23.09.2014 | Teodor BURNAR
Florentin Tuca, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii, a acordat un interviu in exclusivitate Avocatura.com despre debate, retorica `bine croita` si contributia lor la succesul in avocatura
Exclusiv - Florentin Tuca: Debate-ul conteaza enorm pentru avocatii pledanti. In fata judecatorului, nu-ti permiti decat un discurs foarte articulat
La finalul meciului demonstrativ de "debate" dintre echipa Colegiului National "Sfantul Sava" si o echipa de avocati a Tuca Zbarcea & Asociatii, de la Muzeul Taranului Roman, Avocatura.com a discutat cu Florentin Tuca, Managing Partner al TZA, despre valoarea dezbaterii in viata si in avocatura, despre ce inseamna acest fenomen pentru el, si despre "formidabila emotie" pe care o resimte in fata unui discurs rational, sustinut de niste oameni mesmerizanti. Asa cum, de altfel, este si Florentin.

Avocatura.com: De unde v-a venit ideea acestei initiative?

Florentin Tuca: Pentru ca i-am vazut pe copiii de la "Sava" lucrand si evoluand in competitii. Mi-au placut foarte mult, mi se pare ca dreptul este o stiinta a argumentarii si a dialogului argumentativ si constructiv. Am provocat cativa avocati din firma noastra, si ni s-a parut ca putem sa combinam lucrurile - noi facem conferinte culturale o data la doua saptamani - si ca putem sa inlocuim o conferinta culturala cu un exercitiu de felul asta, care exercitiu s-a dovedit totusi foarte fain, atractiv si agreabil.

 Mai ales pentru avocatii pledanti, debate-ul conteaza enorm. Pentru ca asta inseamna, de fapt, arta persuasiunii in fata judecatorului. Cand esti in fata judecatorului, nu poti sa-ti permiti sa ai un alt tip de discurs, decat unul foarte articulat. Premisa majora, premisa minora, concluzie. Cu cat mai multe argumente, cu cat mai multa ofensiva a convingerii si a persuasiunii, si bineinteles intr-o retorica foarte bine croita, cu atat mai mari sansele de succes.

(Florentin Tuca, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii)

Avocatura.com: Asa ni s-a parut si noua, si discutam cu Alina (Pintica, Chief Marketing and Communications Officer TZA, n.r.) ca ni s-a parut o gura de aer proaspat in peisajul dreptului.

Tuca: E foarte adevarat, si chiar noi ca firma, si eu personal, m-am implicat in fenomenul dezbaterilor in Romania. Ii sustin foarte mult pe cei de la ARDOR, intotdeauna sustin lucrul asta, pentru ca am vazut ce progrese formidabile fac niste copii. Dupa un an de debate, ajung sa citeasca enorm, sa se informeze pe chestiunile lumii contemporane, si sa aiba - repet - o parere motivata, argumentata, pe subiecte care sunt inaccesibile unor adulti.

Avocatura.com: Legat de prestatia avocatilor de la voi din firma, ce faci, ii pastrezi in continuare dupa seara asta?

Tuca: (rade) Spuneam la inceput ca isi joaca viitorul. Evident, era o gluma. Personal, cred ca au fost mai buni liceenii, dar ai nostri, care nu au avut experienta acestui exercitiu - si asta conteaza enorm - au avut o buna evolutie. Si sunt convins ca daca fac cateva sedinte de antrenament, ar putea sa fie o echipa redutabila.

Avocatura.com: Cat conteaza debate-ul pentru un avocat?

Tuca: Mai ales pentru avocatii pledanti, conteaza enorm. Pentru ca asta inseamna, de fapt, arta persuasiunii in fata judecatorului. Si, cand esti in fata judecatorului, nu poti sa-ti permiti sa ai un alt tip de discurs, decat unul foarte articulat. Premisa majora, premisa minora, concluzie. Punctul 1, 1a, 1b, 1c, 1d. Cu cat mai multe argumente, cu cat mai multa ofensiva a convingerii si a persuasiunii, si bineinteles intr-o retorica foarte bine croita, cu atat mai mari sansele de succes.

 Mi se pare ca dreptul este o stiinta a argumentarii si a dialogului argumentativ si constructiv. [...] Am vazut la debate oameni care pur si simplu m-au electrizat. Mi-au transmis un sentiment de formidabila emotie, in fata unui discurs rational. Extraordinar.

(Florentin Tuca, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii)

Avocatura.com: Ce inseamna debate-ul pentru Florentin Tuca?

Tuca: Inseamna doua lucruri. Unu, un mare regret ca Florentin Tuca n-a avut sansa, in timpul liceului lui, sa il faca, pentru ca i-ar fi placut foarte mult. Si doi, o mare bucurie ca isi vede progenitura ca e foarte pasionata de debate. Ea a avut niste pasiuni pe care le-a abandonat pentru debate. Si asta este un lucru enorm, si a progresat enorm.

Avocatura.com: O ultima intrebare: cand se va ridica un Demostene din avocatura romaneasca?

Tuca: Nu stiu! Eu am vazut oameni, i-am insotit pe acesti liceeni la competitii si am vazut oameni absolut impresionanti. Copii absolut impresionanti! Nu spun ca liceenii de la "Sava" nu sunt buni. Sunt buni. Dar am vazut si oameni care pur si simplu m-au electrizat. Mi-au transmis un sentiment de formidabila emotie, in fata unui discurs rational. Extraordinar.

 


Citeste aici portretul lui Florentin Tuca, Managing Partner Tuca Zbarcea & Asociatii, realizat de Teodor Burnar, redactorul-sef Avocatura.com

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11329/exclusiv-florentin-tuca-debate-ul-conteaza-enorm-pentru-avocatii-pledanti-in-fat.html