05.09.2011 | Avocatura.com
Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR)
Profitul notarilor, aproape inexistent
Mai putine tranzactii imobiliare, taxe reduse si costuri mari. Acestea sunt cele trei mari probleme cu care s-au confruntat notarii publici, in ultimii doi ani. Dumitru Viorel Manescu, presedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania (UNNPR), a facut o scurta caracterizare a acestei piete, pentru Capital.ro.

Potrivit lui Dumitru Viorel Mănescu, declanșarea crizei a afectat puternic activitatea notarilor publici și multi dintre acestia s-au retras din activitate, trecand in alte profesii. Altii au preferat să se asocieze pentru a impărți costurile de funcționare a biroului notarial.

"Profitul unui cabinet notarial a devenit aproape inexistent, din cauza recesiunii puternice resimțite de piața imobiliară. Se pune problema rămanerii pe piață și nu cea a inregistrării de profit. Activitatea a fost afectată atat din punctul de vedere al reducerii numărului de tranzacții, cat și din punctul de vedere al reducerii valorilor la care se tranzacționează. Scăderea inregistrată in 2009, comparativ cu anul 2008, raportat la numărul de tranzacții autentificate de notarii publici, este de mai mult de 50%, ceea ce se resimte mult mai puternic in valoarea incasărilor", a precizat Dumitru Viorel Mănescu.

 

Referitor la taxele notariale din Romania, acesta spune ca, din păcate, termenul de "taxe notariale" se referă in sens larg la toate sumele de bani pe care părțile implicate in tranzacție la lasă intr-un birou notarial. "Trebuie insă făcută distincția dintre sumele pe care notarul le incasează, și care sunt in cea mai mare parte taxele statului, și onorariul notarului pentru serviciul prestat. Vanzătorul plătește la momentul autentificării unei tranzacții impozitul pe transferul dreptului de proprietate care este de 2% sau 3%, in timp ce cumpărătorul plătește taxa de publicitate imobiliară, in valoare de 0,15% sau de 0,5%, onorariul și TVA-ul de 24%. Desigur, din onorariu se plătesc 5,5% sănătatea și impozitul de 16%. Onorariul incasat de notarul roman este mult mai mic față de cel incasat de notarul francez, spaniol sau german", mai spune Dumitru Viorel Mănescu.

Acesta a evitat sa faca previziuni pentru felul in care va evolua activitatea notarială, avand in vedere și faptul că la 1 octombrie 2011 va intra in vigoare noul Cod Civil, care va aduce schimbări semnificative.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/1324/profitul-notarilor-aproape-inexistent.html