29.08.2014 | Cristian DONCA
Avocatul Florin Ciutacu (Baroul Bucuresti) a raspuns invitatiei Avocatura.com de a vorbi despre secretul profesional
Avocatul Florin Ciutacu: "Unii avocati pun deasupra oricarui principiu moral, iar uneori incalcand chiar si reguli de drept, atragerea de clientela"
Membru al mai multor organizatii nationale si internationale cu caracter academic, avocatul Florin Ciutacu, din cadrul Baroului Bucuresti, opineaza ca secretul profesional si reputatia unui avocat sunt interdependente. Cat priveste controlul asupra pastrarii confidentialitatii de catre colaboratori, avocatul Ciutacu spune ca un rol important in acest demers il au actiunile preventive sub aspectul managementului de caz aplicat.

Avocatul Florin Ciutacu este cadru didactic universitar de Drept civil si are calitatea de arbitru la Curtea de Arbitraj International de la Viena. In viziunea sa, confidentialitatea avocat-client in sistemul juridic romanesc prezinta conotatii specifice atunci cand acest principiu se aplica, venind, uneori, in (aparente sau reale) contradictii cu alte principii, unele dintre acestea guvernand, si ele, relatia dintre avocat si clientul sau. Dupa cum sustine avocatul Florin Ciutacu, de multe ori, in practica, mai ales in ultimii ani, avocatii romani au probleme in ceea ce priveste executarea obligatiilor de catre clientii lor in ceea ce priveste plata onorariilor, cu toate ca avocatii, in regula generala, atunci cand fixeaza onorariile, respecta un alt principiu - cel al scrupulozitatii in stabilirea onorariilor.

"Se ajunge la situatia in care, fara a-si executa obligatiile care le revin, clientii pretind ca avocatul sa isi execute obligatiile sale, invocand de multe ori cauze exterioare vointei sale ori argumente de ordin subiectiv (unele cu o inalta - reala sau aparenta - incarcatura emotionala). In asemenea situatii, stiut fiind ca avocatul nu poate exercita un drept de retentie (asupra documentelor clientului sau) pentru a-l constrange in acest fel la plata onorariului la care s-a obligat, iar opunerea exceptiei de neexecutare a contractului (refuzand, de pilda, sa pledeze la termenul fixat de instanta) este greu de realizat in practica, avocatul are tendinta de a incalca principiul confidentialitatii, in diverse modalitati. Ca, fiindu-ti incalcate drepturile, incalci principiul confidentialitatii este o chestiune care finalmente rezida din felul in care intelegi, ca avocat, sa te supui mai degraba principiilor decat unor situatii, sa le zicem, conjuncturale.", opineaza avocatul Florin Ciutacu.

 Cand actiunile tale sunt guvernate doar de dorinta de a castiga bani, morala, regulile de drept chiar, cad din pacate in planul doi. Existand riscul asumat (uneori nici macar) ca principiul confidentialitatii, unul incarcat de conotatii morale, sa nu mai aiba relevanta.

(Avocatul Florin Ciutacu, Baroul Bucuresti)

Intrebat daca s-a aflat vreodata in situatia de a incalca principiul confidentialitatii pe care-l impune statutul de avocat, avocatul Ciutacu a tinut sa sublinieze faptul ca "granita intre confidentialitate si secretele continute de faptele / actele comise de catre clienti, unele care se afla la limita ilicitului, este uneori fragila". Acesta este si motivul pentru care Florin Ciutacu spune ca este bine ca avocatul sa dedice timp suficient si sa depuna toate diligentele pentru a afla adevarul cu privire la informatiile furnizate de client. In acelasi timp, avocatul Florin Ciutacu declara ca este comun faptul ca, uneori, clientii au tendinta de a ascunde unele elemente care pot deveni esentiale pentru o eficienta aparare a drepturilor subiective si a intereselor sale de catre avocat. "Fata cu acest aspect, nu cred ca un avocat cu experienta nu a trecut prin astfel de situatii. In asa fel incat, daca a observat ca clientul sau incearca sa directioneze activitatea avocatului, in asa fel incat insusi avocatul sa devina uneori parte la anumite acte sau fapte aflate la granita intre licit si ilicit sau care chiar intra in sfera ilicitului, este bine ca acesta sa faca in asa fel incat, chiar cu riscul incalcarii principiului confidentailitatii, sa nu actioneze in sensul pe are clientul sau incerca sa conduca speta. Personal, am avut prilejul sa observ atfel de situatii, alegatiunea, recomandata, fiind aceea de a nu proceda la reprezentarea sau asistarea unor astfel de clienti", precizeaza avocatul Florin Ciutacu. 

"Principiul confidentialitatii este incarcat de conotatii morale"

In ceea ce priveste existenta - in cariera sa - a vreunui proces de constiinta, generat de respectarea regulii confidentialitatii ca avocat, Florin Ciutacu il citeaza pe un avocat francez care spunea ca "Nu am intrat niciodata intr-un dosar in care as fi dat alta solutie in calitate de judecator". Florin Ciutacu crede ca  acel avocat exprima o dorinta si nu o realitate. Dupa avocatul bucurestean, constiinta, adica aspectul moral, raportul cu sine (cu luarea in considerare a regulilor de drept) in aceasta profesie este configurata nu numai conform educatiei juridice pe care o are avocatul, ci si educatiei lui ca om. "Constatam, din pacate, cum unii avocati, nu dau nume, pun deasupra oricarui principiu moral, iar uneori  incalcand chiar si reguli de drept, atragerea de clientela. Evident ca in asemenea situatii, cand actiunile tale sunt guvernate doar de dorinta de a castiga bani, morala, regulile de drept chiar, cad din pacate in planul doi. Existand riscul asumat (uneori nici macar), ca principiul confidentialitatii, unul incarcat de conotatii morale, sa nu mai aiba relevanta. Nu cred ca ai putea ca avocat sa crezi ca, respectand principiul confidentialitatii si apreciindu-l corect, chiar daca ai produs oarecari suferinte (morale sau / si juridice), ar trebui sa ai procese de constiinta. Aceasta deoarece, consider eu, continutul sau, anume al acestui principiu, observandu-l si aplicandu-l in mod corelat cu celalalte principii ce ne guverneaza profesia, apare ca fiind producator doar de efecte benefice, pentru constiinta ta, ca avocat.", este de parere Florin Ciutacu.

Cand vine vorba despre controlul asupra pastrarii confidentialitatii de catre colaboratori, acolo unde este cazul, avocatul Florin Ciutacu vorbeste despre masura juridica in primul rand, cu ale sale mijloace specifice. Concret, avocatul Ciutacu spune ca, in ipoteza in care constata ca se incalca acest principiu, cu intentie ori din culpa, acelui colaborator i se aplica sanctiunea specifica. Tocmai de aceea, adauga avocatul Florin Ciutacu, preventia are un rol important. "Actiunile preventive ocupa un rol foarte important in ceea ce priveste managementul pe care il aplic. Sunt si profesor de drept, in asa fel incat convingerea mea intima este ca daca esti atent la causa remota a colaboratorului, adica motivul ce il determina practicarea acestei nobile profesii, poti avea si capacitatea de a preveni astfel de fapte din partea colaboratorilor ori a partenerilor pe care ii alegi. Nu pot spune ci intodeauna a functionat preventia, in asa fel incat, observand tendinta de a incalca principiul confidentailitatii, a trebuit sa procedez la incetarea raportului de colaborare, cu toate ca persoana respectiva avea o multime de calitati profesionale.", subliniaza avocatul. Dupa el, motivele incalcarii de catre colaboratori a acestui principiu tin de natura financiara si/sau intentia de a-si crea o retea proprie de clientela. Dar, puncteaza Florin Ciutacu, "oricum ar fi, daca fapta a fost comisa, este bine ca nici clientii si nici avocatul sa nu cunoasca prejudiciile consecutive unor astfel de fapte din partea colaboratorilor"

 Avocatul are tendinta de a incalca principiul confidentialitatii, in diverse modalitati. Ca, fiindu-ti incalcate drepturile, incalci principiul confidentialitatii este o chestiune care finalmente rezida din felul in care intelegi, ca avocat, sa te supui mai degraba principiilor decat unor situatii.

(Avocatul Florin Ciutacu, Baroul Bucuresti)

Chestionat asupra confruntarii cu situatii in care avocatii au dezvaluit secrete profesionale, avocatul Florin Ciutacu a declarat pentru Avocatura.com ca, personal, procedeaza in asa fel incat sa nu provoace confratilor astfel de dezvaluiri. El considera ca eficienta muncii sale depinde de cunoasterea foarte buna a dosarului, cu informatiile oferite de catre client si, de asemenea, principiile si normele de drept aplicabile in speta. Pentru Florin Ciutacu este suficient acest lucru pentru a putea sa isi exercite obligatiile luate fata de clientul sau.

"In etapa de gentlemen`s agreement se pot aduce prejudicii importante clientului, prin incalcarea principiului confidentialitatii" 

Un ultim aspect dezbatut cu avocatul Florin Ciutacu pe aceasta tema se refera la interdependenta intre pastrarea secretului profesional si reputatia unui avocat. Dupa avocatul bucurestean, cele doua chestiuni in discutie se afla intr-o legatura si conditionare reciproca, regula fiind aplicabila nu numai pentru avocatii pledanti, dar si, poate mai evident, pentru avocatii specializati in consultanta in afaceri. "Imaginati - va ca, in etapa precontractuala, cand reprezinti / asisti un comerciant, dezvalui celeilalte parti anumite secrete. Angajarea raspunderii avocatului apare, in acest caz, ca fiind evidenta. Caci, in aceasta etapa, a celei de gentlemen`s agreement-uri (neproducatoare de efecte juriice pentru parti), nu mai vorbesc de etapa in care se poate angaja raspunderea precontractuala (in civil, una delictuala), se pot aduce prejudicii importante clientului prin incalcarea principiului confidentialitatii de catre avocat. In acest caz, chiar daca se mediaza conflictul dintre avocat si client, cu atat mai mult daca se ajunge la un proces, reputatia avocatului poate fi, in sistemul dat, chiar iremediabil pierduta. Tot astfel, in materie de litigii, mai cu seama cand in speta sunt interese de natura comerciala importante (cum ar fi de, pilda in litigiile solutionate de curtile de arbitraj), daca se incalca principiul conidentialitatii de catre avocat, reputatia acestuia, nu numai intre confrati dar, mai cu seama in cercul de comercianti, poate sa fie grav stirbita.", conchide avocatul Florin Ciutacu.

 

Secretul profesional este tema lunii pe Avocatura.com. Credeti ca se respecta confidentialitatea in avocatura romanesca? Asteptam opiniile voastre in comentarii sau pe teodor.burnar@avocatura.com.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11223/avocatul-florin-ciutacu-unii-avocati-pun-deasupra-oricarui-principiu-moral.html