14.07.2014 | Nicoleta CRISTEA
Avocatul si scriitorul Adrian Toni Neacsu a vorbit despre cartea sa in exclusivitate pentru Avocatura.com
Avocatul Adrian Toni Neacsu, autor "Convinge judecatorul": "Foarte multi cititori mi-au spus ca au avut o revelatie, intelegand cum este si cum gandeste judecatorul"
Pe Adi Neacsu il cunosc de multa vreme. Cam din perioada in care era penalist la tribunal. De la inceput am stiut ca va fi un om care va insemna ceva in sistemul juridic, care isi va lasa amprenta oriunde s-ar duce. Unele lucruri au fost previzibile, altele m-au surprins placut. Ca jurnalist, recunosc ca am avut unele momente in care mi-am dorit sa imi fie ca o carte deschisa. Dar chiar daca nu a fost asa, intotdeauna am apreciat increderea pe care mi-a aratat-o atunci cand a fost cazul, si am suficiente exemple. Cea mai recenta experienta de acest gen este desigur interviul vizavi de cartea sa, pentru care ii multumesc. Stiu ca a fost greu acest pas pentru el si conteaza enorm ca a acceptat sa se deschida in fata mea.

Avocatura.com: Iti multumesc in primul rand ca ai acceptat sa stam de vorba. A fost foarte greu sa te conving si stiu ca e prima oara cand vorbesti public despre cartea ta, "Convinge judecatorul". 

Adrian Toni Neacsu: Cu placere. Da, e prima oara cand am acceptat sa vorbesc despre ea. A contat desigur si simpatia pe care o port Avocatura.com, dar probabil ca mai mult de atat este o optiune sentimentala, dat fiind ca esti o jurnalista din Focsani. Asa cum am tinut ca prima lansare a cartii s-o fac in orasul in care locuiesc, la fel ma bucur ca prima discutie despre carte s-o am cu un jurnalist din Focsani pe care il cunosc de mult, de pe vremea cand venea la conferintele de presa organizate de mine ca presedinte al Tribunalului Vrancea. Mai exact, de pe vremea cand organizam pentru presa locala campanii de cautare prin podul tribunalului a voturilor lipsa de la alegeri (rade).

Avocatura.com: Ma simt privilegiata. Din cate se aude pe piata este o carte de real succes. Campania de promovare a fost oricum una deosebita, care a atras atentia si am auzit multi colegi de breasla intrebandu-se ce urmeaza. Asta inseamna ca tu si editura i-ati incalzit bine. Insa intrebarea este, de ce se gaseste asa greu? Nu am vazut-o in librarii, nici in cele fizice nici in cele virtuale si am auzit multa lume nestiind cum sa intre in posesia ei. Este intr-adevar o carte juridica eveniment, despre care toata piata avocaturii si nu numai vorbeste, insa nu ar fi trebuit sa se si gaseasca peste tot, tocmai din cauza asta?

 Judecatorii sunt dumnezei doar in bancurile proaste si in plangerile la Inspectia Judiciara. Adevarata greutate o pun pe umerii judecatorului asa zisii oameni de bine care ii considera perfecti si infailibili. Justitia nu este facuta de ingeri, ci de oameni concreti, cu virtuti si cu defecte si poate in asta si sta miracolul infaptuirii justitiei zi de zi.

(Adrian Toni Neacsu, avocat, scriitor)

Neacsu: Editura Wolters Kluwer Romania, la care a aparut cartea, a scos deja un al doilea tiraj, primul epuizandu-se cam in 2 saptamani de la lansare cred. Precomenzile au depasit toate asteptarile, desi acestea n-au fost deloc mici. In continuare cererea este intr-adevar foarte mare. Insa in cele din urma oricine isi va dori cu adevarat un exemplar va putea sa-l obtina. Deocamdata in continuare cartea poate fi achizitionata doar de pe site-ul editurii Wolters Kluwer Romania. Vom vedea mai incolo daca acest lucru se va schimba.

Acum, dincolo de succesul comercial mai mic sau mai mare, important pentru mine si partenerii mei este cu totul altceva. Nu imi doresc sa am o masa de cititori anonimi. Oricat ar parea de ipocrit, nu ma intereseaza numarul cititorilor in sine. Sigur ca vreau sa fiu citit de cat mai multe persoane, colegi avocati, judecatori, juristi sau simpli cetateni, insa vreau sa stiu cine ma citeste. Ma intereseaza o relatie personalizata cu fiecare cititor al cartii, cu fiecare persoana care gaseste ceva bun in ea. Cartea in sine e doar inceputul la ceea ce vreau sa fac si tocmai de aceea am nevoie sa creez o relatie cu cei care se regasesc in carte, care invata din ea sau carora pur si simplu le place.

Mai mult decat a vinde o carte, vrem in acest moment, atat eu cat si editura, sa construim o comunitate a celor interesati de tehnicile si metodele de persuasiune a instantelor. O mai spun inca o data, nu ma intereseaza multimile anonime ci doar oamenii concreti, care imi pot da feedback-ul lor si cu care pot interactiona. E motivul pentru care ultima pagina a cartii, cea in care imi dau toate datele de contact, e la fel de importanta pentru mine ca si celelalte.

"Judecatorii care fac aceasta profesie din vocatie sunt usor de identificat, ies in evidenta"

Avocatura.com: Cum a pornit ideea de a trece pe hartie aceste, sa le zicem, experiente? A inceput in perioada cand erai judecator, membru CSM?

Neacsu: De multa vreme sunt interesat de studiul acelor aspecte care fac ca judecatorii sa aiba un ceva comun. Daca va veti uita cu atentie veti vedea ca greu doi judecatori seamana intre ei, prin modul de comportament, prin abordare ori prin modul de a fi. Cu toate acestea, atunci cand se afla intr-un grup mai mare, judecatorii care fac aceasta profesie din vocatie sunt usor de identificat, ies in evidenta. Exista un ceva care ii defineste si-i face asemanatori. Am vrut intai sa inteleg, apoi sa prezint sistematic lucrurile care ii unesc pe judecatori, indiferent de varsta, experienta, ori locul in ierarhia instantelor. M-au preocupat intotdeauna abordarile transversale, de sistem.

Nu m-am rezumat niciodata la propria mea experienta ci am incercat s-o asimilez si s-o sistematizez si pe a celorlati. De aici a plecat totul, iar prezenta mea in varful sistemului judiciar in calitate de membru CSM nu a facut decat sa-mi dea posibilitatea sa cunosc cat mai multi judecatori si sa am o privire generala corecta. Deci, preocuparea ca atare este veche, ideea propriu-zisa, definirea si punerea ei in practica reprezinta o alta problema.  

Avocatura.com: Cand ti-ai dat seama ca se contureaza intr-o carte? Ai stiut asta de la inceput, acesta a fost si scopul?

Neacsu: Bineinteles ca am stiut de la inceput. Dincolo de o carte am stiut imediat ca am descoperit in primul rand o metoda care, fara sa garanteze desigur, poate duce la un comportament judiciar al avocatului  mai eficient, la cresterea sanselor de a convinge instanta, judecatorul si deci de a castiga procesul. Regulile comunicarii judiciare pe care le-am analizat in carte se subordoneaza unei abordari a activitatii in instanta pragmatica, neafectata, directa, orientata catre castig. Scrierea cartii a fost pasul firesc in construirea publica a acestei metode. Un pas important, dar doar primul. Urmeaza dezvoltari editoriale importante, conferinte si seminarii, alte lucrari, inclusiv alte carti.

Institutul de Drept Practic, al carui fondator sunt, este cel care isi va asuma dezvoltarea acestei metode si prezentarea ei catre cei interesati. Insa despre toate acestea vom vorbi la timpul potrivit. 

"A scrie simplu si pe inteles este de o mie de ori mai dificil decat a scrie complicat"

Avocatura.com: A fost greu sa scrii intr-o maniera accesibila, data fiind pregatirea de judecator? Se stie ca magistratii folosesc un limbaj considerat de catre justitiabili a fi unul "de lemn".

Neacsu: Simplificand pana aproape de deformare, cartea mea este despre judecatori, pentru avocati. In aceeasi masura insa, ea este foarte accesibila nespecialistilor. E foarte prietenoasa si cu cei care nu au studii juridice, asa cum banuiesc ca ti-ai dat singura seama. Sunt desigur foarte bucuros ca am reusit din punct de vedere stilistic ceea ce promovez in intreaga carte: scrierea simpla, concisa, directa si neafectata. Sfatuiesc pe oricine vrea sa fie citit cu adevarat de judecatori in instanta, aceasta fiind premisa obligatorie pentru convingerea lui, sa practice acest stil necomplicat.

 Poate cei mai entuziasti cititori ai mei sunt chiar judecatorii. Madalina Afrasinie, de la Tribunalul Bucuresti, spunea chiar in public ca aceasta carte este prima carte scrisa despre ea insasi, Calin Tatar compara experimentul citirii cartii cu un deju-vu continu, iar Andrea Chis de la Curtea de Apel Cluj spunea ca in sfarsit a simtit ca este privita si ea ca om. Si as putea continua.

(Adrian Toni Neacsu, avocat, scriitor)

Cu cat o situatie juridica este mai complexa, cu atat ea trebuie prezentata in scris cat mai simplu.

Nici un judecator nu citeste din placere, ci doar din obligatie. E normal sa incerci sa-i faci munca mai usoara, mai ales daca iti propui cu adevarat sa te citeasca. Iar atunci cand are de citit sute sau mii de pagini in cateva ore, ar trebui sa-ti pui intrebarea cum poti face sa prefere sa citeasca cererea ta cu atentie si nu a altuia. In ce ma priveste scriu de mult, nu sunt nici macar la prima carte si intotdeauna am preferat sa scriu in asa fel incat sa fiu inteles. Iar daca cineva mai are o indoiala, a scrie simplu si pe inteles este de o mie de ori mai dificil decat a scrie complicat. Juristul se simte foarte in siguranta in interiorul limbajului specializat si de cele mai multe ori considera ca doar asa se pot transmite informatiile juridice. Ei bine, nu este adevarat si ma bucur ca am putut demonstra eu insumi ceea ce recomand. 

"Exista un comportament al unor judecatori ostili, dupa cum exista o tipologie a judecatorului foarte tanar"

Avocatura.com: Date fiind exemplele "negative" din carte, crezi ca vor exista anumite animozitati in randul judecatorilor care, desi nu recunosc, se regasesc in acele randuri?

Neacsu: Nu am nici un fel de ingrijorare de acest fel. Poate cei mai entuziasti cititori ai mei sunt chiar judecatorii. Si-mi place sa cred ca nu numai datorita fostei noastre vecinatati in profesie (zambeste). Madalina Afrasinie, de la Tribunalul Bucuresti, spunea chiar in public ca aceasta carte este prima carte scrisa despre ea insasi, Calin Tatar compara experimentul citirii cartii cu un deju-vu continu, iar Andrea Chis de la Curtea de Apel Cluj spunea ca in sfarsit a simtit ca este privita si ea ca om. Si as putea continua.

Foarte multi cititori, avocati de data asta, mi-au spus ca au avut o revelatie intelegand din carte cum este si cum gandeste de fapt judecatorul si ca acest lucru le va schimba modul in care se vor raporta si vor interactiona cu instantele. Judecatorul este (previzibil, nu-i asa?) om, si ca orice om are si bune si rele, oboseste, se plictiseste, are asteptari, are lucruri care il enerveaza. Judecatorii sunt dumnezei doar in bancurile proaste si in plangerile la Inspectia Judiciara. Adevarata greutate o pun pe umerii judecatorului asa zisii oameni de bine care ii considera perfecti si infailibili. Justitia nu este facuta de ingeri, ci de oameni concreti, cu virtuti si cu defecte si poate in asta si sta miracolul infaptuirii justitiei zi de zi. 

Actul de judecata este unul omenesc si tocmai de aici rezulta exceptionalul lui, pentru ca realizarea dreptatii inseamna in fiecare moment depasirea slabiciunilor umane. In intreaga carte am lucrat cu tipologii, nu cu cazuri individuale. Da, exista un comportament al unor judecatori ostili, dupa cum exista o tipologie a judecatorului foarte tanar, proaspat iesit din INM, iar eu nu m-am ferit sa le analizez. Cei care se vor regasi nu au decat sa considere paginile cartii o oglinda si sa se corijeze. Nimeni nu este perfect in justitie, avocat sau judecator, pentru ca perfectiunea e doar in cer, dar asta nu inseamna ca nu poti sa vrei tot timpul sa fii mai bun si sa evoluezi. 

 Dincolo de o carte am stiut imediat ca am descoperit in primul rand o metoda care, fara sa garanteze desigur, poate duce la un comportament judiciar al avocatului  mai eficient, la cresterea sanselor de a convinge instanta, judecatorul si deci de a castiga procesul. In aceeasi masura, cartea mea este foarte accesibila nespecialistilor, celor fara studii juridice.

(Adrian Toni Neacsu, avocat, scriitor)

Avocatura.com: In afara de experientele de zi cu zi ca magistrat, cartea are si alte surse de inspiratie? 

Neacsu: Nu este o carte biografica, nu spun povesti si nu dau din casa. Nu sunt dezvaluiri incendiare si nu se va simti nimeni dintre cunoscutii mei stanjenit dupa ce o va citi. Este o carte care descrie o viziune stiintifica pe cat de orginala in Romania pe atat de serioasa. Am dezvoltat o metoda de comunicare judiciara care are drept dimensiuni principale pragmatismul, minimalismul si eficienta.

Sursele mele stiintifice de inspiratie nu au putut fi din Romania, din pacate, unde singura incercare cat de cat asemanatoare dateaza din 1939. De atunci literatura juridica romaneasca s-a academizat, s-a formalizat, s-a depersonalizat, a devenit rigida. Convinge judecatorul este printre putinele carti de drept care nu este facuta din carti. Abordarea si stilul vin direct din spatiul juridic anglo-saxon, caruia ii recunosc integral spiritul tutelar.

"Mi-a placut si imi place sa inspir oamenii de langa mine, sa le deschid perspective noi"

Avocatura.com: Lasand la o parte "Convinge judecatorul", ce ai recomanda avocatilor din peisajul juridic autohton?

Neacsu: Un lucru foarte simplu, sa se puna din cand in cand in locul judecatorului. Schimbarea perspectivei ii va face sa fie mai eficienti, sa inteleaga cu adevarat ce trebuie sa  faca pentru a ajunge sa fie mai usor intelesi, sa convinga, deci sa obtina castig de cauza.

Avocatura.com: Dar judecatorilor? Crezi ca vor fi receptivi la critici?

Neacsu: Judecatorilor? Acelasi lucru, sa schimbe din cand in cand perspectiva si sa se puna in locul avocatilor. In acest fel vor evita mult mai usor conflictele din instanta si-si vor conduce sedintele si dosarele mult mai usor.  

Avocatura.com: De ce crezi ca esti si aici deschizator de drumuri? Nu esti primul magistrat care a trecut in avocatura, dar esti primul care a scos o astfel de carte, de succes.

Neacsu: Aici m-ai incuiat. Poate pentru ca cineva tot trebuia sa fie. Acum vorbind serios, nu mi-au placut niciodata drumurile batatorite, umblate deja de altii, nu mi-a placut conformismul si confortul pozitiilor caldute. Si ca judecator, simplu sau in diferitele functii de conducere ori asociative pe care le-am detinut, am incercat tot timpul sa experimentez, sa imping lucrurile in fata, sa inovez. Dar mai mult decat orice mi-a placut si imi place sa inspir oamenii de langa mine, sa le deschid perspective noi, sa-i strang in comunitati unite de aceleasi interese sau pasiuni.

 Nici un judecator nu citeste din placere, ci doar din obligatie. Iar atunci cand are de citit sute sau mii de pagini in cateva ore, ar trebui ca avocat sa-ti pui intrebarea cum poti face sa prefere sa citeasca cererea ta cu atentie si nu a altuia.

(Adrian Toni Neacsu, avocat, scriitor)

Imi place sa antrenez colectivitatile. Am colegi care mi-au spus ca informatiile continute in cartea mea sunt aflate in general de un avocat, pe propria piele, desigur dureros, cam in 10 ani de lustruit bancile instantelor. Ei bine, ma bucur sa pot pune informatia asta intr-o forma structurata la dispozitia celor tineri, la inceput de drum, ma bucur ca pot prin abordarea mea pragmatica sa imbunatatesc modul de intelegere de catre ceilalti avocati asupra a ce se intampla in mod real intr-o instanta, ma bucur ca pot da speranta ca activitatea judiciara a oricarui avocat poate fi imbunatatita si orientata spre succes.

Pana la urma, atat cartea cat mai ales metoda mea sunt despre succes profesional, despre castig, despre perfectionare. Si pentru ca poate cel mai bun sfarsit este o promisiune, acesta e doar inceputul, ceea ce va urma va fi de asemenea de urmarit. Proiectul CastigaProcese.ro este doar la inceput, va invit pe toti ca din august sa ma urmariti, pe mine si pe partenerii mei. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/11020/avocatul-adrian-toni-neacsu-autor-convinge-judecatorul-foarte-multi-cititori-mi-.html