24.03.2015 | Teodor BURNAR
Omul de cultură Theodor Paleologu, invitatul special al `Țuca Zbârcea și Asociații` la Teamgilding-ul de luni, 23 martie 2015 FOTO: Bogdan LECCA
"Țuca Zbârcea și Asociații" a sărbătorit primii 10 ani de existență cu decență, și o discuție despre "Putin și ideea rusă"
Ce mi se pare remarcabil la Teamgilding-urile "Țuca Zbârcea și Asociații" e că avocații - o specie notorie pentru monopolizarea discursului - dau cuvântul intelectualilor, și fac un pas în spate.

A fost cazul și luni seară când, la Clubul Țăranului Român, câteva zeci de avocați și invitați speciali ai TZA, printre care și Avocatura.com, l-au ascultat pe omul de cultură și diplomatul Theodor Paleologu conferențiind pe un subiect care ne poate influența destinul, ca indivizi dar și ca națiune: "Putin și ideea rusă."

Și mai remarcabil mi s-a părut faptul că, deși întâlnirea a însemnat și celebrarea a zece ani de "Țuca Zbârcea și Asociații", cuvântul de ordine a fost «discreție», ideile și figura amfitrionului având preeminență în fața sărbătoriților de drept. Ceea ce spune multe despre scara de valori a acestei comunități de avocați. Iată că modestia poate fi spectaculoasă, atunci când cartea ei e jucată cum trebuie.

N-aș spune că Theodor Paleologu e carismatic. Aș spune că e elocvent. Și, preț de mai bine de 50 de minute, a demonstrat-o.

 

- În ianuarie 2014, cu ocazia unei recepții de început de an, barosanii regimului Putin - guvernatori, înalți funcționari, personaje importante din partidul prezidențial, din "Rusia Unită" - au primit cadou, fiecare, trei cărți de filosofie. Mi s-a părut extraordinar lucrul ăsta. Ca Putin să dea cadou... Și vă spun și care cărți. Erau trei. 

E un filosof rus care a murit la sfârșitul anilor ‘30 - Ilin. Nu e tradus în românește, și e foarte puțin tradus și în alte limbi de circulație internațională, dar e un filosof rus important, din pleiada gânditorilor religioși ruși. Deci Ilin - "Misiunile noastre", se cheamă această carte, care e foarte importantă pentru Putin. Al doilea era Nikolai Berdiaev, care e un autor foarte cunoscut. Iar cartea era "Filosofia inegalității". Și al treilea volum - Vladimir Soloviov, despre care am scris și eu o lucrare universitară mai demult, "Justificarea Binelui". 

Gândiți-vă, mutatis mutandis, că Băsescu sau Iohannis dă cadou diverșilor barosani, de 1 ianuarie - lui Blaga, lui Gorghiu, lui Udrea, unor oameni de genul ăsta - Noica, "Rostirea filosofică românească", Lucian Blaga și Nichifor Crainic. Cam așa este. Este la fel de suprarealist ca o asemenea întâmplare. Mie îmi place! Adică mie mi-ar plăcea grozav să avem un președinte filosof. Sau care măcar a dat cu nasul de asemenea cărți. E extraordinar. E un punct bun pentru Putin. această întâmplare. Numai că are și un aer puțin comic. E o situație cam de Gogol. A citit niște cărți Președintele și îi pune pe toți barosanii regimului să citească. Îi pune la citit acolo, să sublinieze, să conspecteze, să scrie rezumate, și devine ăsta un criteriu de promovare în carieră.

- Cea mai mare gogoașă electorală din ultimii 25 de ani e «România lucrului bine făcut». Că e o contradicție în termeni.

- Noi trăim sub ochiul Moscovei. Deci e important să vezi ce lupă are Moscova, nu? Ca să știi pe ce lume trăiești. Or, românii sunt inconștienți. În rusofobia lor tâmpită, stau cu capul în pământ. Noi facem politica struțului. Credem că, dacă nu citim pe ruși, ei nu au idei sau nu există, sau nu se uită la noi. [...] Suntem niște papanași rusofobi.

- Soljenițîn a scris, în 1990, o carte care se cheamă "Cum să reamenajăm Rusia noastră", în care spune două lucruri: 

1. Trebuie să abandonăm Imperiul. Uniunea Sovietică e un balast de care trebuie să ne debarasăm, să îi lăsăm pe fiecare să își caute drumul propriu, inclusiv Republica Moldova. 

Spune Soljenițîn, despre Basarabia: "Trebuie să le-o dăm românilor, că este a românilor." Asta spune Soljenițîn, expressis verbis, acolo.

2. Ucraina însă e un caz aparte. Le dăm tuturor independența lor, să se ducă unde vor fiecare, însă Ucraina e altceva. Ucraina este mult prea legată de ființa națională a Rusiei ca să o lăsăm să plece pur și simplu. Pentru că sunt 10 milioane de ruși în Ucraina, Estul Ucrainei este profund legat de Rusia. 

Și atunci zice Soljenițîn: "Aici e singura situație în care nu putem spune: «Mergeți pur și simplu.» Pentru că e vorba de o populație extrem de importantă de etnici ruși." 

Cartea lui Soljenițîn a generat o mare controversă.

- Raportarea la timp e un mare diferențiator cultural. Noi românii gândim pe termen scurt, de pe o zi pe alta - în cel mai bun caz. Rușii gândesc pe termen foarte lung. 

- Dostoievski zicea despre Dimitri Karamazov că e "o natură largă". Așa e și Putin.

- Văzând evoluțiile politico-sociale de genul Euromaidan, am senzația că Putin a evaluat greșit situația. În general, în istorie nu iese cum îți propui. A fi foarte informat nu înseamnă că nu poți comite grave erori de judecată.

- Diplomația noastră e foarte deficitară la capitolul Rusia. Și nu vorbesc de restituirea tezaurului - asta e o copilărie. Noi nu avem în Ministerul de Externe oameni care să gândească relațiile cu Rusia. E grav. Noi puteam face mult mai mult pe filonul cultural al relațiilor bilaterale.

- Să nu ne mire faptul că necunoașterea Rusiei e explicația disprețului față de români, vizibil la unii diplomați ruși.

La noi e frică de ei, la ei e dispreț față de noi. Cam nasol!

PS: La mulți ani celor de la "Țuca Zbârcea și Asociații", și felicitări pentru un deceniu de succes!

Totodată, felicitări Levanei Zigmund, un avocat care, la fiecare serată culturală, are intervenții mustind de erudiție.

 

Citește aici un interviu exclusiv Avocatura.com cu Theodor Paleologu!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12380/-tuca-zbarcea-si-asociatii-a-sarbatorit-primii-10-ani-de-existenta-cu-decenta-si.html