18.08.2011 | Ionel COVACI
TIMIS: Depozitarii de cereale nu mai au loc pe piata. Vezi cum se reclama intre ei!

Chiar daca a fost un an agricol foarte bun, graul din Timis este prea putin pentru marii depozitari din domeniu. Situatia a aparut din cauza taxarii inverse la cereale, iar totul culmineaza cu reclamatile pe care si le fac „greii” din domeniu la Garda Financiara.

Trei din cei mai mari depozitari de cereale din judetul Timis, intre care si Cerealcom, detinut de „regina cerealelor”, Mioara Simcelescu, au fost controlati zilele acestea de Garda Financiara. Controlul nu a fost unul de rutina, insa, fiind realizat de sapte comisari din structura centrala, care s-au deplasat la Timisoara special in acest scop.

Potrivit declaratiilor sefului Garzii Financiare Timis, Anton Pop, controlul a fost declansat in urma reclamatiilor venite chiar din partea depozitarilor, cu cifre de afaceri de milioane de euro (de exemplu, Cerealcom a realizat in 2009 o cifra de afaceri de peste 4 milioane de euro). Insa  Pop spune ca, de fapt, aceasta desfasurare de forte nu ar fi decat rezultatul unor „rautati intre concurenti”, nefiind depistate nereguli. „Controlul a fost coordonat de Comisariatul General. S-a intocmit o nota de constatare dupa care se vor trage concluziile, dar nu au fost probleme”, a spus Anton Pop.

Pe de alta parte, insa, avocatul timisorean Florin Kovacs sustine ca „e foarte bine ca se reclama”. „Este un lucru stiut ca 90% din evaziunea fiscala provine din comertul cu cereale. La fel de bine se stie si ca unii jucatori sunt privilegiati si ar fi total nepotrivit ca doar anumite firme sa fie supuse controalelor”, crede Kovacs. „E foarte bine ca se fac reclamatii, pentru ca in felul acesta se asigura un control cu adevarat riguros”, mai crede Kovacs.

Lupta pentru un pret mai bun

Din cate se pare, toata aceasta agitatie de pe piata depozitarilor de cereale si-ar gasi explicatia in doua realitati, aparent divergente: pe de-o parte in recolta record la cereale din acest an – peste 530 de tone in judetul Timis, si, pe de alta, in lipsa cerealelor la vanzare.

Astfel, desi 2011 are o productie foarte buna de cereale, producatorii vand aceste cereale depozitarilor care ofera un pret mai bun. Si, din cate se pare, asa cum confirma si seful Garzii Financiare Timis, cel mai bun pret este oferit de depozitarii din Ungaria, pentru ca in tara vecina inca functioneaza sistemul firmelor fantoma prin care se poate eluda plata TVA-ului. Or, in aceste conditii, depozitarii pot oferi un pret mai mare producatorului. „Eu spun ca acum evaziunea s-a mutat in Ungaria”, spune Pop.

Cum, pentru a fi eficiente, depozitele de cereale trebuie sa fie pline, depozitarii romani trebuie sa liciteze in conditii de deficit aparent de cereale si, deci, la preturi mai mari. „Agentilor economici de la noi, care au depozite foarte mari, nu le mai raman foarte multe cereale, trebuie sa dea un pret mai mare si atunci incep luptele intre ei”, mai arata Anton Pop. Motivul din spatele acestei lupte este taxarea inversa. Pe scurt, pana la 1 iunie anul acesta, comerciantii si depozitarii de cereale cumparau cerealele de la producatori, le revindeau prin mai multe firme fantoma, pentru ca, la finalul lantului, platitorul de TVA sa dispara. De la 1 iunie, ultimul este cel care este obligat sa plateasca TVA-ul, prin prevederile privind taxarea inversa la cereale si plante tehnice. 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/1042/timis-depozitarii-de-cereale-nu-mai-au-loc-pe-piata-vezi-cum-se-reclama-a-ntre-ei-.html