- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romeo Cosma, avocat: Este momentul marilor oportunitati, vor fi achizitii foarte bune

13 May, 00:09 • traian.badulescu
Romeo Cosma, managing partner la casa de avocatura Cosma si Asociatii, cu afaceri de 1 mil. euro anul trecut, a detaliat pentru DailyBusiness.ro cum se vede criza din persepectiva unui avocat si ce l-a determinat sa lase domeniul penal pentru avocatura de business.
Romeo Cosma, avocat: Este momentul marilor oportunitati, vor fi achizitii foarte bune

DailyBusiness.ro:

Cum vede un avocat mediul actual de business, care sunt schimbarile aduse de criza?
Romeo Cosma: Este momentul marilor oportunitati, traim vremuri interesante, in care pietele sufera fluctuatii, pe baza carora poti specula. Adevaratele consecinte ale crizei nu s-au facut inca vizibile. Numarul falimentelor nu este destul de mare, nu sunt si societati mari in aceasta situatie.

DB: La ce scenarii va asteptati in acest an si in 2010?
RC: Vor fi niste achizitii foarte bune. Romania pastreaza calitati care o vor recomanda: forta de munca ieftina si calificata. Acestea vor conta din 2010, pentru ca se vor reloca multe companii. Pana acum, s-a relocat foarte putin. Din 2010, mediul economic va deveni predictibil, vom asista la relocari industriale. Raman valabile ratiunile Voestalpine de a veni in Romania.

DB: Si in acest an?
RC: In 2009, nu porneste nimeni in criza. Investitorii se vor comporta prudent anul acesta. Nu are nicio ratiune sa faci investitii pe termen lung pe timp de criza.

DB: Ce alte efecte va avea criza?
RC: Se vor intampla lucruri foarte interesante. Achizitiile de anul acesta vor fi analizate in 2015. Vor fi atatea falimente cate sunt necesare ca economia sa reporneasca. Foarte multi vanzatori, lichiditatori, care au puterea de a stabili preturile, le vor scadea pana cand bunurile vor fi atractive si va reincepe activitatea. Este o perioada de renastere, de repornire a angrenajului economic.

DB: Recent ati declarat ca aveti un portofoliu de clienti din domenii ferite de criza, astfel incat nu sunteti afecati de aceasta situatie. Din materialul de prezentare a companiei rezulta ca o buna parte din clienti sunt din domenii puternic afectate de criza, precum imobiliar si constructii. Cum comentati?
RC: In materialul de prezentare au fost mentionati doar cativa clienti, mai cunoscuti. Noi oferim consultanta pe real estate cu precadere din ultimii 2 ani si jumatate. Am revenit la companiile pe care le consiliam initial, si care in prezent fac reorganizari. Ne-am axat pe consultanta comerciala, de aceea nu suntem afectati.
[quote=]In justitie merita sa lupti, se poate obtine dreptate[/quote]
DB: Din ce domenii sunt clientii care fac reorganizari?
RC: Din domeniul industrial, firme de talie medie, mare, cu peste 200 de salariati. Concedierile colective sunt o consecinta a crizei, a diminuarii cererii. Investitiile in cresterea echipelor sunt foarte mari. Incercam sa nu ajungem la restructurari.

DB: In ce consta munca unui avocat in caz de restructurari?
RC: Activitatea de restructurare este destul de logica si simpla, trebuie sa reduci costurile si sa cresti veniturile. Avocatul intervine in renegocierea cu furnizorii, obtinerea esalonarilor de plata, in relatia cu beneficiarii, securizarea contractelor si a garantiilor, in cadrul livrarilor, controlul vanzarilor la termen, in relatia cu banca, dar si in cazul concedierilor colective – notificari catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca – n.r.). Managementul societatii hotaraste doar persoanele care urmeaza sa fie concediate.

DB: Ce se intampla cand societatile nu apeleaza la avocati pentru concedieri?
RC: Sactiunile pot fi drastice, daca aceste concedieri nu se fac legal, cu avocati. Ele se negociaza in functie de contractul colectiv de munca. Patronatul incearca sa plateasca cat mai putin.

DB: Ce pondere au clientii internationali in portofoliul companiei?
RC: O lunga perioada de timp, clientii internationali erau formatori de piata si sunt in continuare. E normal sa tinzi sa ai cat mai multe corporatii in portofoliu. Cei care sunt activi consuma servicii juridice. Criteriul de apartenenta vizeaza cat de activi sunt companiile in piata, nu nationalitatea. Peste 50% din clientii nostri sunt straini.

DB: Ati pierdut multe cazuri pana acum?
RC: Ma consider un norocos, am avut cazuri mai grele decat ma recomanda varsta. Avocatura este o meserie discreta. Nu am avut parte de dezamagiri in profesie. Avocatura iti ofera multe satisfactii daca te implici. Uneori viata este nedreapta, dai peste judecatori corupti, si ai esec.

DB: Ati suferit nedreptati?
RC: Pana acum nu, dar sunt pregatit moral sa trec prin astfel de situatii. In justitie merita sa lupti, se poate obtine dreptate. Trebuie sa fii tenace si foarte bine pregatit, nu e un mediu al diletantilor. Am intalnit o serie de avocati incompetenti, care dau vina pe judecatori cand pierd.

DB: V-ar fi placut sa fiti judecator?
RC: Nu cred ca as fi un judecator bun. E o chestie pe care ti-o recunosti. Imi place sa ma amestec, voluntar. Un judecator bun trebuie sa mentina distanta.

DB: Dar de cealalta parte a baricadei, ca procuror?
RC: Ca procuror, sunt prea crestin. Eu inteleg pacatul, iar un procuror trebuie sa fie intransigent.
[quote=]Numarul falimentelor nu este destul de mare, nu sunt si societati mari in aceasta situatie[/quote]
DB: Inainte erati avocat in domeniul penal. Ce v-a facut sa treceti pe avocatura de business?
RC: Nu poti fi convingator daca nu crezi in ceea ce faci. Trebuie sa crezi foarte mult in nevinovatia clientilor tai. In domeniul penal, este o doza mare de subiectivism, incertitudinea te macina si ai sanse sa fii perceput ca neserios. Gestionarea libertatii unei persoane este o mare responsabilitate. Prefer sa gestionez bani, afaceri, mai putin importante.

DB: Onorariile nu sunt mai mari in domeniul penal?
RC: Banii reprezinta recunoasterea valorii profesionale, dar nu sunt totul. Conteaza si satisfactia profesionala, intelectuala.

DB: In cazul falimentelor, domina cele frauduloase sau cele generate de cauze obiective?
RC: Avem putine falimente frauduloase, care se intampla la societati mici, plevusca. In Romania nu avem un Enron.

DB: Intentionati sa deschideti birouri si in alte orase, in afara de Galati si Bucuresti?
RC: In Sibiu as vrea sa mai deschidem un birou. Vom hotari investitiile din 2010, dupa ce trece criza. Acum nu este momentul sa pornesti un birou in provincie.

DB: Intentionati sa mariti si echipa de avocati?
RC: Mai mult de 18 nu-mi doresc. Firmele mari inseamna structuri ierarhice. Sunt la momentul in care apreciez relatiile de colegialitate.

Profilul lui Romeo Cosma pe K ey People