21.03.2014 | Ion ALEXANDRU
Avocatul Remus Borza
Avocatul Remus Borza va afla verdictul instantei in procesul impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii
Fostul administrator judiciar al societatii Hidroelectrica, avocatul Remus Adrian Borza, va afla, miercurea viitoare, daca instanta Curtii de Apel Bucuresti va desfiinta sau nu amendat de 10.000 de lei pe care a primit-o in luna septembrie a anului trecut. Saptamana aceasta, Curtea a judecat un prim termen al dosarului, in care avocatul Borza a solicitat anularea amenzii aplicate de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD). Borza a dezvaluit, imediat dupa eplicarea sanctiunii, in exclusivitate pentru site-ul Avocatura.com, ca va ataca in instanta hotararea CNCD.

 

Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a luat miercuri in discutie primul termen al procesului intentat de catre avocat dr. Remus Adrian Borza, practician coordinator al Societatii Profesionale de Reorganizare si Lichidare EURO INSOL SPRL, impotriva Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Remus Borza a solicitat instantei, la sfarsitul lunii octombrie a anului trecut, anularea Hotararii CNCD din data de 18 septembrie 2013 prin care Consiliul i-a aplicat fostului administrator special al Hidroelectrica o sanctiune contraventionala in cuantum de 10.000 de lei. Remus Borza a chemat in instanta si sindicatul Hidroinsol – Filiala Hidroelectrica, ai carei reprezentanti au sesizat Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii.

La primul termen de judecata, magistratii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa amane cauza pentru data de 26 martie 2014, cand va fi pronuntata si hotararea pe fond.

Parat la CNCD de "nevestele si amantee de smecheri"

La data de 18 septembrie 2013, Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a decis sa-i aplice avocatului Remus Borza o amenda de 10.000 de lei. In calitate de fost administrator judiciar al Hidroelectrica, acesta a declarat public la sfarsitul lunii iunie, ca a luat decizia indisponibilizarii unor salariate de la Hidroelectrica, pentru ca "sunt niste fatuci  care fac copii pe banda rulanta".

Decizia CNCD a fost luata cu unanimitate de voturi. "Hodroelectrica este o societate de productie, nu de lauze, (…) de fatuci care au facut copii pe banda rulanta si nu au dat de mai multi ani pe la Hidroelectrica. Plimba aerul prin curtea institutiei, pentru ca sunt neveste si amante de smecheri. Eu ce sa fac? Sa dau afara inginerii care sunt in productie sau sa le dau afara pe fetele astea care nu au mai dat de 4 – 6 ani pe la Hidroelectrica si care sunt, oricum, personal TESA". Aceasta este declaratia fostului administrator special de la Hidroelectrica SA, prin care si-a justificat decizia de a indiosponinbiliza mai multe angajate aflate in concediu prenatal sau maternal. Consiliul a considerat ca afirmatiile facute de avocatul Remus Borza reprezinta discriminare si incalca dreptul la demnitate al femeilor. Amenda aplicata pentru aceasta fapta se ridica la 10.000 de lei, de 22 de ori mai mica decat indemnizatia lunara pe care fostul administrator judiciar o ridica, atunci cand detinea aceasta calitate, de la Hidroelectrica.

Borza se afla la Copenhaga cand a fost amendat pentru discriminare

"Nu am revenit in tara, am aflat si eu din presa ca am fost sanctionat. Nu stiu care au fost motivele pentru care CNCD a luat aceasta hotarare. Cand voi reveni in Romania, voi studia documentele si, evident, voi ataca in instanta aceasta amenda", ne-a declarat, in exclusivitate, a doua zi dupa ce a fost amendat, fostul administrator judiciar al companiei Hidroelectrica.

Afirmatiile lui Remus Borza au scandalizat, la vremea respectiva, atat persoanele vizate de afirmatiile lui Borza, cat si opinia publica. Mai multe salariate aflate in vizorul lui Borza, au facut o plangere pentru discriminare la CNCD, dar au inaintat si doua scrisori de protest catre sotia presedintelui, Maria Basescu, si a premierului, Daciana Sarbu, prin care ii acuza pe Victor Ponta si Traian Basescu de complicitate tacita cu Remus Borza, atat timp cat ii permit acestuia sa faca astfel de afirmatii si sa ia astfel de masuri de a concedia femei aflate in concediu prenatal sau maternal, fara sa aiba nicio atitudine de dezaprobare. 

 

SURSA: https://www.avocatura.com/stire/10203/avocatul-remus-borza-va-afla-verdictul-instantei-in-procesul-cu-consiliul-nation.html