» Arhivă
03.03.2015 | Nicoleta CRISTEA
Municipalitatea, acuzată că nu respectă legislaţia privind câinii comnitari
Primăria Focşani, chemată în judecată după ce câinii comunitari au agresat un bărbat! Vezi ce avocat susţine cauza
Două servicii din subordinea Primăriei Focşani ar putea fi bune de plată după ce anul trecut un focşănean a fost muşcat de câini. Acesta a încercat să îşi apere copilul de atacul câinilor, ajungând în spital, cu răni grave la mâna dreaptă. De aici, focşăneanul, prin avocatul vrâncean Dan Alexandru Simion, a încercat o reconciliere, însă, pentru că această procedură prealabilă a dat greş, a introdus acţiune în instanţă. "A suferit leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale calificate, atât în vederea suturării chirurgicale a plăgii muşcate, dar şi intervenţii în cadrul Cabinetului de Chirurgie Plastică în vederea atenuării efectelor şi recuperării funcţionale a braţului", explică avocatul Dan Alexandru Simion în acţiune.

Un caz mai aparte a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Vrancea, în care pârât este Primăria Focşani. De fapt, două servicii din cadrul instituţiei sunt trase la răspundere pentru atacul unor câini comunitari asupra unui focşănean. În acţiunea introdusă în instanţă, avocatul Dan Alexandru Simion, cel care reprezintă interesele reclamantului, arată că "sunt întrunite pe deplin condiţiile răspunderii civile delictuale a pârâtei, fiind dovedită fapta culpabilă, prejudiciul creat şi legătura de cauzalitate. Solicităm instanţei să oblige pârâta la plata sumei de 2500 euro,  daune materiale, şi suma de 100 000 euro, daune morale".

Serviciul Public de Gestionare a Câinilor fără Stăpân şi Direcţia de Dezvoltare Servicii Publice aflate în subordinea Primăriei Focşani sunt cele două instituţii împotriva cărora focşăneanul muşcat de câini şi-a îndreptat acţiunea. Anterior, prin avocatul Simion, focşăneanul a mers pe calea înţelegerii amiabile, însă, pentru că această procedură nu a funcţionat, a ajuns cu acţiune în instanţă. Obiectul dosarului îl constituie pretenţiile civile, pe răspunderea civilă delictuală.

"La data de 16 aprilie 2014, clientul meu, în timp ce mergea pe stradă împreună cu fetiţa sa pe raza teritorială a municipiului Focşani, a fost agresat de câţiva câini comunitari. Situaţia de fapt se prezintă astfel: mai mulţi câini au trecut pe lângă cei doi, însă unul dintre aceştia a sărit să o muşte pe fetiţa reclamantului, în vârstă de numai 4 ani. În încercarea de a-şi salva copilul din colţii câinilor comunitari, clientul a smuls fetiţa, ferind-o în braţele sale, însă în acel moment câinele l-a muşcat pe el în zona braţului drept.

Urmare a incidetului indicat mai sus, căruia i-a căzut victimă reclamantul, acesta a suferit leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale calificate, atât în vederea suturării chirurgicale a plăgii muşcate, dar şi intervenţii în cadrul Cabinetului de Chirurgie Plastică Focşani în vederea atenuării efectelor şi recuperării funcţionale a braţului", se arată în acţiune.

Plimbare cu copilul, transformată în coşmar

Avocatul Simion solicită ca instanţa să constate că sunt îndeplinite condiţiile răspunderii delictuale şi să oblige municipalitatea să acorde reclamantului daune morale şi materiale. "S-a încălcat Caietul de sarcini – anexa la HCL Focşani nr. 102 /2007 prin nerespectarea dispoziţiilor imperative prevăzute în acest act, dispoziţii imperative cu trimitere la câinii agresivi.

Considerăm că în cauză sunt incidente pe deplin dispoziţiile articolelor 1349, 1357 şi următoarelor din Codul civil, articolele 1, 2 şi următoarele, articolul 13 din legea 155/2001 modificată şi completată, obligaţia de a răspunde pentru prejudiciul creat operând de drept, având în vedere faptul că ope legis s-a instituit obligaţia de a asigura paza, îngrijirea, evidenţa, înregistrarea câinilor fără stăpân tocmai pentru a fi evitate astfel de situaţii.

În cauză, daunele morale sunt justificate atât prin prisma faptului că au fost cauzate leziuni fizice prin producerea plăgilor muşcate, traumele fiind evidente, reale, actuale, dar şi prin prisma şocului suferit urmare a faptului că o plimbare nevinovată cu propriul copil într-un loc public s-a transformat într-un coşmar", se mai arată în acţiunea introdusă în instanţă.  

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12227/primaria-focsani-chemata-in-judecata-dupa-ce-cainii-comunitari-au-agresat-un-bar.html