12.06.2015 | Teodor BURNAR
Carmen Monica Cercelescu, coordonatorul Departamentului de Comunicare al UNBR: `Îmi plac la Avocatura.com ironia, autoironia, sarcasmul şi scriitura`
Carmen Monica Cercelescu, director Comunicare la UNBR: "Avocaţii trebuie să aibă o prezenţă foarte puternică pe Internet!"
Avocatul Carmen Monica Cercelescu vorbeşte cu eleganţa specifică oratorului şi cu francheţea specifică jurnalistului de profesie. În partea a doua a interviului exclusiv acordat Avocatura.com, coordonatorul Departamentului de Comunicare al Uniunii Naţionale a Barourilor din România îşi prezintă sursele zilnice de informare şi le mai "vinde" confraţilor câteva ponturi în ce priveşte comunicarea. Cel mai important? Să fie foarte activi pe Internet, şi să nu le fie frică de presă.

(continuare)

Avocatura.com: Este nevoie, la noi, de un organism regulator care să decidă până în ce limite îşi pot face avocaţii publicitate? Măcar, până se va aşeza piaţa?

Carmen Monica Cercelescu: În opinia mea, cred că ar trebui ca avocaţii să-şi cunoască foarte bine principiile. Deci, dacă ar aplica aceste principii pe care le avem, şi care sunt baza existenţei avocaturii, nu cred că ar fi nevoie.

Avocatura.com: Sunt convins că tu ai studiat şi istoria avocaturii. Eu am studiat la un moment dat istoria publicităţii, şi era foarte amuzant să vezi reclamele de prin anii ‘30, inclusiv la noi. Reclame la lame de bărbierit, să spunem, ocupau o jumătate de pagină. Era o întreagă poveste. Era avocatură şi atunci, până la urmă, şi chiar este o perioadă privită cu reverenţă de către avocaţi. Atunci de ce nu erau discuţiile astea? Era mai puţină agresivitate?

Cercelescu: Nu, cred că atunci erau mai bine implementate principiile fundamentale, şi avocaţii ştiau că publicitatea comercială nu-i ajută foarte mult. Cea non-comercială, da.

Avocatura.com: Ceea ce e paradoxal, într-o lume care cere rezultate rapide, în care evoluţiile sunt foarte rapide și trebuie să ai viteză de reacţie. Revenind la ponturi pentru avocaţi, ce să mai facă? Cum să îşi comunice valorile? Ca avocat, poate comunicarea să facă diferenţa?

Cercelescu: Da, bineînţeles. Pentru mine, este un Public Relations intensiv. Aşa aş aborda eu comunicarea. Alte ponturi... Bineînţeles că trebuie să aibă o prezenţă foarte puternică pe Internet! Trebuie să îşi facă un site, în care să fie mai activi, deci să nu fie site-uri statice. Să mai publice şi câte ceva pentru public. Să utilizeze un limbaj accesibil. Să nu folosească foarte mult "limba de lemn", termeni juridici pe care oamenii nu-i cunosc. Să cunoască un pic de SEO (Search Engine Optimization, n. r.), să ştie să îşi optimizeze conţinutul. Deci ar fi foarte multe lucruri de făcut.

Avocatura.com: Să fie prieteni şi cu presa. 

Cercelescu: Să fie prieteni şi cu presa.

Avocatura.com: Sunt avocaţi care respectă principiile evocate de tine. Sunt avocaţi destul de prezenţi în online, avocaţi care dau interviuri pertinente, menţin şi un blog, pe care şi-l updatează regulat. Sunt avocaţi care îţi plac, din punctul acesta de vedere, al comunicării la noi?

Cercelescu: Da, sunt. Nu voi nominaliza, pentru că nu e corect, dar le-am observat strategiile, şi unii au avut nişte strategii excepţionale, comunicând legal, şi au ajuns departe. Deci, sunt foarte mulţi.

"Riscul supraexpunerii este tabloidizarea"

Avocatura.com: Comunicarea asta susţinută te expune şi la riscul, să zicem, supraexpunerii, nu?

Cercelescu: Da. Există un risc la orice comunicare, nu numai la cea a avocatului. Trebuie dozată foarte bine. Dar în special în cea a avocatului, ca să nu rişte să se tabloidizeze. Depinde cu cine comunici - trebuie să îţi cunoşti foarte bine interlocutorul, ce comunici - nu poţi să răspunzi chiar la tot, pentru că ăsta este riscul, tabloidizarea...

Avocatura.com: Când comunici, cum comunici... Că vorbeam de reţelele sociale, în Vest e o adevărată industrie. Ştiu că există tot felul de ponturi, când să postezi pe anumite reţele, când este vârful expunerii, şi când n-ar trebui să postezi.

Cercelescu: Da, asta am spus - trebuie să cunoşti nişte chestiuni, şi de SEO, şi de obiceiurile consumatorului. Să citești, să verifici traficul, să foloseşti nişte cuvinte cheie. Sunt o grămadă de cunoştinţe, pe care trebuie să le ai. Dacă nu, angajezi pe cineva să te înveţe!

Avocatura.com: Ne vorbeai, Monica, despre sursele pe care le consulţi zilnic, şi o să te rog să ne spui şi nouă pe ce intri.

Cercelescu: Dimineaţa, când mă trezesc, încep să intru. Întâi pe internaţional, pentru că la noi ştirile apar mai târziu. Intru pe Comisia Europeană, pe Parlamentul European, pe Jurnalul oficial al Uniunii Europene. Apoi intru pe CCBE, pe uniunile internaţionale.

Apoi intru pe uniuni profesionale, pe cele pe care intru periodic, dar sunt unele pe care intru în fiecare zi. De exemplu, intru zilnic pe Consiliul Naţional al Barourilor din Franţa, pentru că, după cum ştii, la ei sunt nişte schimbări dramatice în avocatură. Recent a fost votată de Senat Legea Macron, care presupune foarte, foarte multe schimbări în avocatură. Această lege a produs proteste peste proteste din partea avocaţilor tot anul, greve de zile în şir. 

Deci este foarte important să ştim lucrurile astea, şi cu lucrurile astea sunt informaţi toţi membrii Consiliului, referitor la aceste aspecte. Pentru că, tocmai cum spuneam: În epoca asta a transmiterii informaţiei instant, nu numai informaţia începe să se transmită instant. Se propagă ca un virus. E efectul fluture din teoria haosului, mai pregnant decât oricât la ora actuală. Deci trebuie să fii atent la orice se întâmplă în ţările mari, din Europa, chiar şi în cele mici, pentru că se "virusează" imediat, pe alte ţări. Şi, atunci când vine valul globalizării, trebuie să te prindă pregătit. Şi de aceea, transmitem informări cu tot ce se întâmplă la toţi membrii Consiliului. Şi, mai departe, Barourile lor pot transmite mai departe. Deci, trebuie să fim foarte bine informaţi cu tot ce se întâmplă, cu toate lucrurile bune pe care poate să ni le aducă schimbarea, dar şi cu riscurile.

"Îmi place foarte mult Avocatura.com"

Avocatura.com: Ce îţi mai place să citeşti? Inclusiv ca avocat.

Cercelescu: Intru pe Barouri, după aceea intru pe publicaţii mai importante. Mai intru, nu foarte des, dar frecvent, pe universităţi, pentru că ele furnizează studii despre evoluţia pieţei avocaturii. Care sunt gratuite şi, uneori, le-am şi tradus, le-am transmis mai departe colegilor noştri. De exemplu, în Franţa, Consiliul Naţional al Barourilor din Franţa are o divizie specială de studii de perspectivă ale avocaturii. Şi, dacă te uiţi, ei mereu publică câte ceva, câte un sondaj, câte o informare, ce vor avocaţii, ce o să se întâmple... Lucrurile astea ne interesează foarte, foarte mult.

Avocatura.com: La site-ul nostru, ce îţi place şi ce nu îţi place?

Cercelescu: Îmi place foarte mult. Îmi plac ironia, autoironia și chiar sarcasmul. Îmi place foarte mult stilul personalizat pe care îl abordați. Îmi place faptul că oamenii pot percepe avocații altfel, ca oameni, și asta cred că ajută foarte mult pentru imaginea lor. Îmi place scriitura foarte mult, faptul că nu folosiți o limbă scorțoasă, nu-i luați prea tare în serios când folosesc un limbaj tehnic. Adică traduceți limbajul avocațial, și așa cred că îi sprijiniți, într-un fel foarte accesibil. Îmi place.

Avocatura.com: La final, ce le transmiţi avocaţilor?

Cercelescu: Le-am transmis până acum! (râde) Să comunice cât mai mult, fără teamă față de presă, pentru că presa este avidă de cunoștințele lor, deci jurnaliștii nu sunt nicidecum niște oameni de care să te temi. Spun asta și din postura de jurnalist, fiindcă majoritatea sunt de bună-credință și chiar vor să spună niște chestiuni de interes public, și vreau să-i sprijin să le spună într-un mod corect și onest.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13053/carmen-monica-cercelescu-director-comunicare-la-unbr-avocatii-trebuie-sa-aiba-o-.html