14.10.2014 | Ștefan DOBRE
Avocatul Andrei Nana își împarte viața între birou și drumul întins
Avocatul Andrei Nana, după ce a alergat 246 de kilometri fără oprire: "Corpul și mintea trec printr-un roller coaster de emoții"
Andrei Nana este orginar din Alba-Iulia și s-a stabilit în Statele Unite ale Americii în urmă cu 15 ani. A studiat dreptul peste ocean și acum conduce propriul cabinet de avocatură în Miami, Florida. Este specializat pe contracte de business și achizitii de companii, iar când nu lucrează aleargă sute de kilometri fără oprire. Recent a alergat pentru a demonstra că legenda regelui Leonidas și a lui Pheiddipides este adevărată.

De curând, Andrei Nana a luat parte la Spartathlon, o competiÅ£ie de ultraatletism din Grecia, modelată după legenda lui Pheiddipides, soldatul trimis în anul 490 înainte de Hristos de la Atena la Sparta, să ceară suport militar de la regele Leonidas, pentru a preveni invazia iminentă a Greciei de către armata persană.

"Pentru mulÅ£i ani relatarea experienÅ£ei de către istoricul Herodot a fost văzută ca ÅŸi legendă deoarece nu a fost considerat posibil să se alerge 246 km în mai puÅ£in de 36 ore. Dar în 1982 cinci ofiÅ£eri britanici, în coperare cu profesori de la universitatea din Cambridge, au studiat documentele lui Herodot ÅŸi au pus la încercare «legenda». Unul dintre cei cinci ofiÅ£eri atleÅ£i a reuÅŸit să termine cursa în sub 36 de ore ÅŸi astfel competiÅ£ia Spartathlon să născut. În fiecare an 350 ultraatleÅ£i, selecÅ£ionaÅ£i dintre mii de aplicanÅ£i, sunt invitaÅ£i să participe în această competiÅ£ie legendară", a explicat pentru Avocatura.com Andrei Nana.

nul acesta competiÅ£ia a început cu ploaie ÅŸi pe tot parcursul primilor 160 de kilometri a fost o combinaÅ£ie de ploaie ÅŸi soare foarte arzător. Totul însă pentru un scop nobil. "Pe parcursul ultimilor 86 de kilometri am avut parte doar de o singură furtună cu grindină de mari dimensiuni. CompetiÅ£ia este organizată de o asociaÅ£ie de ultraatletisim ÅŸi este sponsorizată de o organizaÅ£ie non-profit. Nu sunt premii în bani sau obiecte de valoare pentru a se menÅ£ine spiritul olimpic pur. Fiecare participant primeÅŸte un tricou, iar dacă termină competiÅ£ia primeÈ™te o coroniţă din frunze de măslin, o medalie ÅŸi un obiect simbolic. Organizatorii oferă cazare la hotel ÅŸi mese pentru 5 zile, asistenţă pe timpul cursei, 75 staÅ£ii de ajutor cu băuturi ÅŸi mâncare, ÅŸi festivităţi de premiere, trei în total: un spectacol în piaÅ£a centrală a Spartei, un prânz cu primarul Spartei ÅŸi gala de premiere în Atena", spune Andei Nana.

A terminat competiÈ›ia în mai puÈ›in de 34 de ore

La ediÈ›ia din acest an a Spartathalonului s-au înscris 349 atleÅ£i ÅŸi 205 au terminat oficial cursa, alÈ›i trei atleÅ£i primind acordul să termine neoficial deoarece au fost câteva minute mai târziu la unul dintre punctele de control orar. Nu mai puÈ›in de 47 de ţări au fost reprezentate. "Anul trecut am terminat competiÅ£ia în 30 ore ÅŸi 52 minute. Anul acesta am terminat competiÅ£ia în 33 ore ÅŸi 57 minute. Pe plan personal sunt mulÅ£umit ÅŸi nemulÅ£umit de rezultat. Sunt mulÅ£umit deoarece este o onoare deosebită se fiu invitat să participit alături de cei mai buni atleÅ£i din lume, iar terminând competiÅ£ia este o realizare personală uriaşă. Alergând 246 de kilometri fără oprire, corpul uman ÅŸi mintea trec printr-un roller coaster de emoÈ›ii, de la cele mai înalte la cele mai joase. A putea depăşi toate obstacolele prezentate de vreme, teren, probleme medicale, probleme emoÅ£ionale este misunea fiecărui participant. AÈ™ putea spune, fără rezervă, că alergând acest ultramaraton este nu numai o realizare fizică ÅŸi mentală dar ÅŸi o realizare spirituală. Fiecare participant are motive proprii care îl împing să înceapă o asemenea aventură, motive care trebuie să fie suficient de puternice să ducă la luni sau chiar ani de anternament stringent, cel puÅ£in 20-30 de ore pe săptămână", mai spune avocatul ardelean.

Cu toate acestea, Andrei Nana mai are o nemulÈ›umire. ÎÈ™i dorea să depășească recordul personal de anul trecut. "Nu am fost mulÅ£umit deoarece speram să pot să termin anul acesta într-un timp mai bun decât anul trecut. Problemele medicale m-au oprit să mă antrenez cel puÅ£in la fel de mult ca ÅŸi în anul trecut, împreună cu un program foarte intens de lucru la cabinetul de avocatură, cât ÅŸi organizarea unui festival de ultraalteltism luna viitoare în Fort Lauderdale, Florida. Participând la Spartathlon este ca o mare reuniune de famile, cu atleÅ£i din restul lumii cu care comunic ÅŸi împărtăşesc experienÅ£e prin internet în fiecare zi. AceÅŸti ultraatleÅ£ii sunt foarte apropiaÅ£i unii de alÅ£ii ÅŸi toÅ£i au reuÅŸit să treacă peste idei legate de cultură, rasă, naÈ›ionalitate, statut economic, educaÅ£ie etc. Ultraatletismul este o formă pură de egalizare, unde singura diferenÅ£a este creată de intensitatea antrenamentului ÅŸi dorinÅ£a de a deveni mai performant", a mai declarat pentru Avocatura.com Andrei Nana.

ât priveÈ™te viitorul, Andrei Nana vrea să-È™i vadă în continuare de munca de avocat È™i, pe cât îi va permite timpul, să participe la competiÈ›ii ultraaatletism. "Ca ÅŸi planuri de viitor voi continua lucrul ca advocat, o să scriu articole despre ultraatletism, vreau să măresc fundaÅ£ia InternaÅ£ional 100+ UltraRunning Foundation Inc., ÅŸi să organizez, împreună cu soÅ£ia mea Claire, o competiÅ£ie de ultraatletism la nivel mondial - Icarus Florida UltraFest. Totul în timp ce mă antrenez mai mult. AÅŸtept cu nerăbdare să mă întorc la Spartathlon anul viitor, dacă voi fi onorat să primesc o invitaÅ£ie ÅŸi conditile economice ÅŸi medicale îmi vor permite. Sper din tot sufletul să văd o creÅŸtere a ultraatletismului în România ÅŸi să pot contribui la această dezvoltare", a concluzionat Andrei Nana.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11429/avocatul-andrei-nana-dupa-ce-a-alergat-246-de-kilometri-fara-oprire-corpul-si-mi.html