24.02.2015 | Mihaela GÎDEI
La seminar, avocații au învățat cât e de importantă emoția într-un discurs FOTO: Bogdan LECCA
14 adevăruri dure pentru avocați. "În favoarea cui dă soluție un judecător? Unui avocat care a fost mai emoțional, decât unuia rațional. De aceea public speaking-ul e imperios necesar avocaților"
Câteva sute de oameni și-au sacrificat weekendul pentru a participa la conferința gratuită "Adevăruri Dure în Public Speaking și Vânzări. 14 greșeli de evitat într-un discurs", organizată de Self Trust Academy cu sprijinul Avocatura.com, sâmbătă, la Hotelul Caro. La eveniment au fost prezenți antreprenori, oameni de vânzări, studenți și, bineînțeles, avocați - toți aranjați, parfumați și pregătiți pentru informație.

Pentru a intra mai ușor în atmosfera evenimentului și pentru a-și lua prima doză de umor, participanții au fost "încălziți" de Alexandru Agarici, artist liric, care a oferit și o scurtă introducere a conferinței.

Însă toată lumea a venit pentru speakerii Alin Comșa și Andrei Dunuță de la Self Trust Academy, care au urcat pe scenă cu surle și trâmbițe.

Pe tot parcursul seminarului, cei doi au discutat cu publicul într-un mod degajat și prietenesc, având naturalețea și emoția pe care o recomandă oricui are de ținut un discurs. De asemenea, de apreciat a fost și faptul că, din când în când, bariera dintre scenă și public a dispărut, Andrei Dunuță alegând  să vorbească și din mijlocul spectatorilor. 

Fie că au fost dure sau nu, adevărurile prezentate de cei doi speakeri le-au deschis ochii avocaților și i-au făcut să înțeleagă cât de important este modul în care îți prezinți cauza și cât de mult contează emoțiile – elementele esențiale care fac diferența între oameni. Iar modul în care speakerii și-au prezentat metodele a fost pe placul tuturor – poveștile și umorul au "prins" la public.

"Cu siguranță că soluțiile pe care domnii avocați le au sunt extraordinare, sunt cele mai bune. Însă, dacă un avocat nu reușește să se conecteze cu audiența sau cu clientul din fața lui și cu judecătorul în speță, ele devin niște lucruri foarte abstracte, chiar dacă la mijloc e legea. Sunt foarte multe spețe care sunt foarte discutabile. Ok, poți să fii foarte emoțional - dacă legea e rațională, trebuie să o respecți. Însă vorbesc de situațiile de adevăr undeva la jumătate, iar decizia o are judecătorul. Sunt spețe unde, în funcție de virgula pe care judecătorul o vede, dă soluție în favoarea cui? Unui avocat care a fost mai emoțional decât unuia care a fost rațional.

Aici e ideea mea, de aceea public speaking-ul e imperios necesar avocaților. Nu din ideea că nu vorbesc bine în public, ci de cum împachetează mesajul astfel încât să se adreseze omului  din spatele judecătorului. Pentru că, în fond, după ora cinci și jumătate, și domnul judecător este un om ca toți ceilalți și așteaptă să fie influențat emoțional pe spețe care sunt, pur și simplu, la virgulă. Pentru că, repet, legea e lege", ne-a explicat Andrei Dunuță, cofondator Self Trust Academy, importanța public speaking-ului pentru avocați.

14 adevăruri dure pentru avocați

Adevărurile prezentante de speakeri le-au arătat avocaților că nu doar litera de lege e importantă în practicarea profesiei și că nu discută cu un judecător sau cu un client, ci în primul rând cu un om. 

1.    Naturalețea – speech-ul perfect nu există
2.    Implicarea – Să fii acolo!
3.    Ce?, Cum? – Exersează!, Exersează!, Exersează!
4.    Emoție – fluturii în stomac sunt absolut normali
5.    InspiRație – rația de respirație
6.    Structură – în public speaking și în viață, "povestea e regină"
7.    Începutul – cum te poți diferenția și cum poți fi memorabil într-un discurs? O frază memorabilă e binevenită
8.    Suportabilitate – Învață bucuria de a fi respins
9.    Citește/scrie/vorbește – în această ordine
10.  Umorul – te scoate din multe situații, dar "cine n-are, chiar că n-are!"
11.  Reciprocitate – oglindirea personală
12.  Primul client – tu ești cel mai important client al tău
13.  De ce? – întotdeauna trebuie să avem finalul în minte;
14.  Cum să (nu) te bucuri?

Putem spune că avocații au plecat de la eveniment mai bogați și mult mai bine pregătiți în ceea ce privește public speaking-ul, ei subliniind că un astfel de seminar îi ajută să își pună cariera în valoare. 

Avocații: "Lucruri super-utile, care ne pot ajuta în carieră. Nu ne naștem cu ele, și nici nu le învățăm la Drept"

"În primul rând, cred că este un eveniment util. Sunt o serie de lucruri pe care ar trebui să le știm și care ne-ar putea ajuta foarte mult în carieră, dar pe care din păcate le ignorăm. Considerăm că pentru a fi un bun avocat este suficient să învățăm cursurile care ne-au fost predate la facultate. Chestiunile care țin de dezvoltarea abilităților personale le ignorăm și considerăm că ne-am născut cu acestea, că ar fi un dat de la Dumnezeu.

Cred că evenimentul de astăzi și-a atins pe deplin scopul, în sensul că a transmis aceste informații, că cei care au participat au aflat că abilitățile lor nu sunt înnăscute, ci că ele pot fi prelucrate. Iar cei de la Self Trust Academy pot oferi tot suportul pentru a deveni într-adevar profesioniști mai buni", ne-a spus, la finalul evenimentului, avocatul Romeo Cosma.

"Este un eveniment util și extrem de interesant pentru multe categorii de persoane, inclusiv pentru cei profesioniști. Am reținut aproape tot pentru că speakerii sunt foarte motivaționali. De asemenea, cred că e importantă și încrederea pe care o ai în tine, să fii natural, să fii spontan - chiar dacă uiți ce mesaj trebuie să transmiți pentru o secundă, două, e important să îți revii", a spus avocatul Daniela Corina Floruț.

"Sunt fascinată și nu exagerez când spun acest lucru. Și o să mai particip. E foarte interesant, speakerii sunt super! Ce a adus nou? Modul în care să vorbesc – sunt anumite tehnici pe care le-au prezentat cei doi speakeri. Pe unele le știam, dar sunt și anumite explicații pe care le-au dat și la care nu mă așteptam să fie așa de importante. Și anumite gesturi, o anumită mimică, tonalitate sunt importante într-o discuție și chiar mi-au atras atenția", a dezvăluit pentru Avocatura.com avocatul Alice David. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12153/14-adevaruri-dure-pentru-avocati-in-favoarea-cui-da-solutie-un-judecator-unui-av.html