Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Analiză
facebook

Codul Fiscal, rescris si dupa recomandarile consultantilor

Autoritatile le-au solicitat, in premiera, consultantilor fiscali si avocatilor de business opinia privind normele metodologice de rescriere a Codului Fiscal. Reprezentantii din domeniu spun ca e un semnal pozitiv si asteapta ca Ministerul Finantelor Publice (MFP) sa tina seama de solicitarile lor.

Codul Fiscal va fi rescris, in acest an, in urma consultarilor dintre mediul privat si Ministerul de Finante, in cadrul Colegiului Fiscal. Noua lege ar urma sa fie fundamentata pe principii noi pentru Romania, propuse de consultantii fiscali, cum ar fi negocierea obligatiilor de plata si capacitatea de plata.

Potrivit expertilor din domeniu, pana acum, inspectorii din Finante actionau discretionar, de multe ori sufocand contribuabilul cu taxele. Astfel, acesta nu avea nicio posibilitate sa nu plateasca sumele impuse. Singura solutie era contestatia impunerii la plata si actiunea in instanta, care insa se poate face doar dupa achitarea sumelor cerute.

Pentru prima data, Finantele par sa ia in calcul si consultantii fiscali si au promis ca noul Cod va tine seama si de observatiile lor. La cererea acestora, vor fi introduse in noul pachet fiscal si o serie de noi principii. Cele mai importante dintre ele vizeaza principiul beneficierii si principiul negocierii.

Introducerea CAS in Codul Fiscal

Daca al doilea principiu se refera la posibilitatea de a negocia cu inspectorul o anumita suma de plata - sub cea ceruta discretionar de acesta -, primul este explicat de Ionut Simion, consultant fiscal la Pricewaterscoopers Romania. „Exista o anumita categorie de contribuabili, care ar prefera sa plateasca pentru o anumita categorie de servicii publice. Putem lua in calcul posesorii de masina, care ar fi dispusi sa plateasca o taxa de autostrada ce poate fi fiscalizata direct din contributiile sociale. De altfel, aceasta este o promisiune pe care am obtinut-o de la autoritati: contributiile sociale sa fie introduse in Codul Fiscal”, a declarat Simion.

Potrivit acestuia, daca propunerile venite de la consultanti vor fi asumate de catre autaritati, firmele vor fi mult mai usurate in relatia cu Fiscul. Mai mult, se va instaura predictibilitatea fiscala, atat de ceruta de mediul de afaceri.

Asa cum spune si Dan Schwartz, consultant la Scott&Company, noul Cod Fiscal trebuie sa ajute contribuabilul mediu sa reziste, mai ales in actualele conditii de piata. „Cand impozitarea e prea sus, contribuabilul e pus in situatia de a nu respecta legea pentru ca nu are resursele necesare. Orice impozit si taxa trebuie sa fie corelata cu capacitatea contribuabilului mediu de a o achita. Avem semnale bune. E pentru prima data cand vorbim despre modificarile la Codul Fiscal cu sase luni inainte ca acesta sa intre in vigoare. In sine, consultarile cu statul au implicatii pozitive”, crede Schwartz.

Principiul bunei-credinte

Potrivit secretarului de stat in MFP Dan Lazar, Colegiul Fiscal se reuneste lunar, insa grupurile de lucru discuta saptamanal (in fiecare joi, de la ora 10.00) pe cele doua componente: Codul de Procedura Fiscala si Codul Fiscal. “Saptamana trecuta s-a dezbatut Titlul I si II din pachet. Procedura este urmatoarea: noi venim cu varianta veche si modificarile propuse, pe care le discutam cu expertii independenti”, a declarat Dan Lazar pentru Avocatura.com.

Potrivit acestuia, noul Cod Fiscal vrea sa plece de la un principiu nereglemantat pana acum si care se practica in UE: cel al bunei-credinte. “Contribuabilul are intotdeauna dreptate. Daca acesta intampina probleme in plata taxelor inseamna ca exista o problema de intelegere a Codului Fiscal. In acest caz, se impun clarificari legislative, care nu sunt la indemana contribuabilului, ci a legiuitorului”, a precizat Lazar.


COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020