28.08.2014 | Cristian DONCA
Avocat Stefan Ressler, Baroul Satu Mare
Avocatul Stefan Ressler, Baroul Satu Mare: Principiul confidentialitatii este un pilon solid al profesiei de avocat
Secretul profesional in avocatura a fost tema unei discutii purtate cu avocatul Stefan Ressler din cadrul Baroului Satu Mare, un reprezentant al noii generatii de avocati. Stefan Ressler este unul dintre cei mai renumiti avocati comerciali din Baroul Satu Mare, fiind si presedintele Asociatiei Tinerilor Avocati din Satu Mare (ATASM). Jovial, carismatic si bine privit in breasla avocatilor din judetul Satu Mare, tanarul Stefan Ressler se remarca - in orice conversatie cu el - printr-o vasta cultura generala si mai ales cunostinte de specialitate aprofundate. Drept urmare, nu ne-a fost greu sa il abordam pe Stefan Ressler din perspectiva secretului profesional, acesta avand in spate si o experienta de sase ani de avocatura.

Avocatura.com: Considerati ca se respecta cu adevarat confidentialitatea avocat - client in sistemul juridic romanesc?

Stefan Ressler: Fara putinta de tagada, in secolul XXI, asistam la o vulgarizare a multor domenii din viata cotidiana. Din pacate, nici segmentul juridic nu a fost ocolit de acest fenomen. In ziua de astazi asistam la o justitie televizata, avocati sau alte persoane care sunt angrenate in actul de justitie dezvaluie detalii din dosare. Acest fenomen se datoreaza atat lipsei de respect fata de valorile fundamentale ale profesiei de avocat cat si pregatirii indoielnice a unor persoane, care prin aceste actiuni fac un deserviciu profesiei si, deopotriva, justitiei. Trebuie sa ne uitam la stirile care se difuzeaza pe diferite posturi si vom gasi un raspuns la aceasta intrebare. 
 
Avocatura.com: V-ati aflat vreodata in situatia de a incalca principiul confidentialitatii pe care vi-l impune statutul de avocat?
 
Ressler: Am evitat de fiecare data sa ofer detalii unor persoane care doreau sa discute de anumite dosare pe care le-am angajat. Consider ca principiul confidentialitatii este un pilon solid a profesiei de avocat, astfel orice confrate care incalca acest principiu face o grava greseala care trebuie sa fie sanctionata de organele profesiei de avocat.

Avocatura.com: Respectand regula confidentialitatii in calitate de avocat, ati avut procese de constiinta ca om?

 Astazi, asistam la o justitie televizata, avocati sau alte persoane care sunt angrenate in actul de justitie dezvaluie detalii din dosare. Acest fenomen se datoreaza atat lipsei de respect fata de valorile fundamentale ale profesiei de avocat cat si pregatirii indoielnice a unor persoane, care prin aceste actiuni fac un deserviciu profesiei si, deopotriva, justitiei.

(Avocatul Stefan Ressler, Baroul Satu Mare)

Ressler: Nu cred ca respectarea unor principii ale profesiei poate duce la procese de constiinta ca om. Cel putin eu nu am, pana la acest moment, astfel de procese de constiinta. Intr-adevar, imi pot imagina unele situatii care ar putea avea repercusiuni in viata privata, insa, avand litigii preponderent comerciale si de contencios administrativ, pastrarea secretului profesional nu poate afecta viata mea privata.

Avocatura.com: Cum controlati pastrarea confidentialitatii de catre colaboratori (daca este cazul)?

Stefan Ressler: Orice colaborator al cabinetelor noastre trebuie sa semneze un angajament care contine inclusiv o clauza penala privind pastrarea secretului profesional. O astfel de practica am intalnit- o la colegii mei de la mai multe birouri de avocatura din Germania, acolo unde aceste practici au o aplicabilitate indelungata.

Avocatura.com: V-ati confruntat cu situatii in care avocatii au dezvaluit secrete profesionale? Daca da, care a fost gravitatea consecintelor?

Stefan Ressler: Dezvaluirea secretului profesional, mai ales in aria de consultanta a marilor intreprinderi, poate avea consecinte extraordinare. Prin activitatea desfasurata, avocatul ia cunostinta de politica de personal a societatii, de proiectele viitoare si de alte aspecte care, daca ajung publice, pot cauza pierderi de sute de mii sau milioane de euro. Din acest punct de vedere, sanctiunea pentru incalcarea acestui principiu trebuie sa fie proportionala, inclusiv legiuitorul roman sanctionand drastic aceste incalcari. Pana la acest moment nu m-am confruntat cu astfel de incalcari, dorind ca si pe viitor sa fiu departe de astfel de derapaje.  

 Orice colaborator al cabinetelor noastre trebuie sa semneze un angajament care contine inclusiv o clauza penala privind pastrarea secretului profesional. O astfel de practica am intalnit- o la colegii mei de la mai multe birouri de avocatura din Germania, acolo unde aceste practici au o aplicabilitate indelungata.

(Avocatul Stefan Ressler, Baroul Satu Mare)

Avocatura.com: Apreciati ca pastrarea secretului profesional si reputatia unui avocat sunt interdependente?

Stefan Ressler: In mod evident, intre pastrarea secretului profesional si reputatie exista o interdependenta strans legata. Avocatul trebuie sa fie o persoana de incredere care isi sfatuieste si reprezinta clientii in mod corect si loial. Activitatea desfasurata de acesta trebuie sa respecte si sa urmeze regulile si principiile profesiei. Astfel, pastrarea secretului profesional trebuie sa fie permanent avuta in vedere si respectata. Castigarea reputatiei in profesia de avocat este un proces deosebit de dificil si indelungat, insa pierderea acesteia poate fi realizata in cateva momente. Astfel, incalcarea pastrarii secretului profesional poate duce la naruirea reputatiei, deoarece, in mod evident, increderea clientilor va pieri odata cu incalcarea acestui principiu.

 

 

Secretul profesional este tema lunii pe Avocatura.com. Credeti ca se respecta confidentialitatea in avocatura romanesca? Asteptam opiniile voastre in comentarii sau pe teodor.burnar@avocatura.com.

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11219/avocatul-stefan-ressler-baroul-satu-mare-principiul-confidentialitatii-este-un-p.html