» Arhivă
12.06.2015 | Mihaela GÎDEI
Momentul semnării Protocolului UNBR-MJ
Echitabil? Avocaţii din oficiu iau între 130 de lei şi 700 de lei conform noului Protocol MJ - UNBR - DOCUMENT
La Congresul Avocaților 2015, care a avut loc în 6 și 7 iunie la Teatrul Național București, a fost semnat de Ministrul Justiției și președintele UNBR Protocolul privind stabilirea onorariilor cuvenite avocaților pentru furnizarea serviciilor de asistență judiciară în materie civilă, penală și cooperare juridică internațională (în materie penală).

Protocolul pentru prestarea, în cadrul sistemului de ajutor public judiciar, a serviciilor de asistenţă judiciară şi / sau reprezentare ori de asistenţă extrajudiciară, precum şi pentru asigurarea serviciilor de asistenţă judiciară privind accesul internaţional la justiţie în materie civilă şi cooperarea judiciară internaţională (materie penală) a fost semnat la Congres de Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc și președintele UNBR, Gheorghe Florea. 

Cel din urmă a semnat documentul cu reținere, întrucât conține și articolul 10 care prevede un plafon al plăților pentru SAJ. 

Pentru o varietate de cazuri, cel mai mic onorariu este de 130 lei, în vreme ce, pentru asistența judiciară obligatorie în baza Legii 369/2004 privind aplicarea Convenției asupra aspectelor civile ale răpirii internaționale de copii, adoptată la Haga, onorariul este de 700 lei, cea mai mare sumă care va fi plătită avocaților pentru serviciile de asistență juridică.

Caz special este punctul d al articolului 5, pentru asistența judiciară sau reprezentarea în cursul urmăririi penale sau în cursul judecății a persoanei vătămate, părții civile sau părții responsabile civilmente. Acest onorariu se acordă cumulat pentru fiecare persoană vătămată, parte civilă sau parte responsabilă civilmente, în cazul în care una sau mai multe persoane au calitatea de persoana vătămată, parte civilă sau parte responsabilă civilmente.

Atunci când în cauză există mai mult de cinci astfel de părţi cu aceeaşi calitate, instanța trebuie să acorde un onorariu cumulat, în mod rezonabil, în funcţie de complexitatea cauzei, aceasta neputând fi mai mare de 10000 lei, indiferent de numărul persoanelor reprezentate sau asistate; (5 părţi * 195Iei / parte = 975 lei, peste 6 părţi - 975 lei - 10 lei pentru fiecare parte, spre exemplu pentru 1000 părţi 975 lei + 995 părţi 10lei = 10.925 lei), se arată în document.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13057/echitabil-avocatii-din-oficiu-iau-intre-130-de-lei-si-700-de-lei-conform-noului-.html