19.11.2014 | Teodor BURNAR
Sociologul Alfred Bulai a comentat cu umor filiația avocaților, din rândul cărora a mărturisit pentru Avocatura.com că are mai mulți prieteni
Sociologul Alfred Bulai: "Avocații? Originea lor sunt sofiștii din Antichitate. Ăia au fost primii mici escroci în filosofie, luând bani pe ceva ce înainte era gratuit"
Sociologul Alfred Bulai a glumit pe seama originii avocaților, într-un interviu pentru Avocatura.com, declarând că aceștia se trag din "micii escroci numiți sofiști, primii care au cerut bani pentru lecții de filosofie, care anterior fuseseră gratuite". Cum vede un sociolog evoluțiile din politica și justiția din România, ce efect au acestea asupra mentalului colectiv și de ce s-a răsturnat scara valorilor iar nimeni nu mai respectă normele sociale, dar și ce părere are despre avocați, într-un interviu care va fi publicat vineri pe Avocatura.com.

"AvocaÈ›ii? Originea lor sunt sofiÈ™tii din Antichitate. Ä‚ia au fost primii mici escroci în filosofie. Au făcut două lucruri: au cerut bani pentru lecÈ›ii de filosofie - erau gratis până la ei, È™i au zis "Bă, de ce să nu scoatem noi nici un ban?"; ca È™i apărarea în procese, pe care o făcea un orator gratis, nu exista ideea de bani. Și ăștia au zis: "Bă, bagă È™i tu ceva aici, la tata..." Deci cam aÈ™a a apărut avocatura.

Bine, am parodiat un pic. Sunt două planuri aici. Sunt importanÈ›i avocaÈ›ii? Sunt. Sunt mai bine văzuÈ›i decât alte componente ale JustiÈ›iei.... Din păcate, sunt două feluri de experienÈ›e cu avocaÈ›ii: alea directe, în general neplăcute - că, de obicei când ai o problemă te întâlneÈ™ti cu avocatul, deci nu e cel mai fericit moment al vieÈ›ii tale; chiar dacă te ajută, tot e legat de o chestie nasoală, cel mai adesea. Și aia comică, unde sunt de două feluri: sunt avocaÈ›i care au ieÈ™it bine în lumină, mai ales în anii ‘90. GândiÈ›i-vă la Doru Viorel Ursu... Bun, el s-a legitimat ca judecător în cazul Nicu CeauÈ™escu. Sau la [Sergiu] Andon, în tinereÈ›ile lui, că acum e mai bătrân. Au apărut mai mulÈ›i.

 AvocaÈ›ii... Originea lor sunt sofiÈ™tii din Antichitate, primii mici escroci în filosofie. Au făcut două lucruri: au cerut bani pentru lecÈ›ii de filosofie - erau gratis până la ei, È™i au zis "Bă, de ce să nu scoatem noi nici un ban?"; ca È™i apărarea în procese, pe care o făcea un orator gratis, nu exista ideea de bani. Și ăștia au zis: "Bă, bagă È™i tu ceva aici, la tata..." Deci cam aÈ™a a apărut avocatura.

(Sociologul Alfred Bulai)

Acum, ca în toate domeniile, mi se pare că s-au saturat cu mulÈ›i impostori, ca să nu zic altceva. Și-atunci, după mine, imaginea avocaÈ›ilor a devenit destul de pestriță. Mai ales că au apărut È™i cazuri - n-au fost până în anii ‘90, eu cel puÈ›in nu-mi aduc aminte - de avocaÈ›i băgaÈ›i în cârdășii sistematic, ceea ce i-a dus la pachet, din punctul meu de vedere, cu tot ce înseamnă mizerii prin JustiÈ›ie.

Nu cred că ei sunt în centrul atenÈ›iei pentru public din acest punct de vedere, pentru că sunt evident cei care sunt anchetaÈ›i, È™i mai ales cei din zona Parchete, Judecătorii, zona asta care e mai apetisantă.", ne-a declarat Alfred Bulai.

 


CiteÈ™te vineri prima parte a unui interviu apetisant cu sociologul Alfred Bulai, despre etică, justiÈ›ie È™i valorile medievale din societatea "capitalistă" românească, doar pe Avocatura.com!

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11665/sociologul-alfred-bulai-avocatii-originea-lor-sunt-sofistii.html