22.09.2014 | Avocatura.com
Avocatul Secret, Episodul 18: Avocatii lucreaza intr-o noua Ordine Mondiala. Razboaiele se duc acum in cluburi
As putea vorbi despre rezultatele dezastruoase de la examenul de admitere in profesie, insa n-o sa o fac decat indirect. Si asta pentru ca n-are rost - cifrele vorbesc de la sine. Nu. Astazi n-o sa discut despre incompetenta, impotenta sau blazare. Ci despre ceva care le explica pe toate trei.

Am urmarit cu interes evolutiile din Ucraina. Si cred ca Putin n-a exagerat cand a spus ca in doua ore armata rusa ar fi la Bucuresti. Insa cred ca riscurile unui razboi sunt mici. Si sunt mici pentru ca nimeni nu mai are chef de instabilitate. De haos. Lumea (inclusiv avocatii) vrea acum sa-si bea linistita cafeluta dimineata, sa-si verifice Facebook-ul, sa mearga in mall in week-end, si iarna la ski in Elvetia. Sau in Bulgaria - depinde ce incasari ai avut in cursul anului, sau la ce casa de avocatura lucrezi.

Tind sa ii dau dreptate unui prieten - conceptul de Stat e un concept depasit. Nimeni nu se mai lupta azi pentru glie, cum se lupta odata. Nu mai face sens un razboi. Si povestea cu Ucraina si Rusia a scos in evidenta tocmai asta, ca lumea nu mai are chef de razboaie. Ce sens are un razboi acum? Vorba lui Piperea, sa aparam ce? Bancile si benzinariile austriece? Faci un razboi sa dai Metro afara din tara? Acum corporatiile conduc destinele unei tari.

 Daca ii trimiteam pe Hitler si pe Stalin intr-un club sa-si rezolve problemele, salvam milioane de vieti. Nu e mai bine sa-ti arati muschii in club, decat sa invadezi Polonia?

(Avocatul Secret)

Noua Ordine Mondiala in care traim, cu huzurul ei relativ, cu zona ei calduta de confort, e prea convenabila ca sa schimbam ceva. Preferam sa stam cu decidentii astia - incompetenti, nesimtiti, care monopolizeaza puterea si fura, decat sa ii schimbam cu unii despre care n-avem date. Teama de necunoscut e la fel de valabila in avocatura ca si-n razboi.

Traim intr-o lume artificiala si superficiala, in multe privinte. Cred ca rezultatele de la examenul de admitere in profesie o demonstreaza. Cred ca tinerii aspiranti la profesia de avocat, ca multi tineri de azi, de altfel, traiesc prea mult in mintea lor si-n smartphone-uri. Avocatura e o meserie care necesita luciditate. Nu e o meserie de vedete MTV si nici una de visatori. E o meserie de matematicieni. De ingineri cu veleitati de poeti.

 Avocatura e o meserie care necesita luciditate. Nu e o meserie de vedete MTV si nici una de visatori. E o meserie de matematicieni. De ingineri cu veleitati de poeti.

(Avocatul Secret)

Sigur ca in avocatura, ca si in lume in general, exista mult snobism. Mult ego fara acoperire. Dar e o trufie care si-a creat formele ei de expresie. Daca esti intre ai tai, care apreciaza lucrurile astea, te simti bine. Arati ce ai, si te validezi. Astazi, ajungi la Saint-Tropez in 2 ore din orice colt al lumii. Nu e mai bine asa, decat sa invadezi Polonia ca sa arati ca esti tu cel mai tare?

Daca ii trimiteam pe Hitler si pe Stalin intr-un club sa-si rezolve problemele, salvam milioane de vieti. Nu e mai bine sa-ti arati muschii in club, decat sa invadezi Polonia?

Acum, vad ca arabii si-au creat lumea lor, in Dubai. In loc sa se impuste, se bat in cazinouri, se bat in yacht-uri. Si mi se pare mai bine asa. Fiecare traieste in lumea lui. Miliardarii in lumea lor, avocatii in lumea lor, judecatorii in lumea lor.

Ce legatura au toate astea cu avocatura? Ei bine, ca avocat esti in primul rand un observator al lumii. Si poate avem avocati tot mai slabi, pentru ca cei care vin din spate iau, tot mai mult, umbra drept corp.

 

Avocatul Secret este omul din interiorul sistemului, care dezvaluie pentru Avocatura.com secretele justitiei si ataca tabuurile acesteia.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11319/avocatul-secret-episodul-18-avocatii-lucreaza-intr-o-noua-ordine-mondiala-razboa.html