09.06.2015 | Avocatura.com
Avocatul Cătălin Săpaşu, articol de specialitate pe Avocatura.com cu privire la noile reglementări comunitare în domeniul spălării banilor
Avocatul Cătălin Săpaşu, articol de interes: "Parlamentul European votează noi reguli împotriva spălării banilor"
Cătălin Săpaşu, Senior Lawyer la "Duncea, Ştefănescu & Asociaţii", publică pe Avocatura.com un articol de specialitate cu privire la aprobarea, cu amendamente, de către Parlamentul European, a propunerii de Regulament privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri. Avocatul are peste 9 ani de experienţă în profesie, este licenţiat în Drept şi membru al Baroului Bucureşti. Printre specializările sale se numără aspecte corporative și comerciale, aspecte legate de reglementare, fuziuni și achiziții (inclusiv Due Diligence) și mărci comerciale.

În 20 mai 2015 Parlamentul European a aprobat, cu amendamente, propunerea de Regulament privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri. 

Textul aprobat pune accentul, încă din primul articol, pe "rolul esențial în facilitarea fluxurilor ilegale de bani pe care îl au structurile corporative secrete care își desfășoară activitatea în și prin jurisdicție secretă, denumite în mod frecvent și paradisuri fiscale". Propunerea de Regulament reiterează, totodată, necesitatea unui sistem care să impună prestatorilor de servicii de plată obligația de a se asigura că transferurile de fonduri sunt însoțite de informații cu privire la plătitor și la beneficiarul plății, informații care ar trebui să fie corecte și actualizate.

Amendamentul 7 la propunerea de Regulament aduce o noutate absolută în ceea ce privește datele cu caracter personal. Textul amendamentului prevede că ar trebui strict interzisă prelucrarea suplimentară a datelor cu caracter personal în scopuri comerciale. 

Amendamentul 9 la propunerea de regulament prevede obligații pentru prestatorii de servicii financiare și anume obligația de a se asigura că "informațiile cu privire la plătitor și la beneficiarul plății nu lipsesc și nu sunt incomplete". Totodată, Amendamentul 11 prevede că "prestatorii de servicii de plată ai plătitorului, beneficiarul plății și prestatorii intermediari de servicii ar trebui să aplice măsuri tehnice și organizatorice adecvate pentru a proteja datele cu caracter personal împotriva pierderii accidentale, a modificării, a dezvăluirii neautorizate sau a accesului neautorizat". Toate aceste obligații contracarează riscul potențial ca transferurile anonime de fonduri să finanțeze operațiuni teroriste.

Amendamentul 38 la propunerea de Regulament oferă dreptul prestatorilor de servicii financiare să respingă transferul sau să îl suspende, în cazul în care constată că informațiile care însoțesc acest transfer sunt insuficiente.

Prestatorul de servicii de plăți al plătitorului și prestatorul de servicii de plăți al beneficiarului trebuie să țină evidențe cu privire la informațiile care însoțesc transferul de fonduri timp de cinci ani. La expirarea acestei perioade, datele cu caracter personal vor fi șterse, dacă legislația națională nu prevede altfel.

Sancțiunile pentru nerespectarea prevederilor Regulamentului ajung până la 10% din cifra anuală de afaceri (pentru persoanele juridice) sau până la 5.000.000 EUR sau echivalent (în cazul persoanelor fizice). În cazul în care profitul realizat sau pierderea evitată ca urmare a încălcării Regulamentului pot fi cuantificate, sancțiunea poate ajunge până la de două ori valoarea profitului astfel realizat sau a pierderii evitate.

Propunerea de Regulament va fi transmisă Comisiei Europene în scopul formulării de amendamente, urmând ca apoi să fie publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, urmând a intra în vigoare în a douăzecea zi de la publicare.

 

Avocat Cătălin Săpaşu

Cătălin Săpaşu, Senior Lawyer la "Duncea, Ştefănescu & Asociaţii"

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/13019/avocatul-catalin-sapasu-articol-de-interes-parlamentul-european-voteaza-noi-regu.html