» Pamflet
21.10.2014 | Teodor BURNAR
Nici scriitorii nu scapă de mâna lungă a legii. Mircea Cărtărescu, acuzat de DNA că a furat un pasaj din Tolstoi
Mircea Cărtărescu, cercetat de DNA. Scriitorul ar fi furat un pasaj din Tolstoi. Pleșu către Cărtărescu: "Dacă mai scot ăștia un Kindle, suntem beliți!"
La mijloc ar fi răzbunarea premierului Victor-Viorel Ponta, susțin surse din industria cărților de joc. Și a jocurilor de noroc.

Încă o veste proastă pentru Mircea Cărtărescu, la doar câteva zile după ce a aflat că Băsescu e la ultimul mandat, și că a ratat la mustață - expresia, nu judecătorul arestat pentru corupție - Premiul Nobel pentru Pace. Sau, după unii, pentru literatură. 

Astfel, potrivit unor surse care au dorit să-și păstreze obscuritatea, dar au dat din cărți special pentru Avocatura.com, Cărtărescu a fost citat marți de DNA, el fiind acuzat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție că ar fi furat un pasaj din Tolstoi.

Ofensa este cu atât mai gravă cu cât, la momentul producerii furtului, Tolstoi era mort, potrivit anchetatorilor, care au urmărit filiația acestuia și i-au intervievat rudele, dar și cititorii. 

Ancheta a presupus un buget de circa un milion de euro și interceptarea convorbirilor dintre Cărtărescu, Andrei Pleșu și Gabriel Garcea Marquez, sau un individ cu nume asemănător, susțin procurorii DNA. Durata anchetei a fost de circa "un veac de singurătate", au mai indicat sursele noastre.

Într-o stenogramă care îl incriminează pe Cărtărescu, Andrei Pleșu i se adresează acestuia: "Băi Mircică, dacă mai iese un Kindle d-ăsta, suntem beliți!" "Toți!", răspunde panicat autorul "Levantului". 

Dacă a fura de la vii se practică la scară largă și a devenit acceptabil social, în special în România, furtul de la morți este abominabil. Potrivit acelorași surse, Cărtărescu riscă acum să aibă soarta unui precursor mai celebru, Feodor Dostoievski, și ar urma să fie deportat în Siberia, împreună cu Traian Băsescu, în luna ianuarie.

Neoficial, chiar dacă premierul Victor-Viorel Ponta neagă implicarea sa în actul de justiție, prigoana DNA contra lui Mircea Cărtărescu, om de litere și intelectual remarcabil de slab intelectual, ar fi cauzată de reacția acestuia la urările premierului.

Astfel, după ce, recent, Victor Ponta i-a urat pe Facebook succes scriitorului Mircea Cătărescu la câştigarea premiului Nobel, Cărtărescu a reacționat vitriolic și a anunțat că "respinge cu dezgust" urările premieruluiDNA nu a dezvăluit care ar fi pasajul incriminat.

Reamintim că și Victor-Viorel Ponta a fost acuzat în trecut de plagiat, însă, așa cum spunea Albert Einstein, "secretul creativității este să știi să-ți ascunzi sursele", iar Viorel e băiat creativ.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11471/mircea-cartarescu-cercetat-de-dna-scriitorul-este-acuzat-ca-ar-fi-furat-un-pasaj.html