19.11.2014 | Teodor BURNAR
Sociologul Alfred Bulai a comentat cu umor filiația avocaților, din rândul cărora a mărturisit pentru Avocatura.com că are mai mulți prieteni
Sociologul Alfred Bulai: "Avocații? Originea lor sunt sofiștii din Antichitate. Ăia au fost primii mici escroci în filosofie, luând bani pe ceva ce înainte era gratuit"
Sociologul Alfred Bulai a glumit pe seama originii avocaților, într-un interviu pentru Avocatura.com, declarând că aceștia se trag din "micii escroci numiți sofiști, primii care au cerut bani pentru lecții de filosofie, care anterior fuseseră gratuite". Cum vede un sociolog evoluțiile din politica și justiția din România, ce efect au acestea asupra mentalului colectiv și de ce s-a răsturnat scara valorilor iar nimeni nu mai respectă normele sociale, dar și ce părere are despre avocați, într-un interviu care va fi publicat vineri pe Avocatura.com.

"Avocații? Originea lor sunt sofiștii din Antichitate. Ăia au fost primii mici escroci în filosofie. Au făcut două lucruri: au cerut bani pentru lecții de filosofie - erau gratis până la ei, și au zis "Bă, de ce să nu scoatem noi nici un ban?"; ca și apărarea în procese, pe care o făcea un orator gratis, nu exista ideea de bani. Și ăștia au zis: "Bă, bagă și tu ceva aici, la tata..." Deci cam așa a apărut avocatura.

Bine, am parodiat un pic. Sunt două planuri aici. Sunt importanți avocații? Sunt. Sunt mai bine văzuți decât alte componente ale Justiției.... Din păcate, sunt două feluri de experiențe cu avocații: alea directe, în general neplăcute - că, de obicei când ai o problemă te întâlnești cu avocatul, deci nu e cel mai fericit moment al vieții tale; chiar dacă te ajută, tot e legat de o chestie nasoală, cel mai adesea. Și aia comică, unde sunt de două feluri: sunt avocați care au ieșit bine în lumină, mai ales în anii ‘90. Gândiți-vă la Doru Viorel Ursu... Bun, el s-a legitimat ca judecător în cazul Nicu Ceaușescu. Sau la [Sergiu] Andon, în tinerețile lui, că acum e mai bătrân. Au apărut mai mulți.

 Avocații... Originea lor sunt sofiștii din Antichitate, primii mici escroci în filosofie. Au făcut două lucruri: au cerut bani pentru lecții de filosofie - erau gratis până la ei, și au zis "Bă, de ce să nu scoatem noi nici un ban?"; ca și apărarea în procese, pe care o făcea un orator gratis, nu exista ideea de bani. Și ăștia au zis: "Bă, bagă și tu ceva aici, la tata..." Deci cam așa a apărut avocatura.

(Sociologul Alfred Bulai)

Acum, ca în toate domeniile, mi se pare că s-au saturat cu mulți impostori, ca să nu zic altceva. Și-atunci, după mine, imaginea avocaților a devenit destul de pestriță. Mai ales că au apărut și cazuri - n-au fost până în anii ‘90, eu cel puțin nu-mi aduc aminte - de avocați băgați în cârdășii sistematic, ceea ce i-a dus la pachet, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă mizerii prin Justiție.

Nu cred că ei sunt în centrul atenției pentru public din acest punct de vedere, pentru că sunt evident cei care sunt anchetați, și mai ales cei din zona Parchete, Judecătorii, zona asta care e mai apetisantă.", ne-a declarat Alfred Bulai.

 


Citește vineri prima parte a unui interviu apetisant cu sociologul Alfred Bulai, despre etică, justiție și valorile medievale din societatea "capitalistă" românească, doar pe Avocatura.com!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11665/sociologul-alfred-bulai-avocatii-originea-lor-sunt-sofistii.html