31.03.2015 | Sebastian RADU
`Nu mă consider o persoană cu succes, ci mai degrabă o persoană norocoasă, ce are șansa de activa într-un domeniu care îi aduce zilnic satisfacții profesionale`
Avocatul Carmen Bănățeanu, despre succes: "Consider că reușita depinde doar de noi, dar, după cum spunea Brâncuși, Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face"
Am întâlnit până acum, atât în viața personală, cât și în viața profesională, oameni diferiți în ceea ce privește raportarea la succes. Am văzut persoane care îşi îndeplinesc obiectivele personale şi / sau profesionale cu zâmbetul pe buze și altele care, deşi îşi îndeplinesc obiectivele, trăiesc constant sentimentul de insuficiență. Care profesează într-un domeniu din... nevoie. Ne-am gândit să stăm de vorbă cu diverşi avocați pentru a afla povestea din spatele alegerii făcute, ce sfaturi au pentru tinerii aspiranți ori proaspeții practicanți precum și părerea lor despre imaginea (nu tocmai bună a) profesiei de avocat în România.

Carmen Bănățeanu este unul dintre avocații seniori ai "Rădulescu & Mușoi SPARL", cu o experiență de peste 13 ani în domeniul juridic. De-a lungul carierei sale, a activat în diverse arii ale Dreptului, dezvoltând o amplă înțelegere a anumitor sectoare cheie, în special a celor care vizează domeniul bancar și financiar, proiecte privind tehnologia informației, telecomunicații și media, precum și achiziții publice.

Bănățeanu a fost implicată în achiziția unuia dintre cele mai mari grupuri private de companii de pe piața românească, iar ulterior a coordonat un proiect de restructurare și recuperare de creanțe aferent portofoliului de credite neperformante al unei bănci.

Avocatura.com a stat de vorbă cu doamna avocat, pentru a-i afla povestea din spatele carierei reușite în domeniul avocațial.

 

Avocatura.com: Provocări? Care a fost cea mai mare barieră pe care a trebuit să o treceți în drumul spre succesul profesional din prezent?

Carmen Bănățeanu: Mulțumesc pentru apreciere, însă eu nu mă percep ca fiind titulara unui succes profesional. Pur și simplu, am încercat să fiu un avocat foarte bun în domeniul în care activez, să excelez. Succesul îl simt în fiecare tranzacție în cadrul căreia am reușit să identific soluțiile optime pentru clienții noștri.

Cred că fiecare dintre noi are îl el teama de a eșua. La mine, aceasta se manifestă sub forma temerii de a dezamăgi, și asta m-a ajutat, de fapt, să caut permanent să mă autodepășesc.

Provocări găsesc și în fiecare tranzacție în care sunt implicată; de aceea consider că nu mă putea voi plictisi vreodată în această profesie.

Avocatura.com: Decepții?  

 La "Rădulescu & Muşoi" punem un accent deosebit pe unitatea echipei, astfel că, după ședințe, întâlniri cu clienții, negocieri și redactări de documente, în jurul prânzului lăsăm aspectele profesionale deoparte și căutăm zilnic să interacționăm la nivel personal pentru a consolida constant valorile care caracterizează echipa noastră.

(Avocat Carmen Bănățeanu,

Senior Associate la "Rădulescu & Mușoi")

Bănățeanu: "Decepția" este un cuvânt prea puternic. Desigur, uneori apar și nemulțumiri, dar făcând totul cu pasiune, trec relativ ușor peste orice neplăcere.

Avocatura.com: Dacă ar fi să schimbați ceva în trecutul Dvs. profesional ce ar fi?

Bănățeanu: Nu știu dacă aș schimba ceva. Activez în domeniul juridic încă de pe băncile facultății, astfel că drumul parcurs m-a adus astăzi în acest punct.

Avocatura.com: Cum decurge o zi pentru Dvs.? Câte ore lucrați în medie?

Bănățeanu: Nicio zi nu seamănă cu cea precedentă. Pe cât posibil, încerc să ajung la birou în jurul orei 9 și recunosc că îmi încep ziua cu o cafea cu lapte. După o trecere în revistă, împreună cu colegii mei, a stadiului proiectelor la care lucrăm, stabilim strategiile optime de urmat în fiecare caz în parte.

La "Rădulescu & Muşoi" punem un accent deosebit pe unitatea echipei, astfel că, după ședințe, întâlniri cu clienții, negocieri și redactări de documente, în jurul prânzului lăsăm aspectele profesionale deoparte și căutăm zilnic să interacționăm la nivel personal pentru a consolida constant valorile care caracterizează echipa noastră.

Încerc să finalizez programul în jurul orei 19, conștientă că zâmbetul afișat reflectă satisfacția unei munci bine făcute.

Avocatura.com: Ce vă motivează să perseverați?

Bănățeanu: Curiozitatea înnăscută, pentru că nu aș găsi motivația activării în domeniu fără curiozitatea care îmi deschide zilnic ferestre către ceva nou și dorința de autodepășire. Când finalizez un proiect mai complex, am sentimentul că munca susținută din spatele acestuia nu a fost în zadar, iar aprecierile din partea clienților reprezintă confirmarea lucrului bine făcut.

Avocatura.com: Cum vă împărțiți viața între activitatea profesională și cea personală? Ați reușit să găsiți un echilibru între cele două?

Bănățeanu: Este, poate, una dintre cele mai mari provocări în meseria de avocat - aceea de a găsi un echilibru între activitatea profesională și viața personală. În opinia mea, cheia echilibrului constă în abordare: o atitudine optimistă va fi întotdeauna recepționată pozitiv. Este adevărat că sunt momente în care viața personală are de suferit, urmare a alocării unui timp îndelungat anumitor proiecte, dar încerc întotdeauna să reechilibrez situația acordând familiei atenția cuvenită atunci când timpul îmi permite. Și încerc să nu îmi las promisiunile neîndeplinite.

Avocatura.com: Aveți o formulă personală a succesului?

Bănățeanu: După cum spuneam, nu mă consider o persoană cu succes, ci mai degrabă o persoană norocoasă, ce are șansa de activa într-un domeniu care îi aduce zilnic satisfacții profesionale. Încă din facultate mi-am stabilit clar obiectivul şi am acționat în acest sens.

Consider că reușita depinde doar de noi, însă așa cum spunea Constantin Brâncuși, "Lucrurile nu sunt greu de făcut. Greu este să te pui în starea de a le face". A activa într-un domeniu nu este suficient pentru a reuși; trebuie ca, în interiorul tău, să se regăsească dorința de a acționa și de perfecționare continuă.

Avocatura.com: Care ar fi principalele motive pentru care le-ați recomanda oamenilor să urmeze o carieră asemănătoare cu a Dvs.?

Bănățeanu: Profesia de avocat este una cel puțin controversată în acest moment. Însă, dincolo de aparențe, cariera de avocat poate aduce mari satisfacții profesionale.

Avocatura este o meserie care îi ajută pe oameni să își demonstreze că pot excela, nu doar pentru că își doresc mai mult de la ei înșiși, ci și pentru că pot mai mult. Ca avocat, zilnic înveți ceva nou și ai parte de o continuă provocare, care te ajută să evoluezi.

Avocatura.com: Cinci calități pe care ar trebui să le aibă orice om de succes din domeniul juridic…

Bănățeanu: Fără a încerca o prioritizare, aș enumera: curiozitatea, răbdarea, ambiția, integritatea și dorința de autodepășire.

Avocatura.com: În ultimele decenii, avocatul a decăzut în ochii românilor. Sunteți de acord cu această afirmație? Dacă da, cum credeți că ar trebui schimbată imaginea avocaților în România?

Bănățeanu: Din postura mea de avocat de consultanță, pot afirma că, raportat la nenumăratele negocieri la care am participat, impresia lăsată de "adversarii" mei a fost una de competență profesională și de integritate morală.

Prin urmare, nu sunt de acord cu afirmația că imaginea avocatului s-a degradat și nu cred în generalizări. În schimb, constat că percepția clienților s-a mai schimbat în ultima perioadă și că apelează din ce în ce mai des la avocați în legătură cu relațiile sociale sau de afaceri în care sunt implicați, ceea ce îmi dă sentimentul că încrederea în consiliere specializată a crescut.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12440/avocatul-carmen-banateanu-despre-succes-consider-ca-reusita-depinde-doar-de-noi.html