» Arhivă
24.02.2015 | Teodor BURNAR
Ziua sunt avocați de business, seara lucrează în construcții. Povestea extraordinară a Mihaelei și a lui Bogdan
Neștiuți de nimeni, doi avocați de business și colegii lor fac, după program, lucrări de consolidare la edificiul democrației românești.

Povestea e pe cât de extraordinară, pe atât de simplă, și o să v-o spun fără înflorituri.

Mihaela are peste un deceniu în avocatură, și s-a ocupat de proiecte mari de investiții în domeniul energiei electrice, în fuziuni și achiziții, privatizări, și așa mai departe.

Bogdan e avocat de peste 8 ani, e specialist în proprietate intelectuală, respectiv în dreptul mediului și al exploatărilor miniere. Și n-are păr.

Când nu sunt avocați de business, Mihaela și Bogdan lucrează în construcții.

I-am văzut, luni seară, în zona Unirii.

Puneau cărămizi la zidul de apărare al democrației românești. Unul cutremurat zilnic de dezvăluiri de corupție endemică.

De fapt, greșesc. Mai corect spus ar fi: Mihaela și Bogdan predau democrație la seral. Și nu numai.

Cei doi și-au asumat, luni după apus, rolul ingrat de reprezentanți ai Guvernului, într-un meci demonstrativ de debate între Echipa Avocaților și Echipa Cărturarilor. Tema "meciului de box", cum l-a denumit Florentin Țuca, a fost: "Ar trebui ca exercitarea votului să fie obligatorie indiferent de tipul de alegeri?"

Ce-a ieșit, e de povestit nepotismului. Pentru că meritocrația știe deja povestea, rostul și rolul debate-ului într-o societate democratică. A fost un exercițiu de democrație, făcut de frumoșii "nebuni" ai marilor orașe / case de avocatură. E superb să vezi avocații în postura de ingineri constructori ai democrației. Să-i vezi agitându-se pentru o idee. Să vezi că nu toți avocații se agită doar pentru bani. Și mi-l aduc aminte pe Adrian Bulboacă vorbindu-mi despre armata aceea invizibilă care mișcă lucrurile, behind the scenes, în România.

E mobilizare.

Mă bucur să văd avocații forță specială a acestei armate, implicându-se în asemenea acțiuni. Mă bucur să văd un Managing Partner, Florentin Țuca, luându-și din timp pentru a-i asculta pe avocați și "adversarii" lor, pentru a-i încuraja și aplauda. Lăudabil gestul casei lui, care a "strâns rândurile" pentru a organiza și sprijini un asemenea eveniment.

E ceva din care ceilalți avocați, dar și ceilalți cetățeni au de învățat. Ca și noi, jurnaliștii. Dacă Antena 3 & Co. ar fi auzit de debate, de o confruntare de idei argumentată, decentă, fără spasmofilie partizană, peisajul nostru public ar arăta altfel.


Mihaela Alexandrescu și Bogdan Halcu sunt Managing Associates la "Țuca Zbârcea și Asociații" și coboară cu succes în agora.

Florentin Țuca este Managing Partner TZA, îndrăgostit de debate și susținător al acestui fenomen în România.

Teodor Burnar este redactor-șef Avocatura.com și scrie noaptea despre lucrurile care nu-l lasă să doarmă, dar îl fac să viseze la o țară mai bună.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/12149/ziua-sunt-avocati-de-business-seara-lucreaza-in-constructii-povestea-extraordina.html