29.08.2014 | Adrian NICOLAIE
Sali de judecata paralizate! Prima vina e chiar a judecatorilor
Multi si le-au dorit, acum le vor avea: instante in lipsa avocatilor! Va fi zi de sarbatoare crestina, insa una neagra pentru justitie. S-a ajuns la protest, ceea ce ne demonstreaza ca magistratii au degenerat grav relatia cu justitiabilii si cu aparatorii lor.

Spiritele au dat in clocot la Craiova - si cu siguranta nici in alte orase nu mai e mult pana la acel punct - in urma situatiei create in salile de judecata, in mod repetitiv, chiar de catre judecatori. Multi dintre ei pun in pericol insusi actul de justitie, dupa cum atrag atentia avocatii din Banie. Acestia s-au decis ca, in sfarsit, sa dea semnalul de alarma cuvenit, iar pe 8 septembrie vor organiza un protest.

Anuntul l-a facut Consiliul Baroului Dolj, printr-o minuta din 21 august care propune ca de Sfanta Maria Mica avocatii, imbracati in robe, sa flancheze intrarea instantei, facand public protestul si cauzele sale. Este vorba despre periclitarea drepturilor si libertatilor cetatenesti, plus vicierea actului de justitie – ambele fiind generate de conduita necorespunzatoare a unora dintre judecatori in timpul sedintelor de la Judecatoria Craiova.

Aerul de superioritate afisat de magistrati, ca si atitudinea aroganta, total nedemna de statutul lor, au fost de altfel clamate si de multi justitiabili, nu doar de aparatorii lor. Dar, de fapt, cat de pragmatic poti fi atunci cand iti doresti o lume fara avocati? Pentru ca asta vor sa insinueze judecatorii in problema, nu? Firesc, proportia este undeva pe la genunchiul broastei, daca vrei sa fii si realist.

 Va fi zi de sarbatoare crestina, insa una neagra pentru justitie. S-a ajuns la protest, ceea ce ne demonstreaza ca magistratii au degenerat grav relatia cu justitiabilii si cu aparatorii lor.

Sa nu uitam ca avocatul este primul judecator al oricarei cauze ce-i vine in atentie. Iar primii care pot aprecia cu privire la o speta sunt tot avocatii, nicidecum judecatorii! Asa ca, de ce le pare unora a fi o pretentie prea mare sa li se acorde avocatilor respectul de rigoare? Si vorbim de un respect pe care avocatii, la randul lor, il au pentru magistrati.

Un alt semn ca lucrurile au degenerat tot mai rapid in ultima vreme este ca se pregateste si "o zi fara avocati". De data aceasta, la nivel national!

Consiliul UNBR va avea pe ordinea de zi a sedintei din 5-6 septembrie propunerea ca, dupa inceperea lucrarilor in instante, activitatea avocatiala sa nu se desfasoare la nicio instanta din tara si la niciun parchet, pe durata unei intregi zile. Data va fi stabilita ulterior si vor fi anuntate toate instantele cu cel putin 10 zile inainte. Asta, evident, daca ideea va fi agreata de UNBR. Si nu e de mirare ca tot Consiliul Baroului Dolj a transmis propunerea catre Bucuresti si arata motivele aici.

Avocatii doljeni semnaleaza faptul ca prin noile taxe judiciare de timbru este restrans accesul la justitie al romanilor, totodata fiindu-le restrans cetatenilor dreptul la aparare, prin noile reglementari civile si penale si prin modul acestora de punere in aplicare. Autoritatile statului poate vor raspunde astfel intrebarii implicite: Justitia, incotro?

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11227/sali-de-judecata-paralizate.html