01.09.2014 | Nicoleta CRISTEA
Decanul Ioanovici se arata nemultumit de lipsa de implicare a UNBR
Cutremur in Vrancea, resimtit la Bucuresti! Decanul Ioanovici critica pasivitatea UNBR si propune infiintarea unei organizatii non-profit pentru avocati
Furtuna in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania? Avocatul Ioan Ioanovici, decanul Baroului Vrancea, critica intr-o scrisoare trimisa tuturor barourilor lipsa de reactie a UNBR, dar si decaderea profesiei de avocat. Decanul face un apel catre barouri pentru a rezolva impreuna situatia creata si atentioneaza conducerea UNBR ca nimeni nu este "lipit" de scaun.

O scrisoare plecata de la Baroul Vrancea catre toate barourile membre ale Uniunii Nationale a Barourilor din Romania face un apel cate toti avocatii pentru recastigarea demnitatii profesionale. Ideea ii apartine decanului vrancean Ioan Ioanovici, care considera ca UNBR a dat dovada in ultimii ani de o lipsa de implicare in tot ceea ce inseamna profesia de avocat, ceea ce a facut ca avocatura sa nu aiba in momentul de fata nici un viitor. 

Barouri din toata tara, uniti-va! Cam asa s-ar sintetiza continutul unui document semnat de decanul vrancean Ioan Ioanovici, care face un apel catre toate barourile, pentru a debloca situatia creata in ultimii ani in avocatura. Decanul Ioanovici reclama lipsa de implicare a UNBR vizavi de problemele care vizeaza profesia, ceea ce a condus la aparitia unor acte legislative "nocive", dar si faptul ca "sedintele de consiliu ori congresele nu au avut inscrise pe ordinea de zi subiecte care sa ajute".

"Este punctul meu de vedere vizavi de modul in care se ocupa UNBR-ul de profesia de avocat. In acest moment exista in noile coduri multe articole care ingreuneaza activitatea justitiei si nimeni nu ia pozitie. Una dintre problemele majore o reprezinta majorarea taxelor de timbru, iar justitiabilii nu mai au acces in instanta din acest motiv. Pe 15 septembrie, in Consiliu, se va discuta aceasta problema. Pana acum, 15 decani au fost de acord cu ce am propus. Am trimis acest document si la UNBR, iar lui Florea (Gheorghe Florea, presedintele UNBR, n.r.) ii fac o adresa speciala.", a declarat in exclusivitate pentru Avocatura.com decanul Baroului Vrancea.

Documentul, in integralitatea lui, il redam mai jos:

"Profesia de avocat a decazut foarte mult ca urmare a lipsei de implicare a UNBR, lipsa de implicare manifestata, printre altele, prin necombaterea si necenzurarea actelor normative care au afectat aceasta profesie. Sedintele de consiliu ori congresele care au avut loc nu au avut inscrise pe ordinea de zi subiecte care sa ajute si sa constituie dezbateri privind legislatia profesiei de avocat.

Aceasta lipsa de implicare a condus la elaborarea nestingherita a unor acte normative care au facut un transfer de responsabilitati si atributii de la avocat catre alte profesii juridice, cum ar fi: mediatori, notari publici, executori judecatoresti, lichidatori. Mai mult, au aparut si barouri ilegal constituite, care o perioada au functionat la nivelul intregii tari, iar in prezent mai functioneaza doar in anumite judete (Baroul Constitutional Bota), iar conducerea UNBR a manifestat mult prea multa delasare.

Astfel, fenomenul avocaturii clandestine nu a fost sanctionat ferm de organele de conducere a UNBR-ului, desi Legea 51/1995 modificata si republicata, precum si art. 281 cod penal fac o delimitare clara a legalitatii si capacitatii juridice. Acest fenomen a vatamat in mod evident si inadmisibil nu numai credibilitatea, demnitatea profesionala, ci si valoarea fundamentala a dreptului la aparare si coerenta actului de justitie.", se arata in document.  

Organizatie non-profit pentru legislatia specifica

"Fata de cele aratate consider ca toate barourile din Romania ar trebui sa se unifice si, de comun acord, sa stabileasca anumite masuri care sa aiba ca finalitate reconsiderarea totala a politicii Guvernului  Romaniei fata de legislatia specifica profesiei de avocat. In acest sens propun infiintarea unei fundatii (organizatii non-profit), care sa aiba drept obiectiv intocmirea unei sinteze a tuturor normelor legale interne si international care se identifica cu problemele profesiei de avocat si elaborarea unor proiecte de acte normative pe care sa le promoveze prin intalniri cu reprezentantii Guvernului si a puterii legislative.

In acest sens propun formarea unei Comisii, formata din minim 9 barouri care sa initieze un proiect de Statut ce urmeaza a fi discutat in Consiliul UNBR, iar dupa aprobare, sa fie contactati atat reprezentatntii puterii de stat cat si reprezentantii principalelor partide politice, astfel incat atunci cand se va pune problema votului, fiecare Barou sa se implice direct, astfel incat avocatii sa poata decide in cunostinta de cauza cu privire la cei ce pot sprijini in mod efectiv profesia de avocat

Acest punct de vedere il formulez ca urmare a faptului ca, dupa cateva zeci de ani de profesie, la momentul de fata constat ca avocatura a decazut foarte mult si asta numai ca urmare a faptului ca UNBR-ul, prin organele sale de conducere, nu s-a implicat in mod direct si categoric, in sedintele de Consiliu dezbatandu-se doar probleme sumare, care nu au condus la impunerea unor masuri care sa asigure un viitor acestei profesii. 

Iar daca cei care conduc in prezent UNBR-ul nu inteleg acest lucru, ar trebui sa se gandeasca cu mai mult atentie, deoarece aceasta functie este trecatoare.

Decan, av. Ioanovici Ioan".

 

Avocatura.com ii ofera presedintelui UNBR, domnul avocat Gheorghe Florea, posibilitatea de a raspunde criticilor aduse de catre colegul sau, Decanul Baroului Vrancea, domnul avocat Ioan Ioanovici.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11232/decanul-ioanovici-critica-pasivitatea-unbr-si-propune-infiintarea-unei-organizat.html