10.04.2015 | Mihaela GÎDEI
Avocatul Florentin Țuca le-a citit tinerilor olimpici câteva rânduri din cartea sa, `Gâlceava cu juristul din mine` FOTO: Sebastian RADU
Matematica și Dreptul. Florentin Țuca a evidențiat asemănările între cele două domenii
Finaliștii Etapei Naționale a Olimpiadei la Matematică, ce se desfășoară zilele acestea la București, au avut ocazia să ia parte la o dezbatere neobișnuită pentru ei, susținută vineri seară la Rin Hotel, de către avocatul Florentin Țuca, Managing Partner la "Țuca Zbârcea & Asociații". Tinerii au aflat asemănările între matematică și Drept de la un om care are o pasiune pentru ambele domenii.

Casa de avocatură "Țuca Zbârcea & Asociații" sprijină Olimpiada Națională de Matematică și, cu acest prilej, avocatul Florentin Țuca a ținut să salute și să felicite finaliștii pentru performanțele lor. Acesta a explicat că iubește matematica și Dreptul, precum și "rigorile Dreptului", exemplificând, într-un mod extrem de captivant, asemănările între cele două domenii.

De asemenea, pentru a evidenția percepția Dreptului în societate, Țuca a citit câteva rânduri din "Gâlceava cu juristul din mine", carte lansată de acesta la începutul acestui an

"Îmi place să cred, din dragoste pentru Drept și din drag de matematică, că Dreptul rămâne în continuare o matematică a științelor sociale, pentru că Dreptul trebuie să fie un sistem coerent. Din păcate, în ultima vreme, Dreptul suferă de instabilitate și un exces de normativism și de norme. Îmi place să cred că Dreptul este matematica științelor sociale, pentru că Dreptul nu este negociabil, așa cum nu este negociabilă o lege matematică.

Suma pătratelor catetelor este egală, întotdeauna, nenegociabil, cu pătratul ipotenuzei. Am zis corect? Da. Ei bine, din păcate, în ultima vreme, constatăm impresia lăsată chiar în forul legiuitor, chiar în Parlament, că Dreptul e negociabil.

Negociem, negociem o ecuație, negociem o lege și negociem o realitate juridică. Îmi place să cred, în al treilea rând, că Dreptul este matematică. Și că Dreptul este citit, interpretat, aplicat, cu unică măsură. Din nenorocire, vedem, și nu doar la noi, că Dreptul este afectat foarte adesea de dublul standard. Dacă Rusia atacă Crimeea sau încorporează Crimeea, protestăm că asistăm la o încălcare a Dreptului. Pe bună dreptate, este o încălcare a Dreptului. Când mor copii în Yemen, bombardați de Arabia Saudită, tăcem. Nu mai avem o încălcare a Dreptului. E geopolitică. Dreptul e "suspendat".

În al patrulea rând, îmi place să cred că Dreptul reprezintă, în continuare, matematică pentru că el este o arhitectură coerentă de reguli făcute de noi, pentru noi. Din păcate, așa cum am și zis-o, distanța dintre voința noastră și voința celor care ne reprezintă este, pe zi ce trece, tot mai mare. Îmi place să cred, naivul de mine, că Dreptul este matematică și ar trebui să rămână matematică pentru că este ceva foarte serios, cum matematica este ceva extrem de serios.

Din păcate însă, vedem în forul nostru legiuitor, ca să nu dau exemple din altă parte, cum foarte adesea, cei care fac matematica științelor sociale ne târăsc în derizoriu. Și nu de puține ori, când țara arde, babele din Parlament se piaptănă. O să mă opresc aici, pentru că îmi place să închid, totuși într-un ton optimist și să cred că Dreptul este, într-adevăr, matematică. Uneori însă trebuie să admit cu tristețe că speranța mea este adesea atacată și infirmată", le-a explicat tinerilor avocatul Florentin Țuca.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12535/matematica-si-dreptul-florentin-tuca-a-evidentiat-asemanarile-intre-cele-doua-do.html