13.10.2014 | Teodor BURNAR
Avocatul Bogdan Dobrescu
Loialitatea în avocatură. Avocatul Bogdan Dobrescu: "Stabilirea priorităților este esențială în practicarea avocaturii. Inclusiv pentru a reuși să respecți principiile profesiei!"
Considerând că loialitatea dintre apărători și clienții lor se clădește pe fundația respectului față de lege, avocatul Bogdan Dobrescu se declară adeptul principiilor solide, care ar trebuie să împiedice pe oricine practică profesia să ajungă în situația ingrată de a alege între două valori fundamentale ale acesteia. Iată ce a declarat, cu privire la tema lunii de pe Avocatura.com, avocatul Bogdan Dobrescu.

Avocatura.com: Cum vă manifestaţi loialitatea faţă de clienţii Dvs., ca avocat?

Bogdan Dobrescu: Intotdeauna am considerat ca in profesia pe care o practic, relatia ce se creeaza intre avocat si client trebuie sa fie una speciala, lipsita de secrete, bazata pe incredere, comunicare si respect reciproc. Din punctul meu de vedere, termenul de loialitate inglobeaza toate aceste valori, asadar, in ceea ce ma priveste, manifestarea loialitatii fata de clientii mei inseamna a le oferi acestora sinceritate, incredere si respect.

Avocatura.com: La Congresul AvocaÅ£ilor din acest an, preÅŸedintele Traian Băsescu declara că cel mai spectaculos conflict din JustiÅ£ie este dualismul între loialitatea faţă de client ÅŸi respectul faţă de lege. Cum comentaÅ£i?

Dobrescu: Nu as vrea sa fac un comentariu asupra afirmatiilor domnului presedinte, insa daca ma intrebati care este opinia mea in ceea ce priveste acest concept de dualitate intre loialitatea fata de client si respectul fata de lege, pot spune ca este un conflict ce se declanseaza din cauza faptului ca nu sunt stabilite anumite prioritati care sa ghideze activitatea in justitie. Nu cred ca atunci cand reprezinti un client trebuie sa alegi intre a fi loial fata de acesta si a respecta legea. Daca iti stabilesti tie, ca avocat, cat si ca om, principiile care sa iti ghideze activitatea, poti foarte bine sa ramai pe linia de plutire si sa nu cazi in neplacuta situatie in care trebuie sa alegi dintre doua elemente fundamentale ale avocaturii.

Avocatura.com: Cum gestionaÅ£i o situaÅ£ie în care sunteÅ£i prins între exercitarea cu bună-credinţă a profesiei, ÅŸi manifestarea loialităţii faţă de client (printr-o activitate speculativă precum cererea unui nou termen de judecată, tergiversarea procedurilor etc.)?

Dobrescu: Asa cum spuneam anterior, consider ca stabilirea prioritatilor este esentiala in practicarea avocaturii. Intotdeauna am ales fara indoiala exercitarea profesiei cu buna-credinta, prin respectarea legii, aspect pe care il prezint tuturor clientilor de la bun inceput. Din punctul meu de vedere, in situatia ipotetica mentionata de dvs. nu putem vorbi despre loialitatea client - avocat, intrucat consider ca aceasta loialitate se cladeste pe fundatia respectului fata de legi. Nu am fost adeptul zicalei "Scopul scuza mijloacele" si din aceasta cauza am pierdut multi oameni ce mi-ar fi putut deveni clienti. In schimb, raman devotat proverbului "Munca este bratara de aur", iar eu vreau sa continui sa port aceasta bratara cu demnitate si mandrie.

Avocatura.com: AvocaÅ£ii, în general, se declară loiali faţă de clienÅ£i, loiali faţă de breaslă, dar ÅŸi faţă de statul de drept. În plus, cel puÅ£in teoretic trebuie să respecte ÅŸi concurenÅ£a loială. Cum credeÅ£i că îÅŸi face aceasta loc printre valorile enumerate anterior, ÅŸi cum pot fi respectate toate fără a se anula una pe cealaltă?

Dobrescu: Concurenta loiala este intr-adevar o problema de actualitate in Romania, dat fiind faptul ca in avocatura vorbim despre o concurenta acerba, mai mult pentru existenta decat pentru afirmare, o concurenta care isi pierde cu usurinta caracterul loial. Nu cred ca este imposibil sa fie respectate toate valorile enumerate de catre dvs., insa este nevoie de un aparat statal dezvoltat din toate punctele de vedere si de o democratie bine conturata in care aceste valori sa poata exista simultan, cu usurinta. In ceea ce priveste momentul actual in care se afla tara noastra, sa le imbini pe toate intr-o armonie perfecta este greu, dar nu imposibil. Ceea ce conteaza foarte mult este sa ramai un om moral cu principii bine stabilite, principii care sa vizeze cele mai importante valori ale profesiei, cat si ale vietii.

Avocatura.com: Ce credeÅ£i că s-a întâmplat cu loialitatea în avocatură, astfel încât legiuitorul s-a simÅ£it obligat să sancÅ£ioneze, în noul Cod Penal, asistenÅ£a ÅŸi reprezentarea neloială (art. 284)? A apărut această infracÅ£iune ca urmare a unui comportament neloial al avocatului sau a intervenit legiuitorul preventiv, cunoscut fiind că societatea evoluează în sensul denigrării valorilor?

Dobrescu: Legiuitorul sanctioneaza comportamentul pe care il considera nepotrivit, comportament ce apare odata cu evolutia societatii. Consider ca motivul pentru care legiuitorul a simtit nevoia de a introduce prevederile art. 284 in Noul Cod Penal este acela ca au aparut diverse manifestari ale unui comportament neloial, dar si pentru a preveni ascensiunea unui astfel de comportament pe viitor.

Avocatura.com: ConsideraÅ£i că articolul 266 din NCP (nedenunÅ£area) ÅŸi articolul 284 din NCP (asistenÅ£a ÅŸi reprezentarea neloială) vin în contradicÅ£ie în ceea ce-i priveÅŸte pe avocaÅ£i? Cum pot fi respectate ambele articole?

Dobrescu: Nu, nu exista nicio contradictie intre cele doua articole, ci mai mult o interdependenta. Primul articol priveste o indatorire de ordin moral ce apartine fiecarei persoane, implementarea acestuia este de stricta necesitate intr-o societate care doreste diminuarea infractionalitatii si implicarea cetatenilor sai in aceasta actiune, in timp ce articolul 284 priveste strict activitatea profesionala a avocatului, activitate ce trebuie sa fie guvernata de spiritul legii si al adevarului.

Avocatura.com: RămâneÅ£i loial clientului, dacă acesta este de rea-credinţă?

Dobrescu: Nu. Categoric nu.  

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11427/loialitatea-in-avocatura-avocatul-bogdan-dobrescu-stabilirea-prioritatilor-este-.html