23.09.2014 | Teodor BURNAR
Un domn: Florentin Tuca
Elegantul domn Tuca
Despre Florentin Tuca nu scrii la norma si nu scrii ca sa congestionezi un Internet deja suprasaturat, daca ar fi sa le dam crezare expertilor. Ci scrii pentru ca intalnirea cu el, si discutia subsecventa, merita cateva randuri. Rasfoiti ziarele, zapati, si veti avea raspunsul la intrebarea "de ce?". Pentru ca oamenii buni ai societatii si culturii romanesti merita mai mult, intr-un spatiu public ocupat de neaveniti.

Florentin Tuca este un "Sir" al avocaturii romanesti. No doubt about that. Sau, si mai adecvat, no debate there. Chiar daca luni seara, la Muzeul Taranului Roman, a fost vorba despre o dezbatere. Un "box de idei", cum citeam chiar in mail-ul de la Florentin, o confruntare - ideatica, oratorica - intre liceenii de la Sfantul Sava, si avocatii de la Tuca Zbarcea & Asociatii.

A fost o iesire salutara din rutina, o ocazie de a ne destinde, si de a ne deschide - cuferele cu povesti, sufletele, ochii, mintea sufocata de praful cotidianului. In egala masura, a fost un exercitiu de democratie, si unul de eleganta retorica.

A fost ocazia de a revedea prieteni, plecand prin asta mai bogati. Mai energizati. Mai increzatori ca lucrurile se pot face si prin dialog, nu doar prin dreptul celui mai puternic. Debate-ul, daca am inteles bine (chit ca o intuiam a priori), e tocmai despre asta: despre a-ti impune punctul de vedere, fara a fi nevoit sa ridici tonul, sau a bate cu pumnul in masa. Debate-ul, cum spune chiar Florentin intr-un interviu exclusiv acordat Avocatura.com cu prilejul team gilding-ului de luni, este chintesential avocaturii, pentru ca este despre triumful spiritului eclatant, nu epatant si nici emfatic. Asa cum ar trebui sa fie si avocatura.

Mi-a placut Florentin Tuca pentru ca transmite mult, prin putine cuvinte. Pentru ca are un foc interior, si se vede. Si mi-a mai placut pentru ca promoveaza cultura cu dragoste, iar asta ne face prieteni, asa cum (si-l voi invoca din nou pe alt prieten de-al meu, Napoleon), oamenii de litere si oamenii de stiinta din toate tarile sunt frati.

Florentin Tuca e personajul discret care comanda o camera prin simpla lui prezenta, inainte de a deschide gura. Si asta spune multe.

E un personaj elegant, care nu trebuie sa tipe ca sa se faca auzit. Pentru ca atunci cand deschide gura - intr-o sala de judecata ca si intr-o sala de la Muzeul Taranului Roman - se face liniste.

Iar asta spune si mai multe.

Florentin e complementul perfect pentru Gabi Zbarcea. Unul e un Sir, celalalt e un (Mic) Print. Iar impreuna, conduc una dintre cele mai reputate case de avocatura din Romania. No debate here, either.

Intamplare? Nu. E inca o dovada ca omul sfinteste locul. Ca oamenii de calitate preced afacerile de calitate, cele care fac fata probei timpului. Sau dezbaterii publice.

Felicitari Florentin, Gabi, si TZA. Si continuati sa faceti bine culturii romanesti, si tinerimii romane.

Teodor Burnar

Redactor-sef Avocatura.com

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11333/elegantul-domn-tuca.html