22.04.2015 | Teodor BURNAR
Avocatul Traian Briciu a vorbit despre vocația sa didactică pentru Avocatura.com
Avocatura.com l-a vizitat pe Traian Briciu la cursul său de Drept procesual civil. "Sunt exigent la examen, e foarte dur, dar asta îi pregătește pe studenți pentru intrarea în profesie"
Când nu este ocupat cu treburile de la I.N.P.P.A., avocatul Traian Briciu predă Drept procesual civil la cea mai bună Facultate de Drept din România, cea a Universității București. Avocatura.com l-a vizitat pe directorul Institutului Național pentru Pregătirea și Perfecționarea Avocaților la catedră, acolo unde i-a observat măiestria didactică, reușind să-i "fure" și un interviu.

Avocatura.com: Domnule Briciu, felicitări pentru performanță, ați reușit la 8 dimineața aproape să umpleți un amfiteatru.

Traian Briciu: Mulțumesc, dar acum e mai puțin plin amfiteatrul...

Avocatura.com: Deci se poate și mai bine.

Briciu: Da, da, tot anul a fost mai bine! Acum e penultimul curs, și mulți deja sunt în criză de timp, și stau acasă să citească! (râde)

Avocatura.com: Cum sunt studenții, domnule Briciu?

Briciu: De la strălucitori, până acolo unde mai e nevoie să performeze, pentru a atinge linia mediană, măcar. Dar majoritatea sunt destul de buni.

Avocatura.com: Presupun că ați vorbit cu ei, spre ce vor să se îndrepte?

Briciu: Unii vor magistratură, foarte mulți vor avocatură, sunt și opțiuni către notariat.

Avocatura.com: Vedeți avocați promițători în ei?

Briciu: Da, da! Și judecători promițători, și avocați promițători sunt.

Avocatura.com: În câteva cuvinte, ce le-ați povestit astăzi?

Briciu: Astăzi a fost un curs foarte greu, despre revizuire, care ridică probleme și pentru juriștii experimentați. Dar de aceea și gradul de concentrare a fost maxim.

Avocatura.com: De unde atracția pentru cariera didactică?

Briciu: E de când eram student. Mi-au plăcut profesorii mei, și nu o să pot să îi egalez, dar cel puțin pot să tind către, dintr-o postură care, să zicem, face rezonabilă credința mea.

Avocatura.com: Ne puteți oferi niște nume de profesori care v-au marcat?

Briciu: Mihai Viorel Ciobanu, Corneliu Bârsan, Flavius Baias, Mihai Lucian, și nu vreau să fiu nedrept cu ceilalți pe care nu i-am enumerat acum.

Avocatura.com: Am văzut în general mai multe fete. Ce sugerează lucrul acesta?

Briciu: Sugerează faptul că, într-adevăr, Facultatea de Drept are această structură care preponderent conține o latură feminină accentuată.

Avocatura.com: Cum reacționează studenții la ceea ce îi învățați?

Briciu: Se vede la examen lucrul acesta, dar și la discuțiile de la seminar - pe lângă curs, eu fac și seminar - și reacționează pozitiv. E-adevărat că examenul nostru e unul foarte dur. Dar asta este bine, pentru că îi pregătește pentru examenele din magistratură și din avocatură, unde în general stau foarte bine. Facultatea de Drept din București are o rată de intrare, în cele două profesii, foarte mare.

Avocatura.com: Mai în glumă, mai în serios, vă știu de frică?

Briciu: Nu numai. Nu este vorba de frică pentru că, altfel, raporturile noastre sunt cordiale. Ci pur și simplu e vorba de explicația pe care o dau la început, că exigența în examene creează premisa abordării examenelor viitoare, care sunt esențiale pentru intrarea în profesie, într-o postură mult mai bună decât în alte facultăți.

Avocatura.com: Ce credeți că ne lipsește nouă, față de facultățile similare din Occident?

Briciu: În comparație cu altele, nu ne lipsește nimic. Ne lipsește doar în comparație cu țelul pe care îl avem, care e atingerea perfecțiunii. Acolo, sigur. (râde)

Studenții despre Briciu: "Nu e genul de profesor superior, arogant"

Studenții de la anul I de Master pe care i-am întâlnit, miercuri, în Amfiteatrul "Nicolae Titulescu" al Facultății de Drept au avut numai cuvinte de laudă la adresa profesorului lor. "Coerent, oferă întotdeauna aplicații ale teoriei pe care o prezintă în cadrul cursurilor, are spirit didactic, nu se pierde în detalii, și cel mai important e că nu e genul de profesor care prezintă o atitudine superioară ori arogantă în fața studenților. Pot să afirm faptul că domnul profesor arată la fiecare curs că este aici pentru studenți, un teoretician dispus să împărtășească din practica și din pasiunea pentru Drept.", a declarat pentru Avocatura.com Ana, o masterandă venită în Capitală de la Iași.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12608/avocatura-com-l-a-vizitat-pe-traian-briciu-la-cursul-sau-de-drept-procesual-civi.html