» Arhivă
07.05.2015 | Sebastian RADU
Avocatul Cristian Ghiță consideră că s-a ajuns în situația actuală din cauza faptului că cei care au ocupat o funcție de conducere în Barou nu au avut forța și implicarea necesare schimbării imaginii acestei profesii
Avocatul Cristian Ghiță: "Este inadmisibil ca dintre profesiile liberale, avocatura să fie cel mai puțin vizibilă și auzită"
Cristian Ghiță este genul de avocat prieten cu clientul. O persoană optimistă, perfecționistă, echilibrată și cu spirit de echipă. Cel puțin asta a reieșit din discuția pe care Avocatura.com a purtat-o cu avocatul, candidat pentru postul de consilier al Baroului București. Acesta candidează, alături de o echipă, având ca motto sloganul: "Nici noi nu suntem mulțumiți. Duminica viitoare avem ocazia să schimbăm ceva!".

Avocatura.com: Ne-ați putea spune, în câteva cuvinte, cum arată synopsis-ul carierei Dvs.?

Cristian Ghiță: Sunt avocat cu o vechime de 15 ani. Vreme de 7 ani am fost practician în insolvență. Îmi exercit profesia în cel mai independent mod cu putință, sub forma unui cabinet individual. Rezist pe această piața de 15 ani, iar de 6 ani, în calitate de asociat coordinator, conduc o societate profesională cu răspundere limitată, specializată în insolvență, VICTRIX CAPITAL.

Avocatura.com: Ce specializare aveți?

Ghiță: Acum mai bine de 10 ani, pe când eram avocat stagiar, am fost la un interviu la un om care mi-a dat un drum în viață și care m-a făcut să mă specializez în materia insolvenței.

Avocatura.com: Ce v-a făcut să candidați? E prima candidatură?

Ghiță: Am apreciat că după 15 ani vechime în această profesie este momentul să trec de la vorbe la fapte și la o implicare concretă în încercarea de a schimba ceva (în sensul de a îmbunătăți) la domeniul avocațial.

Lucrul care m-a îndemnat să candidez este faptul că membrii profesiei noastre nu sunt luați în serios, ceea ce m-a convins că cei care ne conduc nu ne reprezintă. Alt lucru care trebuie schimbat este faptul că nu am simțit că avem parte de reprezentativitatea și consistența necesare să ne impunem punctul de vedere în redactarea și promovarea unor legi care ne afectează sau ne privesc în mod direct. Este inadmisibil ca dintre profesiile liberale, avocatura să fie cel mai puțin vizibilă și auzită.

Avocatura.com: Apropo de asta, în câteva cuvinte, ce vă propuneți? Care ar fi programul Dvs.?

Ghiță: Așa cum bine știți, candidez alături de o echipă ce își își propune să asigure un cadru adecvat profesiei. Avem suficientă experiență să identificăm problemele. Am propus câteva soluții, am analizat alternativele și ne-am însușit unele dintre ele. Mesajul nostru pentru toți avocații din Baroul Bucuresti, care vor merge pe 17 mai la vot, este următorul: "Nici noi nu suntem mulțumiți. Duminica viitoare avem ocazia să schimbăm ceva!".

Nu încape îndoială că sunt câteva aspecte ce pot fi vizibil îmbunătățite în activitatea Baroului, aspecte de natură să apropie instituția de cel pentru care a fost gândită, anume avocatul. Trebuie promovată o imagine fermă a profesiei, atât la nivel social, dar și la nivel de avocat, încurajând astfel o atitudine serioasă, demnă, într-un cuvânt – profesionistă - a acestuia.

O altă problemă de care ne lovim și ne lovește pe toți este fiscalitatea, atât impozitele și taxele pe care ni le solicită statul, cât și cele datorate profesiei.

Avocatura.com: Există motivație financiară în candidatura Dvs.?

 Toți colegii trebuie să fie auziți, lămuriți, trebuind identificate și satisfăcute posibilele nevoi viitoare, raportate la schimbările legislative și sociale ce au loc zilnic. O relație mai bună între Barou și avocați este una în care comunicarea este rapidă și eficientă din ambele părți.

(Avocatul Cristian Ghiță)

Ghiță: În niciun caz. Am convingerea că dacă alergi să ocupi o demnitate care îți conferă un venit în jurul a 1000 euro, nu meriți să te numești avocat, darămite să ocupi o funcție reprezentativă pentru profesia de avocat. Trebuie să spun cu regret că, uitându-mă pe lista candidaților la funcția de consilieri, pe unii partea financiară i-a mânat în depunerea candidaturii.

Avocatura.com: Cum vedeți interzicerea promovării activității avocațiale? Ați schimba acest lucru?

Ghiță: Menținerea interzicerii promovării activității avocațiale a fost instituită tocmai în scopul de a proteja principiile non-comerciale, care stau la baza însăși a legii de organizare și exercitare a profesiei.

Cu toate acestea, nu trebuie exclus ceea ce este de facto, evident. Exercitarea profesiei de avocat, ca orice profesie de altfel, se face cu scopul de a obține un venit.

Însă, natura profesiei de avocat (aici aduc aminte exigențele jurământului profesional), găsită și la alte profesii liberale, ca de exemplu cea de medic, impun celui care își propune să urmeze această îndeletnicire să se supună unui cod deontologic care îi conferă și îi cere respectarea unei conștienciozități, diligențe, promptitudine și corectitudine față de lege, societate și, nu în ultimul rând, față de clientul său.

Din păcate, observăm că foarte mulți colegi încalcă această regulă, fără a suferi consecințe disciplinare, iar avocații care respectă regulile jocului sunt în cele din urmă cei ce au de pierdut la capitolul vizibilitate pe piață. Consider că ar fi mai corectă permiterea promovării activității avocațiale, în anumite limite, care să permită în mod egal oricărui avocat, indiferent de nivelul financiar la care se află, să-și poată populariza serviciile.

Avocatura.com: "Gurile rele" din mediul avocațial se plâng de lipsa de implicare din partea Baroului. Cum vedeți acest aspect? Cum ați îmbunătăți relația dintre Barou și avocați?

Ghiță: Așa cum m-am exprimat și la o întrebare anterioară, acesta este și motivul deciziei de a candida și de mă implica în sensul îmbunătățirii implicării Baroului în legile care ne privesc în mod direct sau indirect.

Nu revin să reiau ce s-a consemnat la întrebarea anterioară, însă lipsa reprezentativității profesiei de avocat în luarea unor decizii care o privesc este o problemă reală și care trebuie corectată. Pentru acest lucru, mă voi folosi de atributele celeilalte profesii pe care o practic, și anume aceea de practician, a cărei esență o reprezintă reorganizarea și eficientizarea unei activități. Cred că un început în refomarea activității ar fi să ascultăm mai mult și să acționăm în consecință.

Toți colegii trebuie să fie auziți, lămuriți, trebuind identificate și satisfăcute posibilele nevoi viitoare, raportate la schimbările legislative și sociale ce au loc zilnic. O relație mai bună între Barou și avocați este una în care comunicarea este rapidă și eficientă din ambele părți.

Avocatura.com: În general, avocatul este prost văzut de către societatea civilă. Ce ați face pentru a schimba imaginea acestei profesii, cândva "de elită"?

Ghiță: Imaginea negativă a avocatului în societate este din păcate perpetuată de-a lungul timpului, bazată atât pe exemple nefericite popularizate excesiv, dar mai ales pe o preconcepție de natură să facă cu atât mai dificilă o încercare de schimbare în pozitiv.

Am ajuns în această situație și datorită faptului că cei care ne-au condus nu au avut forța și implicarea necesare de a schimba această imagine. Constat cu dezamăgire că breasla noastră e uneori privită ca o masă de profitori, care nu face parte din actul de justiție, atribuit în mod nedrept doar procurorilor și judecătorilor.

Exact această mentalitate greșită vrem să o schimbăm, să devenim mai vocali în evidențierea rolului și a importanței noastre, pentru că apreciez că ceea ce ne-a lipsit până acum este exact conducătorul care să ne facă un lobby adecvat și să ne apere interesele atunci când este nevoie.

Aș putea vorbi multe despre proiectul nostru, pe care cine dorește să îl analizeze o poate face oricând, dar consider că mai important este rezultatul dorințelor noastre, iar eu ca om de acțiune mă voi lupta să îl îndeplinesc. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12738/avocatul-cristian-ghita-este-inadmisibil-ca-dintre-profesiile-liberale-avocatura.html