Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Litigii
Deși inițial Tribunalul Dâmbovita invalidase decizia de concediere, Curtea de Apel Ploiești a admis calea de atac exercitată de Niculeasa Law Firm
facebook

NICULEASA LAW FIRM, obligație de diligență pentru un Director de Resurse Umane

Societatea de avocatură "Niculeasa Law Firm" obține pentru COS TÂRGOVIȘTE confirmarea legalității deciziei de concediere a Directorului de Resurse Umane pentru neîndeplinirea unor obligații de diligență cuprinse în fișa postului, la nivelul standardului obiectiv presupus de astfel de obligații.

Desi initial Tribunalul Dambovita invalidase decizia de concediere, Curtea de Apel Ploiesti a admis calea de atac exercitata de Niculeasa Law Firm in calitate de reprezentant conventional al Combinatului Metalurgic si a pastrat ca fiind legala si temeinica decizia de concediere a Directorului de Resurse Umane. 

Ineditul solutiei juridice este dat de faptul ca instanta judecatoreasca a admis in mod definitiv ca obligatiile de diligenta trebuie indeplinite la un anumit standard determinat in mod obiectiv, in raport de specificul functiei salariatului, respectiv de profilul de activitate al angajatorului. 

De asemenea, instanta judecatoreasca asuma faptul ca gradul de indeplinire al unei obligatii de diligenta trebuie raportat inclusiv la natura functiei, daca este de executie sau de conducere, in conditiile in care  functiile de conducere necesita atentie si diligente sporite din perspectiva angajatului atunci cand se pune in discutie indeplinirea obligatiei de serviciu considerata ca fiind de diligenta.

Astfel, Curtea reține că postul de Director Resurse Umane confera o pozitie de responsabilitate in cadrul societatii angajatoare, atributiile acestui post fiind esentiale pentru buna desfasurare a activitatii in societate. Aceasta pozitie de responsabilitate implica însă și o apreciere mai exigenta a indeplinirii obligatiilor de serviciu.

In acest context, nici chiar lipsa abaterilor disciplinare anterioare nu a fost de natura sa conduca la invalidarea deciziei de concediere a Directorului de Resurse Umane, instanta de control judiciar apreciind ca gravitatea abaterii disciplinare rezida in pasivitatea dovedita fata de obligatiile de diligenta ce ii incumbau, si care a condus la producerea unei disfunctionalitati in activitatea societatii angajatoare.

Soluţia instanţei întăreşte prerogativa disciplinară a angajatorului care are dreptul de a individualiza sancţiunea ce poate varia de la avertisment la concediere disciplinară.

O aceeaşi abatere disciplinară înfăptuită de doi angajaţi cu funcţii diferite, dintre care una de conducere faţă de cealaltă, poate atrage sancţiuni diferite prin raportare la standardul obiectiv de diligenţă aferent fiecăreia: cel ce are mai puţine atribuţii va putea fi sancţionat cu avertisment, în timp ce angajatul cu atribuţii de conducere va putea fi demis.


Cuvinte cheie: spete, societate de avocatura, dreptul muncii, obligatie de diligenta, director resurse umane, functie salariat, raporturi de munca, fisa postului, Niculeasa Law Office
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020