10.09.2014 | Teodor BURNAR
Avocatul Mikolt Krisztina Kapcza, dat afara din sala de judecator
Ieri in Dolj, azi in Cluj, maine-n toata tara! Revolta a avocatilor, dupa ce o colega a fost data afara din sala de judecator
Dupa ce acum o perioada spiritele au dat in clocot la Craiova, unde membrii Baroului Dolj au decis sa organizeze un protest (finalmente contramandat), motivat de conduita necorespunzatoare a unora dintre judecatori in timpul sedintelor de la Judecatoria Craiova, situatia s-a repetat la Cluj-Napoca. Avocatii de sub Feleac s-au revoltat dupa ce o colega a fost data afara din sala de judecata, in timpul procesului.

Judecatorul a acuzat-o pe Mikolt Krisztina Kapcza ca i-a criticat solutia, a amenintat-o ca suspenda sedinta si ca va chema jandarmii daca aceasta nu paraseste sala, anunta Digi 24. Indignati fata de tratamentul la care a fost supus avocatul, reprezentantii Baroului Cluj au facut o plangere la CSM si ameninta cu proteste, potrivit sursei citate. 

Incidentul s-a produs acum o saptamana, in contextul unui proces civil, la care Kapcza era avocatul apararii.

"Am fost uluita si socata de ce s-a intamplat. Instanta, socotind ca am criticat solutia pe care a luat-o, pe un ton amenintator mi-a pus in vedere sa ies afara din sala", povesteste avocatul dat afara de judecator.

Tensiunea a atins paroxismul atunci cand, dornica sa reintre in sala pentru a-si relua apararea, Mikolt Krisztina Kapcza a fost impiedicata de judecator sa faca acest lucru: "Din nou, doamna judecator, foarte nervoasa, a spus ca cheama jandarmii si suspenda sedinta pentru ca eu nu am dreptul sa reintru in sala".

A depus plangere la CSM

Ca urmare a conduitei necorespunzatoare a judecatorului, avocatul a depus plangere la Consiliul Superior al Magistraturii. Ea a mai declarat ca acest lucru constituie o premiera, dupa ce in 36 de ani de avocatura nu a reclamat niciodata un magistrat.

"Problema cea mai grava este ca un cetatean a fost lasat fara avocat in sala de judecata, procesul continuand cu el fara nici o asistenta juridica. Un astfel de gest din partea unui judecator este total inacceptabil", a comentat incidentul Decanul Baroului Cluj, avocatul Mircea Pop.

Daca Judecatoria Cluj-Napoca nu a luat pozitie oficiala, o reactie a venit din partea membrului CSM Cristi Danilet: "Inspectia Judiciara face verificari sa vada daca comportamentul doamnei judecator atrage sau nu atrage vreo incalcare a legii cu privire la disciplina magistratilor. CSM va interveni numai daca Inspectia Judiciara va sesiza lucrul acesta."

Judecatoarea protagonista a acestui caz a fost numita in functie prin decret prezidential in debutul anului, mai scrie sursa citata. 

Reamintim ca derapajele judecatorilor, care par sa fi devenit endemice in Romania, au atras o luare de pozitie a avocatilor din Baroul Dolj, insa preconizatul protest al acestora nu s-a mai materializat, Consiliul Baroului Dolj apreciind ca apelul avocatilor doljeni a fost primit si inteles asa cum trebuie. In consecinta, Consiliul a luat decizia suspendarii actiunii anuntate pentru data de luni, 8 septembrie 2014, urmand ca problemele semnalate sa faca subiectul comunicarii institutionale intre conducerea Baroului Dolj si conducerile instantelor de judecata.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11275/ieri-in-dolj-azi-in-cluj-maine-n-toata-tara-revolta-a-avocatilor-dupa-ce-o-coleg.html