» Arhivă
09.05.2015 | Sebastian RADU
Avocatul Mihail Ciobanu consideră că fiecare dintre noi își poate crea o imagine bună ori rea în raport cu modul în care își îndeplinește obligațiile profesionale și respectă principiile deontologice consacrate de lege și Statut
Avocatul Mihail Ciobanu: "Îmi doresc din tot sufletul întărirea solidarității profesionale"
Spirit justițiar încă de pe vremea liceului, Ciobanu, este unul dintre cei 16 avocați care candidează pentru postul de Decan al Baroului București. Mihail Ciobanu a absolvit inițial Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza (promoția 1990-1994), după care a profesat 5 ani ca ofițer de cercetări penale (BCCO). De aici și până la avocatură a mai fost un singur pas, în 1999 devenind membru al Baroului București. În prezent, pe lângă activitatea de avocat individual, specializat atât în sfera penală cât și cea civilă, Ciobanu este și consilier al Baroului, știind astfel, foarte bine, care sunt nevoile colegilor săi.

Avocatura.com: Ce v-a făcut să candidați? Este prima candidatură?

Mihail Ciobanu: Așa cum am menționat, în ultimii ani, mai precis din 2011, sunt consilier în cadrul Baroului București. În acest post am acumulat experiență și cred că din postura de Decan aș putea face mai multe pentru colegii mei.

Dar mai ales, îmi doresc din tot sufletul întărirea solidarității profesionale.

Avocatura.com: Apropo de asta, ce vă propuneți? Care este programul Dvs.?

Ciobanu: Voi încerca să promovez în mod onest și cu demnitate profesia de avocat în raport cu celelalte profesii juridice, precum și în raport cu societatea civilă și voi depune toate diligențele pentru îmbunătățirea relației dintre Barou și avocați.

Avocatura.com: Există motivație financiară în această candidatură?

Ciobanu: Nu. Din contră, cred că Decanul ar trebui să își dedice mult timp pentru problemele Baroului și ale avocaturii, în detrimentul activităților personale.

Avocatura.com: "Gurile rele" din mediul avocațial se plâng de lipsă de implicare din partea Baroului. Cum vedeți acest aspect? Cum ați îmbunătăți relația dintre Barou și avocați?

Ciobanu: Parțial, "gurile rele" au dreptate. Probabil că există și o lipsă de transparență, o insuficientă informare și comunicare între Barou și avocați.

 Din 2011, sunt consilier în cadrul Baroului București. În acest post am acumulat experiență și cred că din postura de Decan aș putea face mai multe pentru colegii mei.

(Avocatul Mihail Ciobanu)

În calitate de consilier, vă garantez că atât eu cât și mare parte a celorlalți consilieri ne dedicăm o mare parte a timpului nostru pentru problemele Baroului și ale avocaților, fiecare pe compartimentul său.

Personal, cred că, probabil, și insuficienta comunicare din partea noastră duce la această concluzie a lipsei de implicare a Baroului. 

Îmbunătățirea relației Barou – avocați ar putea fi făcută prin reorganizarea totală / parțială a anumitor compartimente, cât și prin răspunsuri mai prompte la problemele cotidiene ale avocaților.

Avocatura.com: În general, avocatul este prost văzut de către societatea civilă. Ce ați face pentru a schimba imaginea acestei profesii, cândva de "elită"?

Ciobanu: Există persoane interesate în a întreține această teorie, însă personal nu cred în ideea conform căreia avocatul ar fi prost văzut de către societatea civilă.

Individual însă, fiecare dintre noi își poate crea o imagine bună ori rea în raport cu modul în care își îndeplinește obligațiile profesionale și respectă principiile deontologice consacrate de lege și statut.

În mod cert, "imaginea" profesiei (în general) și a Baroului București (în special) a fost, este și va fi dată de "imaginea Decanului" și a persoanelor care o reprezintă.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12752/avocatul-mihail-ciobanu-imi-doresc-din-tot-sufletul-intarirea-solidaritatii-prof.html