» Arhivă
09.10.2014 | Teodor BURNAR
Preşedintele României, Traian Băsescu, duce expresia `divide et impera` la un alt nivel. Nici ceilalţi politicieni nu se lasă mai prejos
(Justiţia din) România, între Băsescu, Ponta şi Paranoia
"Politicienii seamănă cu pamperşii. Trebuie schimbaţi periodic, şi din acelaşi motiv", observa cineva. Remarca se verifică într-o Românie monopolizată de campania electorală, de duşmănie - şi de paranoia.

Altfel spus, campania electorală seamănă cu o haină. Cu cât e rulată mai mult, cu atât devine mai murdară. Iar implicarea – cuvântul corect este de fapt manipularea - Justiţiei în ea este pe cât de evidentă, pe atât de anormală şi de tulburătoare. Tulburătoare pentru jurnaliştii şi cetăţenii buni, dar, nădăjduiesc, cu atât mai mult tulburătoare pentru avocaţii buni, pentru procurorii scrupuloşi şi pentru judecătorii oneşti.

Nu fac partizanat politic şi nu mă interesează cine va fi într-o lună la Cotroceni sau în trei luni la puşcărie, dintre politicieni. Tot ce ştiu e că pe aproape toate undele radio şi pe toate canalele TV, subiectul e unul singur şi a devenit greţos, năruindu-ne ultimele resurse de încredere în prezent şi viitor: corupţia (vezi dosarul Microsoft), evaziunea fiscală (Lukoil), intimidarea Justiţiei şi favorizarea infractorilor (care i se impută premierului Victor-Viorel Ponta), respectiv ingerinţele în Justiţie şi dezvăluirile preşedintelui Traian Băsescu, care mai devreme a ieşit într-o declaraţie de presă pentru a-şi apăra nevoile şi neamul şi a-i acuza în replică pe magistraţii care "fac politică". Burtierele grăiesc de la sine despre lipsa de echidistanţă / servitutea (din nou, tulburătoare) a jurnaliştilor (de la Antena 3): "Băsescu ameninţă un membru CSM", "Băsescu calcă în picioare magistraţii CSM" etc.

E mai mult decât un război mediatic. E un război politic şi, din nou vezi Lukoil, unul economic. Un slanging match în care Justiţia, aşa oarbă cum este, n-ar trebui să reacţioneze însă prin declaraţii sau comunicate futile de presă. Ci tăind în carne vie, atunci când rechizitoriul o justifică.

A venit momentul să le cerem fapte, nu vorbe. Însă nu politicienilor, ci magistraţilor şi organelor judiciare. Vorba lui Gheorghe Piperea, dacă societatea noastră nu se poate curăţa altfel, să se cureţe prin mijlocirea DNA.

PS: Regretul meu, de om mai presus de jurnalist, e că România e înghiţită de negativism. Poate chiar de nihilism, asistând la o şaradă interminabilă care ne monopolizează şi subminează vieţile. Că România nu poate ieşi din bucla lui "pâine şi circ" pentru a-şi tămădui, printr-un efort colectiv, maladiile care dau în cangrenă. Că România e ţara lui Cain, în care totul se suspectează şi nimeni nu mai e demn de respect, sau de încredere.

Ce e trist, e că, vorba unui avocat care mi-e drag, politicienii încearcă să ne facă să trăim viaţa lor. Că ne scriu ei scenariul vieţii pe care s-o trăim. Între mascaradele lui Ţociu şi Palade, şi mascaradele lui Ponta şi Băsescu nu e decât o diferenţă de prime-time.

"Ia plecaţi băieţi, dacă nu respectaţi legile statului!", le-a spus Preşedintele României la finalul discursului său, ruşilor. Ce frumos ar fi fost dacă ar fi adresat aceeaşi invitaţie, cu adăugirea "la puşcărie", întregii camarile pe care a adunat-o în jurul său şi favorizat-o în cei 10 ani petrecuţi în fotoliul de la Cotroceni.

 

Teodor Burnar

Redactor-şef Avocatura.com

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11411/-justitia-din-romania-intre-basescu-ponta-si-paranoia.html