Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Editorial
Întotdeauna o mamă și puii ei vor reprezenta exemplul clasic de blândețe
facebook

Cine și cum a subjugat blândețea din lumea avocaturii?

"A-ți împodobi purtarea cu blândețea față de oameni e mult, fiindcă aici se vede cine poate uni iubire de frumos cu iubire de om" (Epictet)

Nu este prevăzută de Legea nr. 51/1995 sau de Statutul profesiei de avocat  în mod expres. Dar, există un anume art. 227 care spune în alin. 1 că "exercițiul liber al profesiei, demnitatea, conștiința, independența, probitatea, umanismul, onoarea, loialitatea, delicatețea, moderația, tactul și sentimentul de confraternitate sunt principii esențiale ale profesiei de avocat și constituie îndatoriri ale acesteia".

Mai mult, se pare că "avocatul este obligat să respecte aceste principii în activitatea sa profesională, precum și în viața privată", spune același art. 227, alin. 2. 

Așadar, "delicatețea" este o îndatorire a avocatului. Sinonime, și nu chiar, delicatețea și blândețea sunt virtuți feminine. Mulți ar obiecta că virtuțile nu au sex, ceea ce este și adevărat, însă de această dată vom accepta cu toții unanim că blândețea este o virtute ce are un caracter feminin.

Și cu toate acestea, ea se întâlnește și la persoanele de gen masculin, atunci când aceștia permit să se manifeste.

Ce este blândețea?

Unii o văd ca pe o stare de pace, reală sau dorită. Curajul lipsit de violență, forța fără duritate, iubirea fără agresivitate.

Sponville spune că "blândețea este o forță, iar prin aceasta devine virtute: este forța în stare de pace, forța liniștită și blândă, plină de răbdare și de bunătate".

Blândețea se supune realității, vieții, devenirii, chiar cotidianului: este o virtute a supleței, a răbdării, a devotamentului, a adaptabilității, contrară "mascului nerăbdător și pretențios", consideră Rilke.

Blândețea este antonimul rigidității, grabei, forței îndărătnice. Este puterea asupra propriei ființe și, la nevoie, chiar împotriva ei. 

 Nu omenirea a inventat blândețea, însă aceasta o cultivă și se hrănește cu ea, blândețea fiind ceea ce face omenirea mai umană.

Mulți asociem blândețea cu bunătate, cu compasiune. Dar ea se ridică peste aceste virtuți. Este un refuz de a produce suferință, de a pustii. Este mai degrabă un fel de bunătate spontană și naturală.

Așadar, nu omenirea a inventat blândețea, însă aceasta o cultivă și se hrănește cu ea, blândețea fiind ceea ce face omenirea mai umană.

Dezbătută mai mult pe tărâm religios / teologic, blândețea a devenit un simbol al romantismului, un deziderat lăudat de mulți, practicat de puțini.

Întotdeauna o mamă și puii ei vor reprezenta exemplul clasic de blândețe. 

O mângâiere, calmitatea în fața durității, cuvintele ușoare și plăcute, sunt semne de blândețe. Cu toții le admirăm și ne emoționăm în fața lor. Însă, undeva pe drum, am pierdut acest dat al ființei noastre.

Lumea avocaturii. O lume competitivă, aprigă, dinamică, strictă - în pofida creativității invocate de unii, mai romanțioși -, focusată pe rezultate rapide și clare, a reușit oarecum să "omoare" blândețea omului, în special a femeii.

Femeile avocat sunt un specimen aparte. Trebuie să lupte mereu, să fie în gardă, să știe multe, să simtă compasiune și-n același timp să fie un călău pentru adversar. 

Pe unele le cunosc de mult timp și le-am putut urmări evoluția. Pe altele le observ în timpul exercitării profesiei și poziției pe care o deține la un moment dat. De multe ori, le simt obosite, stoarse de blândețe. 

Fiecare și-a ales un model mental: și-a spus că vrea să fie "acel avocat" (pregătit, puternic, profesionist, renumit sau nu). Și, din păcate, "acel avocat" nu implică și blândețe. Pentru că, la prima vedere, omul blând pare slab... În cazul unui om blând, poate veni altcineva să-i ia lua locul, un avocat mai puternic care să-i ia clientul, statutul, imaginea...

Și astfel, această virtute naturală a ființei se face mică, se ascunde undeva în spatele ego-urilor de afirmare și statut, și cerșește din când în când atenție. 

De ce credeți că multe femei-avocat "pică" uneori sau la un moment dat? Și nu numai avocat, ci cele mai multe din lumea juridică.

 Aș sfătui pe toată lumea să nu-și mai subjuge blândețea. În special pe femeile-avocat. Le-aș spune că sunt frumoase și când pun concluzii cu patos și tupeu, dar și când se joacă cu un copil în parc sau cumpără un buchet de flori. 

Alexandra Gordea, redactor-șef Avocatura.com

Pentru că blândețea lor, acest dat al ființei, suportă, suportă, până când vede că "purtătorul" ei este pe un drum greșit și atunci izbucnește și-i arată ceea ce trebuie să fie. Cum poate face acest lucru? 

Simplu: blândețea ține de suflet, de emoțional, de acel TU curat, cine ești cu adevărat. Și dorințele din jurul acelui TU vor educa, adapta, perverti mintea până când sufletul va "vedea" adevărul și nu le va încarcă cu energie, nu va susține ceea ce mintea ordonă.

Și atunci, multe se vor trezi în cu totul și cu totul alte profesii, însingurate (nu neapărat singure) și triste, pierdute, blazate, epuizate, umbre ale unor vise de demult.

Și avocații de gen masculin se feresc, din nefericire, de manifestarea blândeții, crezând, greșit, că astfel vor fi percepuți drept forță și caracter, statut și atitudine.

Un om complet, deci, implicit, un profesionist desăvârșit, va conține întotdeauna forță și blândețe, curaj și atenție, calm și nebunie, cunoaștere și autocunoaștere, culoare și simplitate. Echilibru. Armonie.

Aș sfătui pe toată lumea să nu-și mai subjuge blândețea. În special pe femeile-avocat. 

Le-aș spune că sunt frumoase și când pun concluzii cu patos și tupeu, dar și când se joacă cu un copil în parc sau cumpără un buchet de flori. 

Le-aș arăta cât de multe pierd atunci când cred că le știu pe toate, dorindu-și în adâncul sufletului să fie învățate cum să iubească, să treacă peste un eșec, să râdă din nimic sau să uite că sunt avocate măcar pentru un timp

Timp în care nu trebuie să fie altceva decât ființe blânde.


Cuvinte cheie: blandetea, valoarile profesiei de avocat, femei avocat, luna martie, bunatate, delicatete, ego, profesie, statut profesional, profesia de avocat, competitivitate, suflet
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021