06.07.2015 | Teodor BURNAR
Avocatul dr. Mihai Baco a adus la Alba Iulia Congresul Uniunii Europene a Avocaților, programat în iunie 2016, unde vrea Avocatura.com partener principal
Avocatul Mihai Baco: "Dacă Ziua Justiţiei se sărbătoreşte fără avocaţi, noi nu suntem decât un apendice al Justiţiei. Eu ştiam că actorii actului de justiţie sunt judecătorii, procurorii şi avocaţii. Probabil că între timp s-a modificat..."
Cum vede un avocat situaţia din Grecia? Dar mai ales situaţia din România, unde avocaţii nu iau parte - din motive care pot fi doar speculate - la Ziua Justiţiei? Un interviu revelator cu avocat dr. Mihai Baco, membru în Baroul Alba şi un om care nu se teme să spună lucrurilor pe nume.

Avocatura.com: Ce mai faceţi, domnule avocat?

Mihai Baco: Cu munca. Mai uşor, aşa, că ne apropiem de vacanţă. (râde) Ne-am mai auzit noi atunci când m-am întors de la Malaga, de la Congresul Uniunii Avocaţilor Europeni, unde Alba Iulia a fost ales ca locul unde se va petrece anul viitor. UNBR-ul este partener şi va fi trecut pe programul Congresului de la Alba Iulia, din iunie 2016.

Avocatura.com: Felicitări.

Baco: Mulţumesc! În altă ordine de idei, voiam să vă spun ceva legat de modificarea Legii 51/1995. Într-adevăr, noua conducere a UNBR văd că se implică în apărarea profesiei de avocat.

Avocatura.com: Apropo de asta, domnule avocat. Ieri a fost aniversată Ziua Justiţiei la Bucureşti, poate aţi văzut pe site-ul nostru. Din păcate, am avut surpriza neplăcută să nu văd avocaţi. Au vorbit judecătorii, au vorbit procurorii, dar avocaţii...

Baco: N-au fost invitaţi? Că nici la Alba Iulia nu au fost invitaţi.

Avocatura.com: Nu ştiu ce să zic. Dacă au fost invitaţi nu au venit, dacă...

Baco: Nu cred! Nu cred, domnule Teo! Nu cred. Sunt convins că dacă erau invitaţi, venea cineva.

Avocatura.com: Ce părere aveţi de acest lucru?

Baco: Păi, dacă n-a fost invitat nimeni din partea UNBR-ului, înseamnă că Justiţia e fără avocaţi. Noi nu suntem decât un apendice al Justiţiei. Dacă Ziua Justiţiei se sărbătoreşte fără avocaţi. Pentru că eu ştiu că actorii actului de justiţie sunt judecătorii, procurorii şi avocaţii. Eu aşa ştiam. Probabil că între timp s-a modificat - cel puţin la noi - componenţa, structura actorilor. Şi noi nu mai facem parte din sistemul de justiţie.

Avocatura.com: Dvs. cum terminaţi acest an, să spunem aşa, în contextul apropiatei vacanţe?

Baco: Un an plin, în care a trebuit să ne implicăm. Din păcate, uneori, a apărut acelaşi sentiment al inutilităţii profesionale. Dar, continuăm lupta, nu ne lăsăm. Eu sper într-o revigorare a actului de justiţie. În care să fim şi noi auziţi de toate instanţele, nu numai de către unele. Că nu poţi face o generalizare a acestui lucru..., dar sunt instanţe care efectiv nici nu te bagă în seamă. Poţi să vii cu enşpe mii de dovezi şi de probe concrete şi certe. Şi nu ţi le ia în considerare.

Avocatura.com: Spunea domnul [Marius] Tudose, [preşedintele] de la CSM un lucru pe care mi l-am notat, pentru că mi s-a părut important. A zis aşa: "Ar fi excesiv să catalogăm noile Coduri Penal şi de Procedură Penală ca un eşec". Dvs. cum vi se par?

Baco: Fiecare are opinia lui. Pentru mine, dacă nu sunt un eşec, cel puţin un semi-eşec sunt noile Coduri.

Păi numai dacă într-un an de zile, atâtea texte de lege, atâtea articole au fost declarate neconstituţionale. Apoi, o sumedenie de articole care se bat cap în cap, şi la care a trebuit să intervină acel complet de dezlegare a unor probleme de Drept, ca să lămurească situaţia. Şi atunci discutăm că nu reprezintă un eşec? În opinia mea, aceste Coduri reprezintă un eşec, şi nu sunt un pas înainte, ci reprezintă un pas înapoi. Cel puţin ca şi abordare.

Avocatura.com: Unde plecaţi în vacanţă? Vă ştiu un iubitor de frumos.

Baco: Vacanţa asta va fi un pic mai scurtă, pentru că voi avea şi un eveniment în familie, dar vom pleca într-o mică călătorie de şase - şapte zile în Italia.

Avocatura.com: Evitaţi Grecia, să înţeleg.

Baco: (râde) Acolo se merge numai cu bani cash. Mergem unde putem plăti şi cu cardul.

 "Am luat credite bancare internaţionale, ca să stea în vistieria Băncii Naţionale. Şi nu se vede nimic"

 Continuăm lupta, nu ne lăsăm. Eu sper într-o revigorare a actului de justiţie. În care să fim şi noi auziţi de toate instanţele, nu numai de către unele. [...] Sunt instanţe care efectiv nici nu te bagă în seamă. Poţi să vii cu enşpe mii de dovezi şi de probe concrete şi certe. Şi nu ţi le ia în considerare.

(Avocatul Mihai Baco)

Avocatura.com: Un avocat cum vede situaţia din Grecia, domnule Baco?

Baco: Sincer să vă spun, eu vă spun ce spuneau grecii azi: "Am votat nu, dar nu ştim de ce am votat  «nu!»" Şi asta e o chestiune, deci se votează nu dar nu ştim de ce. Şi de-abia de-acum începe greul. Pentru că chiar nu ştim la ce să ne aşteptăm, sau la ce să se aştepte grecii faţă de acest vot nu.

E drept că nici nu poţi să tratezi tot timpul în genunchi - cineva să stea în picioare, şi tu să stai tot timpul îngenuncheat în faţa lui. Din acest punct de vedere, eu îi apreciez că au avut curajul şi bărbăţia să stea în picioare. Dar, nu cunosc anvergura lucrurilor ce se pot întâmpla de acum încolo vizavi de Grecia.

Să ştiţi că poate această palmă pe care au luat-o instituţiile de credit internaţionale nu le strică. Pentru că FMI-ul, eu nu ştiu să fi avut undeva vreun succes prin programele pe care ei le-au impus celor care s-au împrumutat de la FMI. Lucru care este valabil şi la noi. Am luat credite bancare internaţionale, ca să stea în vistieria Băncii Naţionale. Şi nu se vede nimic.

Dar partea grea sau urâtă a lucrurilor e că sunt susţineri în Italia, în Franţa, în Spania, faţă de atitudinea pe care a avut-o Grecia. Şi sunt două ţări care au datorii de peste 1000 de miliarde de euro. Iar dacă, cumva, acum Uniunea Europeană face un pas în urmă, şi reeşealonează datoriile şi finanţează din nou, vor sări cele două ţări mari, care nu vor accepta acest lucru.

"Văd lucruri foarte frumoase pe Avocatura.com. Dezbateţi probleme de mare interes pentru avocaţi"

Avocatura.com: Site-ul nostru îl mai deschideţi aşa, din când în când? Ne urmăriţi?

Baco: Eu cam de două-trei ori pe săptămână îl citesc, cel puţin.

Avocatura.com: Vă place ce vedeţi? Ce ne mai sugeraţi să faceţi?

Baco: Da, da. Eu chiar am şi share-uit un articol pe care l-aţi dat cu domnul Ducu. Au fost lucruri foarte frumoase. Mi-a plăcut interviul cu noul Decan al Baroului Bucureşti. Deci chiar dezbateţi probleme de strictă problematică pentru profesia de avocat. Şi sunt pe zi ce trece tot mai multe.

Avocatura.com: Ne bucurăm, şi vă aşteptăm încă o dată în paginile noastre.

Baco: Am să revin în forţă din toamnă.

Avocatura.com: Şi poate ne primiţi şi în vizită la Alba Iulia.

Baco: Vă aştept cu mare drag şi până anul viitor. Dar eu vreau ca în iunie 2016 Dvs. să fiţi principalul canal de difuzare a acestui eveniment care este unic, deocamdată, în România, acest Congres.

Avocatura.com: Cu mare drag, e o mare onoare.

Baco: Vacanţă plăcută!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13226/avocatul-mihai-baco-daca-ziua-justitiei-se-sarbatoreste-fara-avocati-noi-nu-sunt.html