18.07.2014 | Teodor BURNAR
Decanul Baroului Bihor, avocatul Cristian Domocos
Cristian Domocos, Decanul Baroului Bihor: Se poate observa in mod clar o deteriorare a confraternitatii, in Romania post-decembrista
Decanul Baroului Bihor, domnul Cristian Domocos, a acceptat sa vorbeasca, in exclusivitate pentru Avocatura.com, despre importanta confraternitatii in profesia de avocat, si despre deteriorarea acestei valori in Romania post-decembrista, "pe fondul degradarii, in general, a relatiilor sociale". Domocos a vorbit despre noua generatie de avocati, despre cum vede schimbul de cunostinte si transferul axiologic intre vechea si noua garda, si a asigurat ca organele profesiei fac totul pentru a reda valorilor cinstea care li se cuvine.
 
 

Avocatura.com: Cat de importanta este confraternitatea pentru profesia de avocat si cum se manifesta ea actualmente?

Cristian Domocos: Confraternitatea este deosebit de importanta mai ales in raporturile cu celelalte segmente ale sistemului judiciar si ea se manifesta cu precadere la nivelul conducerilor Barourilor si ale Uniunii.

Avocatura.com: Observati o schimbare in felul in care aceasta valoare este respectata dupa 1990, fata de perioada comunista?

Domocos: Se poate observa in mod clar o deteriorare a acestei confraternitati, pe fondul degradarii, in general, a relatiilor sociale din Romania post-decembrista.

Cea mai mare ambitie a avocatilor aflati la inceput de drum este sa castige cat mai multi bani, sa-si faca un nume in avocatura, si asta cat mai repede.

(Avocatul Cristian Domocos, Decanul Baroului Bihor)

Avocatura.com: Cum vedeti relatia dintre avocatii indrumatori si cei stagiari?

Domocos: In general relatia dintre avocatii stagiari si cei indrumatori se desfasoara in parametri buni.

Avocatura.com: Cum se adapteaza avocatii stagiari mediului profesional? Isi gasesc acestia modele in generatiile vechi sau observati o atitudine revolutionara care se desprinde de cutume?

Domocos: Cea mai mare parte a avocatilor stagiari se adapteaza mediului profesional. Putem spune chiar ca sesizam o mai mare adaptabilitate la stagiarii ultimilor ani. De asemenea se poate observa o atitudine mult mai revolutionara fata de generatiile anterioare, dar si preluarea de catre acestia a unor tipare de comportament si viziune de la indrumatorii lor.

Avocatura.com: Care sunt ambitiile avocatilor aflati la inceput de drum?

Domocos: Cea mai mare ambitie a lor este sa castige cat mai multi bani, sa-si faca un nume in avocatura, si asta cat mai repede.

Avocatura.com: Cum ar trebui sa fie avocatii stagiari, in viziunea Dvs.? Ce cunostinte trebuie sa aiba, de drept si conexe, si ce personalitate corespunde cerintelor pietei?

Domocos: In primul rand tinerii avocati trebuie sa stapaneasca bine teoria, astfel incat sa poata acumula experienta practica care sa le permita sa devina buni avocati. Nu cred ca exista o personalitate tip care sa corespunda pietei. Exista un segment de piata care sa corespunda fiecarui tip de personalitate.

"Un mentor bun il motiveaza pe tanarul avocat prin munca, nu prin simpla furnizare de informatii"

Avocatura.com: Cum considerati ca trebuie facut transferul de cunostinte si de valori, in profesia de avocat, generatiei tinere?

Domocos: In primul rand prin puterea exemplului indrumatorului, dar si a celorlalti avocati din "garda veche", si prin stimularea in intalnirile directe dintre tinerii stagiari si conducerea Baroului a dorintei acestora de a acumula informatiile necesare transformarii lor in buni avocati.

Avocatura.com: Ce face un bun mentor, in viziunea Dvs.?

Confraternitatea este deosebit de importanta mai ales in raporturile cu celelalte segmente ale sistemului judiciar si ea se manifesta cu precadere la nivelul conducerilor Barourilor si ale Uniunii.

(Avocatul Cristian Domocos, Decanul Baroului Bihor)

Domocos: Un bun mentor, dincolo de puterea exemplului, il motiveaza pe tanarul avocat sa invete prin munca si nu prin simpla furnizare a unor informatii gata prelucrate.

Avocatura.com: Exista preocupare, din partea organelor de conducere, pentru confraternitate si, daca da, cum se manifesta ea?

Domocos: La nivelul Baroului Bihor exista preocupare pentru stimularea si cultivarea acestei confraternitati, existand un dialog permanent si o informare constanta a tuturor avocatilor din Barou cu privire la problemele comune avocatilor din Baroul Bihor, solicitarea constanta a sprijinului pentru rezolvarea acestora (sesizarea catre conducerea Baroului a cazurilor de avocatura clandestina constatate de avocati pe parcursul exercitarii mandatului lor). De asemenea exista o preocupare constanta a conducerii de a media si dezamorsa potentialele situatii conflictuale care pot aparea intre avocati si celelelalte segmente ale sistemului juridic.

 
SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11065/cristian-domocos-decanul-baroului-bihor-se-poate-observa-in-mod-clar-o-deteriora.html