03.09.2014 | Avocatura.com
Avocatul Secret, Episodul 17: Judecatorii sunt invatati sa nu respecte avocatul
Un intelept a spus ca singurul avantaj al puterii este ca poti face mai mult bine. Or, judecatorii au o putere imensa. In universul justitiei, judecatorul este un mic Dumnezeu cu puteri cvasi-discretionare. Si nu spun ca avocatii sunt niste sfinti. Nici pe departe. Insa problema apare cand "inaltimea sa" ne trateaza ca pe niste afurisiti. De ce? Pentru ca asa l-au invatat.

Urmarind site-urile de profil, am observat ca zilele acestea s-a batut multa moneda pe protestul avocatilor din Baroul Dolj, scanteia care a aprins Roma(nia) fiind o opinie publicata chiar pe Avocatura.com. Subit, ca si cand problema ar fi aparut ieri si ochii lui Adam s-au deschis azi la rau si la goliciune, lumea a inceput sa isi dea cu parerea. Pana la urma, aflatul in treaba la romani, vorba lui Tutea, e sport national. Nu vreau sa fiu inteles gresit. Esenta democratiei, sau una dintre esentele ei, este dezbaterea publica. Insa ai o democratie compromisa etic cand totul se rezuma la strigat si varsat frustrarile in agora, dupa care mers acasa si uitat la "Mireasa pentru fiul meu".

 Romania va avea judecatori cooperanti cu avocatul si inhamati la aceeasi caruta, a unei justitii functionale, cand, vorba lui Eminescu, primarul va fi primar (si nu infractor avizat politic), profesorul profesor (si nu corupator de minore / moravuri), iar pedagogul de la INM om de onoare (nu magazioner de frustrari, propagator de stereotipuri si platitor de polite - prin alte minti, maini, ciocanele).

(Avocatul Secret)

Sunt de parere ca, in Romania, vremea proclamatiilor a trecut. De vreo 200 de ani, de la Tudor Vladimirescu. In profesiunile de credinta nu mai crede nimeni - pentru ca realitatea imorala si amorala ii contrazice flagrant. Cel mai bun orator in lume ramane, pana la succes, fapta. Iata de ce gestul avocatilor olteni, daca va fi dus pana la capat si caruta cu avocati nu se va rasturna pe drum - you never know - este absolut laudabil. Iar UNBR-ul ar trebui nu doar sa il sustina, ci sa ia o pozitie ferma vizavi de tratamentul la care sunt supusi cei pe care ii pastoreste. In caz contrar, cei care il acuza de indolenta au toate motivele.

Sigur ca luarea de pozitie a unui avocat sau a altuia, vizavi de excesele unor judecatori, este interesant de studiat, fie si ca exercitiu de stil. Insa ea nu inseamna nimic, cat timp "rascoala sclavilor in morala" se rezuma la defularea in articole "caustice" si la "ciocu mic" in sala de judecata. Nu indemn la razmerita, nici la legea talionului tradusa prin "aroganta pentru aroganta". Ci la o atitudine mai demna, chiar sfidatoare (in bine), a avocatului in raport cu judecatorul. Pana la urma, nimeni nu te poate face sa te simti inferior, fara acordul tau.

 Ai o democratie compromisa etic cand totul se rezuma la varsat frustrarile in agora, dupa care mers acasa si uitat la "Mireasa pentru fiul meu".

(Avocatul Secret)

Spuneam, avocatii nu sunt niste sfinti. Si, din pacate, multi nu-s nici niste monumente de competenta, fapt subliniat de o judecatoare zilele acestea, intr-o conversatie privata. Evident, fiecare parte isi are propriul adevar si nu face concesii. Insa istoria ne arata ca judecatorii sunt invatati la INM sa nu respecte avocatul. Or, o axioma celebra spune ca educatia e mai usoara decat reeducarea.

Romania va avea judecatori cooperanti cu avocatul si inhamati la aceeasi caruta, a unei justitii functionale, cand, vorba lui Eminescu, primarul va fi primar (si nu infractor avizat politic), profesorul profesor (si nu corupator de minore / moravuri), iar pedagogul de la INM pedagog (nu magazioner de frustrari, propagator de stereotipuri si platitor de polite - prin alte minti, maini, ciocanele).

Altfel spus, "razboiul lumilor" va mai dura. Frati avocati, inarmati-va cu rabdare.

 

Avocatul Secret este omul din interiorul sistemului, care dezvaluie pentru Avocatura.com secretele justitiei si ataca tabuurile acesteia.

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11244/avocatul-secret-episodul-17-judecatorii-sunt-invatati-sa-nu-respecte-avocatul.html