» Arhivă
04.06.2015 | Teodor BURNAR
Lacătul lui Florentin Țuca
Niște lacăte la Paris, un matador rănit în arenă, și un avocat. Numitorul comun, un editorial emoționant, pe Avocatura.com.

Îl cunosc pe Florentin Țuca și știu că poate fi catalogat drept un tip ermetic. Are vorba cumpătată, specifică omului care a trăit (și citit) multe, dar și campionului. Un Rafa Nadal, un Ronnie O`Sullivan nu vorbește mult. Vine, își face treaba concentrat, ne lasă cu gura căscată și s-a dus. Campionii vorbesc în arenă, diletanții dau indicații de la margine, știu ei mai bine cum s-ar fi câștigat jocul pe care n-au habar să-l practice. Diletant - critic - hater e cursus honorum-ul (sau horrorum-ul) inaptitudinii. Dar și al inepției.

Îl cunosc însă și pe le vrai Florentin Țuca. Parțial din contacte jurnalistice, parțial fiindcă am fost încântat să descopăr, citindu-l, că suferim de aceeași complicație frumoasă la inimă (și mai sus) care se cheamă pasiune fierbinte pentru vorba de spirit. Te convingi de convoluțiunile serioase ale lui Florentin savurându-i fugile prin labirintul ideilor cum te-ai uita, zâmbind cu gura până la urechi, la Nadal revenind de la 0-4 în primul set cu Djokovic, ieri.

Rafa n-a câștigat. Și știu că asta l-a întristat pe Florentin mai mult decât ar fi putut-o face orice tranzacție eșuată sau due diligence făcut de pomană.

Însă nu asta e esența poveștii mele.

 Lacătele din noi se deschid cu o lacrimă.

(Octavian Paler)

La începutul săptămânii – dar și al lunii – autoritățile din Paris au decis să elimine faimoasele lăcățele ale dragostei (care între timp cumulaseră vreo 45 de tone) de pe nu mai puțin celebrul Pont des Arts, ridicat peste Sena.

Un milion de lacăte. Unul dintre ele era al unui avocat român: Florentin Țuca, el însuși un tip care se deschide greu. Cel puțin în aparență.

Nu știu cât cântărește asta în conștiința voastră. În inima voastră. În a mea a cântărit. V-aș invita și pe voi, avocați sau nu, să vă căutați de lacăte în inimile voastre. Cât cântăresc? Și, mai aveți cheia? Sau între timp a ajuns la alții?

PS: avocatura românească n-are timp de romantisme. E vremea sufragiilor, în week-end sunt alegeri la UNBR, și nu numai.

Vámonos, băieți! Pe ei, pe mama lor!

 

Teodor Burnar

Redactor-șef Avocatura.com

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12975/lacatul-lui-florentin-tuca.html