03.04.2014 | Ion ALEXANDRU
Alex Stoenescu, informator cu nume de cod `Gavrilescu Adrian`
Istoricul Alex Mihai Stoenescu, verdict irevocabil de colaborator al Securitatii
Cunoscutul istoric Alex Mihai Stoenescu a primit verdict irevocabil de colaborator al Securitatii, ca politie politica. Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul formulat de avocatii istoricului impotriva unei sentinte a Curtii de Apel Bucuresti din septembrie 2012, prin care a fost stabilita, pe fond, legatura conspirativa a lui Stoenescu cu fostul regim represiv.

 

Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, in sedinta de ieri, recursul formulat de istoricul Alex Mihai Stoenescu impotriva sentintei Curtii de Apel Bucuresti, din luna septembrie a anului 2012, prin care acesta a fost declarat de instanta ca fiind colaborator al Securitatii, sub numele conspirativ "Gavrilescu Adrian".

Stoenescu a intrat in vizorul Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii in cursul anului 2007, pe vremea cand istoricul a detinut o functie in Biroul Permanent al Partidului Noua Generatie, prezidat de omul de afaceri Gigi Becali. CNSAS a intocmit, in data de 14 octombrie 2009, o nota prin care a constatat calitatea de colaborator al Securitatii a lui Alex Mihai Stoenescu, recrutat in anul 1984 sub numele conspirativ  "Gavrilescu Adrian".

Potrivit notei CNSAS, Stoenescu a furnizat structurilor de Securitate peste 70 de note informative, in perioada 1984 – 1987, iar capitanul Dan Sasu, care activa in cadrul Directiei a II-a a Departamentului Securitatii Statului, a intocmit, in anii 1986 si 1897 doua rapoarte in care lauda activitatea de informator a lui Alex Mihai Stoenescu. In aceste rapoarte, capitanul Dan Sasu sublinia ca "informatorul a desfasurat o activitate informativa corespunzatoare, desfasurata cu pricepere si pasiune, concretizata in 43 de informatii scrise. Deosebit de dotat pentru activitatea de culegere de informatii, cu spirit de initiativa si multa promptitudine in indeplinirea sarcinilor trasate".

CNSAS a sesizat, in data de 7 decembrie 2010, Curtea de Apel Bucuresti, avand in vedere ca doar instanta de judecata poate da un verdict de colaborare sau nu a unei persoane cu fosta Securitate, cerand magistratilor sa constate ca Alex Mihai Stoenescu a fost informator al fostei politii politice. Fondul cauzei a fost solutionat aproape doi ani mai tarziu, cand, la data de 25 septembrie 2009, Curtea de Apel Bucuresti a constatat, prin hotarare judecatoresca, calitatea de colaborator al Securiitatii a lui Alex Mihai Stoenescu.

Cum, insa, sentinta Curtii de Apel Bucuresti nu a fost definitiva, istoricul a atacat-o cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Ieri, instanta suprema a decis sa respinga recursul lui Stoenescu, ca fiind nefondat. Decizia Curtii este irevocabila.

Alex Mihai Stoenescu, nascut la 2 octombrie 1953, este unul dintre cei mai cunoscuti istorici din Romania. El a aderat la Partidul Comunist Roman in anul 1987, de unde a demisionat in decembrie 1989. Paradoxal, in anul 1991, Stoenescu a devenit secretar general de redactie in cadrul publicatiei "Viitorul Romanesc", editata de Asociatia Fostilor Detinuti Politici din Romania. Un an mai tarziu, Alex Mihai Stoenescu a devenit consilier de presa al Ministerului Apararii Nationale, iar in 1997 a fost numit subsecretar de stat al Departamentului Informatiilor Publice si sef al Directiei Relatii Publice a Armatei.

Alex Mihai Stoenescu a ocupat, intre anii 2003 si 2004, functia de director adjunct al Teatrului National "I.L. Caragiale" din Bucuresti si este fondator al Centrului de Istorie a Romanilor "Constantin C. Giurascu".

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/10316/istoricul-alex-mihai-stoenescu-verdict-irevocabil-de-colaborator-al-securitatii.html