18.11.2014 | Teodor BURNAR
Voicu & Filipescu, o casă de avocatură ce încurajează independența avocaților săi, ca premisă a progresului
Cum se vede independența avocatului la Voicu & Filipescu. Carmen Duțescu, Managing Associate: Cred că dependența este reciprocă, avocații au nevoie de clienți și clienții au nevoie de avocați
Independența avocatului este o dovadă a valorii sale, crede avocatul Carmen Duțescu, Managing Associate la casa de avocatură Voicu & Filipescu. Aceasta afirmă că firma a încurajat permanent independența sa și a colegilor, iar "dincolo de aspectele strict organizatorice, nu sunt impuse limitări sau reguli în ceea ce privește modul de abordare a unei cauze, a unui client, etc.". Un interviu acordat Avocatura.com despre Tema Lunii noiembrie - independența avocatului.

Avocatura.com: Deși, potrivit legislației existente, avocatul nu este subordonat ierarhic judecătorului, el este obligat să răspundă dispozițiilor date de judecător în sala de judecată. Cum vă mențineți independența, ca avocat, în relația cu judecătorul și, extrapolând, cu magistrații?

Carmen Duțescu: Avocatul trebuie să se conformeze dispozițiilor judecătorului doar atunci când acestea vizează aspecte procedurale ale cauzei sau buna desfășurare a ședinței de judecată. De altfel, acestea sunt niste prerogative "legitime" ale judecătorului. Toate celelalte chestiuni conexe unei pledoarii în instanță, strategia de apărare, opinii juridice, abordare a cazului, ramân independente de dispozițiile judecătorului și pot fi cenzurate de acesta doar prin sentința pronunțată în final.

Avocatura.com: Dacă vorbim despre (in)dependență, poate cea mai serioasă dependență este cea materială. Ca avocat, sunteți plătit de client și depindeți de el într-o măsură semnificativă. În egală măsură, sunteți principial independent. Cum vedeți această relație, astfel încât independența să nu vă fie afectată?

Duțescu: Cred că dependența este reciprocă, avocații au nevoie de clienți și clienții au nevoie de avocați. Raportul de forțe este destul de echilibrat atunci când cauți calitate. Clientul plătește onorariul pentru a beneficia de cele mai bune servicii și, în final, pentru a avea succes în demersurile sale. 

Faptul că un avocat acționează în mod părtinitor nu înseamnă că face rabat de la independența sa, ci doar că apără interesele clientului valorificând în avantajul acestuia toate alternativele disponibile. Aceasta este până la urmă o componentă esențială a profesiei de avocat.

Avocatura.com: Au fost cazuri când ați invocat independența Dvs. de avocat, refuzând să primiți un caz sau când ați renunțat la unul / nu ați dus la capăt un dosar?

Duțescu: Nu s-a întâmplat să refuz sau să renunț la un caz, întotdeauna am găsit argumente suficiente pentru a susține o cauză fără a-mi leza independența.

Avocatura.com: Despre independență și loialitate (tema lunii octombrie pe Avocatura.com) se poate discuta în comparație. În ce moment spuneți «nu», ca avocat? Și, vă provocăm cu o întrebare aproape retorică: nu cumva avocații au faimă proastă, tocmai pentru că sunt mai mult loiali, și mai puțini independenți? Ce alegeți să fiți: mai mult loială, sau mai mult independentă?
 
Duțescu: Aleg să acționez întotdeauna în interesul clientului, fără a uita însă de convingerile și principiile mele. În drept ai o marjă de manevră destul de largă, decorul nu este niciodată în alb și negru. Nuanțele fac diferența.

Avocatura.com: Cum trebuie să fii ca avocat, ca să îți permiți să fii independent?

 Un profesionist care respectă ceea ce face și care are orgoliul valorii sale, își permite întotdeauna să fie independent, indiferent de domeniul de practică, meserie, etc.

(Avocat Carmen Duțescu, Managing Associate Voicu & Filipescu)

Duțescu: Un profesionist care respectă ceea ce face și care are orgoliul valorii sale, își permite întotdeauna să fie independent, indiferent de domeniul de practică, meserie, etc.
  
Avocatura.com: Este independența avocatului un lux, sau o necesitate primordială?

Duțescu: Independența avocatului este o dovadă a valorii sale. 

Avocatura.com: Câtă independență aveți într-o negociere? Unde se trage linia?

Duțescu: Este discutabil cum definim independența într-un asemenea context, independența față de aspectele supuse negocierii sau independența față de client. Evident că în cadrul unei negocieri în interesul clientului, obiectivitatea avocatului este afectată. Avocatul nu are rolul unui judecător. Atunci când clientul are încredere în tine, mandatul de negociere pe care ți-l încredințează este foarte larg. Interesele devin comune, poziția adoptată este aceeași, cu diferența că avocatul trebuie uneori să acționeze ca un factor de mediere și să propună soluții în situații de blocaj. Experiența profesională a avocatului și încrederea acordată acestuia cântăresc foarte greu. De cele mai multe ori, implicarea avocatului excede limitele strict juridice și este extrapolată și la chestiuni comerciale, de oportunitate și, în general, la tot ceea ce implică obiectul negocierii.

Avocatura.com: Vă simțiți independentă la casa de avocatură unde lucrați? Și dacă da, de ce?

Duțescu: Întotdeauna a fost încurajată independența avocaților din cadrul firmei. Dincolo de aspectele strict organizatorice, nu sunt impuse limitări sau reguli în ceea ce privește modul de abordare a unei cauze, a unui client, etc. Divergența de opinii și de atitudini de cele mai multe ori conduce la identificarea celor mai bune soluții și strategii pentru clienții noștri.

Avocatura.com: Dar în sistemul de justiție din România?

Duțescu: Nu cred că independența avocatului în sistemul de justiție a pus probleme serioase. Din acest punct de vedere, sistemul funcționează fără derapaje semnificative.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11652/cum-se-vede-independenta-avocatului-la-voicu-amp-filipescu-carmen-dutescu-managi.html