Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
Avocatul Florin Ciutacu este autorul a peste 58 de carti de specialitate.
facebook

Avocatul Florin Ciutacu: "Legiuitorul trebuie sa promoveze mai mult noile reglementari juridice in spatiul public"

Noul Cod Civil si noul Cod de Procedura Civila ofera o perspectiva foarte clara a reglementarii legislative a ceea ce a fost inainte si a ceea ce ar putea fi maine. Afirmatia apartine avocatului bucurestean Florin Ciutacu, cel care apreciaza ca Romania are in momentul de fata un cadru legislativ clar, care, in materie de drept privat, inseamna un reper.

Romania a adoptat tendinta generala de uniformizare a legislatiei juridice, prin aplicarea noului Cod Civil si a noului Cod de Procedura Civila. Aceasta orientare a legislatiei in discutie presupune  reglarea pe cele trei sisteme de drept civil si comercial existente in prezent:  anglo-saxon, franco-german si cel  traditional. Potrivit avocatului Florin Ciutacu, uzantele din sistemul anglo-saxon si precedentele judiciare - care creeaza o anumita tipologie de manifestare contractuala - trebuie sa se regleze pe acelasi tip de manifestare generat de sistemul franco-german si cel traditionalist.

"Romania, prin adoptarea noului Cod Civil, imprumuta unele norme din sistemul anglo-saxon, cum ar fi modelul  garantiilor bancare sau modelul fiduciei. Practic, s-a luat de acolo ceea ce noi nu am avut ca norma, ca obicei juridic si le propune romanilor solutii optime. Acum avem un cadru legislativ clar, care in materie de drept privat inseamna un reper”, a declarat avocatul Florin Ciutacu.

Am preluat modelul italian

In esenta, sustine avocatul Ciutacu, noul Cod Civil romanesc urmeaza modelul Codului Civil Italian de la 1942, in sensul ca unifica regulile in intelesul ca nu mai lasa Codul Civil sa regleze raporturile dintre particulari adoptand cod comercial separat. Practic, vorbim de o includere a normelor din comercial in civil, punand in acelasi text de lege, asa cum a facut si legiuitorul Italian.

"Este modelul Italian adoptat de noi: adica avem un Cod Civil care inseamna reglarea raporturilor atat intre o persoana fizica si un comerciant (profesionist, dupa noua legislatie), cat si intre doi profesionisti”, a punctat avocatul Florin Ciutacu.

Noul Cod Civil ar trebui promovat mai mult

Avocatul Ciutacu, membru al Baroului Bucuresti, are insa si regrete in ceea ce priveste aplicarea noului Cod Civil. Mai exact, vorbeste despre o slaba promovare a noilor reglementari.

 "Daca legiuitorul a inteles sa reformeze Codul Civil, legislatia civila, si bine a facut, legiuitorul nu a facut bine ca nu a ales sa promoveze mai mult Codul Civil in spatiul public, in asa fel incat sa vina in intampinarea cerintelor destinatarilor. Legiuitorul trebuia sa deruleze un program prin care sa faca public Codul Civil intr-un mod pregnant, la modul in care l-a facut in sistemul nostru al avocatilor si al magistratilor. Interesul privat ar trebui sa fie dublat cu manifestarile publice, cu o promovare a acestor texte noi in public”, a mai precizat Florin Ciutacu.

"La noi, medierea e discutabila!”

Cat priveste noul Cod de Procedura Civila, avocatul Florin Ciutacu precizeaza ca, pentru dreptul comercial, noua reglementare "face aplicatiunea a ceea ce se discuta mai demult sub aspectul simplificarii”.

Concret, avocatul spune ca acum nu mai exista concilierea directa, care era prevazuta in vechiul Cod Civil. "Putem face referire si la probatoriu, care foloseste si comertul. De asemenea, noul Cod de Procedura Civila da valoare medierii. Este in regula cu medierea, chiar daca pe unii avocati ii deranjeaza. In dreptul elvetian, de exemplu, de ani de zile, medierea inca nu este permisa. In opinia mea, medierea se pliaza pe un sistem adecvat. In Anglia, avocatii sunt de doua feluri, iar medierea este o profesie distincta, care se pliaza pe avocatura. La noi, medierea e discutabila”, a mai adaugat avocatul Florin Ciutacu.


Cuvinte cheie: florin ciutacu, avocatura, reglementari juridice, noul cod civil, medire
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021