» Arhivă
07.05.2015 | Melania MAHA
Petre Matei speră ca Baroul să devină principala resursă a avocatului
Petre Matei: "În avocatură, a venit vremea unei schimbări de generaţii"
Anul 2015 se vrea un an al schimbărilor în avocatură. Petre Matei, unul dintre cei 80 de candidaţi la postul de consilier al Baroului București, este încrezător că entuziasmul noii generaţii de avocaţi poate aduce multe beneficii profesiei sale. "Anul 2015 trebuie să rămână un an de referinţă în istoria avocaturii, un an în care avocaţii noii generaţii vor putea să dea eficienţă propriei viziuni despre modul în care trebuie să funcţioneze această profesie liberală."

Avocatura.com: O să vă rog să ne spuneți câteva cuvinte despre dumneavoastră, pentru că și cititorii sunt curioși. Ce specializare aveți?

Petre Matei: În condiţiile în care funcţionează astăzi avocatura în România e dificil să vorbeşti despre specializare, avocatul fiind obligat să "se specializeze" zilnic în multitudinea de domenii ale avocaturii. Cu toate acestea, pot spune că am o experienţă relevantă în materia drepturilor omului, în general, şi a drepturilor copilului, în special. În ceea ce priveşte drepturile omului, aceasta este confirmată de succesele pe care le-am văzut la Curtea Europeană, iar în ceea ce priveşte experienţa în materia drepturilor copilului, aceasta a fost acumulată în primii cinci ani ai profesiei pe care i-am dedicat Organizaţiei "Salvaţi Copiii".

Avocatura.com: Ce v-a făcut să candidați? E prima candidatură?

Matei: Candidez din dorinţa de schimbare a condiţiilor în care ne desfăşurăm activitatea profesională. Consider că astăzi, în avocatură, a venit vremea unei schimbări de generaţii, a unei schimbări de viziune şi vreau să fiu parte a acestei schimbări. În anul 2013, am candidat şi am fost ales în Congresul Avocaţilor, dar am fost dezamăgit de modul în care s-au ţinut lucrările celui mai important for al avocaturii. În 2014, nu am mai candidat, dar mi-am propus să candidez în 2015, atât pentru Consiliul Baroului Bucureşti, cât şi pentru Congresul Avocaţilor.

Avocatura.com: Apropo de asta, în câteva cuvinte, ce vă propuneți? Care ar fi programul Dvs.?

Matei: Cred că cel mai important lucru este ca Baroul să devină principala resursă a avocatului. Instituţia "Baroului" nu a fost niciodată văzută ca o resursă în exercitarea profesiei de avocat, ci mai degrabă doar ca o organizaţie profesională. Într-o piaţă de mai bine de un milion de potenţiali clienţi (raportat doar la Bucureşti), pentru cei peste 10.000 de avocaţi înscrişi în Baroul Bucureşti este nevoie de o strategie comună, în sensul specializării profesiei, pentru a se evita "supraproducţia" de servicii juridice, cu consecinţa inevitabilă a scăderii preţului (onorariului). De asemenea, "Baroul", privit ca o "resursă", ar putea însemna o corectă reprezentare a intereselor avocaţilor în faţa forului legislativ, o apărare individuală a avocatului în cazul unui abuz din partea Parchetului sau a Serviciilor Secrete, o modalitate de obţinere a unor tarife rezonabile pentru asigurările private de sănătate sau a unor softuri necesare exercitării profesiei de avocat. Avocatul nu poate la nivel de individ să-şi exercite şi profesia şi, în acelaşi timp, să organizeze şi să apere profesia. Baroul trebuie să asigure toate condiţiile necesare exercitării şi apărării profesiei de avocat.

Programul electoral pentru care candidez este comun cu al altor patru avocaţi, ce candidează pentru aceeaşi demnitate. Este vorba despre: Antonie Popescu, Andi Puiu, Alex Păun şi Lavrin Covaci. Toţi împreună candidăm sub sloganul "RestartBarou". Programul nostru complet se poate lectura pe www.restartbarou.ro.

Avocatura.com: Există motivație financiară în candidatura Dvs.?

Matei: Sunt de părere că demnitatea de "consilier al Baroului Bucureşti" este o funcţie administrativă, executivă. Exercitarea acesteia nu-ţi poate aduce venituri mai mari decât cele din exercitarea propriu-zisă a profesiei de avocat. Este adevărat însă, că o asemenea demnitate îţi poate aduce notorietate, ceea ce teoretic iţi poate mări veniturile. În ultimul timp, aceasta din urmă a fost principala motivaţie a celor care au ocupat aceste demnităţi, poate aceasta fiind şi una dintre cauzele pentru care prestigiul profesiei noastre a decăzut. Viziunea noastră, ce cred că este şi a generaţiei din care facem parte, este aceea de a schimba această abordare.

Avocatura.com: "Gurile rele" din mediul avocațial se plâng de lipsă de implicare din partea Baroului. Cum vedeți acest aspect? Cum ați îmbunătăți relația dintre Barou și avocați?

 Sper ca pe 17 mai 2015 să aibă loc o adevărată revoluţie în Baroul Bucureşti, urmată însă de o reformă, atât a Baroului, cât şi a UNBR

(Avocat Petre Matei)

Matei: "Gurile rele" sunt de fapt vocea noii generaţii ce doreşte o schimbare, doreşte un restart al profesiei de avocat. Dacă la începutul anului 1990, în Baroul Bucureşti existau în jur de 100 de avocaţi, astăzi există aproximativ 10.000 de avocaţi, deci de o sută de ori mai mulţi. Sper ca pe 17 mai 2015 să aibă loc o adevărată revoluţie în Baroul Bucureşti, urmată însă de o reformă, atât a Baroului, cât şi a UNBR.

Avocatura.com: În general, avocatul este prost văzut de către societatea civilă. Ce ați face pentru a schimba imaginea acestei profesii, cândva "de elită"?

Matei: Nu ştiu cât de mult a decăzut prestigiul profesiei noastre, dar este adevărat că implicarea redusă a celor care au reprezentat profesia de avocat, dublată şi de prestaţia individuală a unor colegi de-ai noştri, sunt cauze ale imaginii pe care o are astăzi avocatul. Pentru a îmbunătăţi modul în care este privit avocatul, este necesară o cât mai bună separare a activităţii de administrare a celor aleşi să reprezinte profesia, de exercitarea profesiei în sine. Nu poţi să ai şi dosare de o complexitate deosebită în instanţă şi, în acelaşi timp, să afirmi că reprezinţi interesele profesiei şi că aloci timp pentru strategii şi programe pentru avocaţi. Personal, aş propune un set de măsuri prin care persoanele desemnate să reprezinte profesia să lucreze cât mai mult în folosul ei. Cu titlu de exemplu, menţionez: limitarea la un singur mandat a posibilităţii de a fi ales, incompatibilitatea deţinerii cumulului de funcţii în avocatură (şi la Barou şi la UNBR) şi chiar incompatibilitatea de a exercita profesia de avocat pe durata mandatului pentru persoanele din conducerea profesiei.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12725/petre-matei-in-avocatura-a-venit-vremea-unei-schimbari-de-generatii-.html