» Arhivă
10.05.2015 | Avocatura.com
Avocatul Carmen Agache consideră ca este nevoie de o schimbare a mentalității
Carmen Agache: "Voi lupta pentru evoluția profesiei de avocat"
După 15 ani dedicați profesiei, Carmen Agache a decis că a venit momentul să se implice în schimbarea percepției profesiei de avocat. Ca urmare, a decis să candideze la alegerile din 17 mai pentru funcția de Consilier al Baroului București. Și nu va lupta singură pentru atingerea acestui țel. Carmen Agache face parte dintr-o echipă de succes care și-a propus să schimbe "fața" avocaturii. "Principalele obiectivele sunt: posibilitatea profesării avocaturii în afara granițelor țării, îndrumarea avocaților stagiari prin înființarea unui program numit "Primul Birou", asigurarea unui climat propice pentru colegii care asigură asistența juridică din oficiu."

Avocatura.com: O să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră, pentru că și cititorii sunt curioși.

Carmen Agache: Sunt membru al Baroului București și implicit avocat din anul 2001. Avocatura a fost prima mea dragoste, ca și profesie, încă din anii studenției astfel că am ales să fac carieră în acest domeniu.

Avocatura.com: Ce specializare aveți?

Agache: Specializarea mea este în materia dreptului civil. Maestrul meu, domnul avocat Matei Valeriu, mi-a călauzit pașii spre acest frumos domeniu al dreptului, domeniu pe care l-am îndrăgit încă din facultate. Pot spune însă, fără lipsă de modestie, că nici celelalte domenii ale dreptului nu îmi sunt străine, dreptul penal făcând parte în mod constant din dosarele în care eu particip în calitate de avocat.

Avocatura.com: Ce v-a făcut să candidați? E prima candidatură?

Agache: Am apreciat că este momentul să mă implic în schimbarea percepției profesiei de avocat și să încerc să dau și eu acesteia stima și măreția pe care mi-a oferit-o până acum timp de 15 ani. Îmi doresc să pot face auzite vocile multor colegi avocați și a avocaturii, în general, să readuc sentimentul în rândurile colegilor mei că aceștia sunt cu adevărat reprezentați de către organele de conducere.

Avocatura.com: Apropo de asta, în câteva cuvinte, ce vă propuneți? Care ar fi programul Dvs.?
Agache: Programul meu este unul comun cu cel al avocatului Mihnea Octavian Stoica, candidat la demnitatea de decan, dar și al echipei din care fac parte Ramona Mădălina Bercea, Cristian Marius Ghiță, Bogdan Rădulescu, Cezar Edwards Bivolaru, program care propune soluții pentru problemele esențiale ale profesiei de avocat, soluții viabile și care pot fi puse în practică.

Avocatura.com: Există motivație financiară în candidatura Dvs.?

Agache: Așa cum v-am răspuns la început, profesia de avocat a reprezentat prima mea dragoste, fac această profesie din pasiune și, acum, cred că a venit momentul să dau înapoi profesiei măcar o parte din satisfacțiile pe care mi le-a oferit, dorința mea fiind aceea de promovare și apărare a profesiei și de protecție a colegilor avocați. Pe scurt, nu am nici o motivație financiară în candidatura mea.

 Despre proiectul nostru se pot spune multe lucruri, dar consider că cel mai important ar fi rezultatul punerii în practică a acestui proiect, iar eu voi lupta ca și până acum pentru (r)evoluția profesiei de avocat indiferent că voi face acest lucru din funcția de consilier sau de membru al Baroului București.

(avocat Carmen Agache)

Avocatura.com: Cum vedeți interzicerea promovării activității avocațiale? Ați schimba acest lucru?

Agache: Această măsură a interzicerii promovării activității avocațiale a fost gândită pentru protejarea tuturor avocaților însă, dat fiind că trăim într-o economie de piață, cred că această măsură poate fi regândită și se poate da avocatului posibilitatea promovării activității sale, bineînțeles, cu respectarea statutului și a legii.

Avocatura.com: "Gurile rele" din mediul avocațial se plâng de lipsă de implicare din partea Baroului. Cum vedeți acest aspect? Cum ați îmbunătăți relația dintre Barou și avocați?

Agache: Acest sentiment al lipsei de implicare cred că a venit din lipsa de comunicare a conducerii Baroului cu membrii săi, aspect ce a dus la nemulțumiri în rândul colegilor avocați și la sentimentul că suntem ai nimănui. Unul din obiectivele platformei noastre este descentralizarea profesiei la nivel de Consiliu. Pentru fiecare sector în parte în care colegii avocați își desfășoară activitatea în cadrul cabinetelor, să fie desemnați câte doi consilieri care să îi cunoască îndeaproape pe toții avocații din acel sector, să le cunoască problemele și nemulțumirile, să le prezinte în fața Consiliului, precum și propunerile făcute de aceștia pentru dezvoltarea avocaturii, aspect ce ar da posibilitatea îmbunătățirii relației dintre Barou și avocați.

Avocatura.com: În general, avocatul este prost văzut de către societatea civilă. Ce ați face pentru a schimba imaginea acestei profesii, cândva "de elită"?

Agache: Această profesie este și va rămâne una de elită. Avocatul, ca și ceilalți participanți la actul de justiție, este un pion important în aplicarea legii. Avocatul, alături de judecători și procurori, este făuritor de drept. Prezența avocatului a fost și este una indispensabilă în înfăptuirea actului de justiție. Faptul că mai există și derapaje și aprecieri negative nu duce la înlăturarea profesiei de avocat din categoria profesiilor de elită, însă printr-o schimbare de mentalitate, prin prezentarea în mod corect al rolului avocatului, cred că această percepție aparent negativă poate fi schimbată.

Despre proiectul nostru se pot spune multe lucruri, dar consider că cel mai important ar fi rezultatul punerii în practică a acestui proiect, iar eu voi lupta ca și până acum pentru (r)evoluția profesiei de avocat, indiferent că voi face acest lucru din funcția de consilier sau de membru al Baroului București.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12754/carmen-agache-voi-lupta-pentru-evolutia-profesiei-de-avocat.html