Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Business Law
Tribunalul arbitral a stabilit obligația Chevron de plată a sumei de 73.450.000 USD la care se adaugă dobânda la nivelul ratei de referință a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 și până la data plății integrale
facebook

"Povestea" din spatele succesului ANRM împotriva Chevron - Despăgubiri de aproximativ 97,2 milioane USD pentru Agenția Națională de Resurse Minerale

Comunicatul sec, astfel cum a fost transmis de ZRP către multe publicații de profil, l-am primit și noi, dar nu am vrut să-l publicăm pur și simplu. Credem că în spatele unei astfel de informări sunt cuvinte prețioase care se pierd din cauza timpului prea scurt pentru avocați, din cauza blazării unor departamente de PR sau, pur și simplu, din nepăsare. Se pare că avocatul care a coordonat acest dosar, Cosmin Vasile, și-a făcut puțin timp pentru a oferi câteva lămuriri. Dacă, într-adevăr a spus sau nu ceva, decideți voi.

Titlul, puternic și reprezentantiv de altfel, al celor de la Cotidianul, anunța o știre cu greutate: "Avocatul care a învins Chevron".

Câte a vrut să spună cu adevărat avocatul ce a învins Chevron, veți deduce și singuri din interviul oferit celor de la Cotidianul. 

Așadar, potrivit comunicatului celor de la ZRP, Tribunalul arbitral a stabilit obligația Chevron de plată a sumei de 73.450.000 USD la care se adaugă dobânda la nivelul ratei de referință a BNR + 8%, calculată începând cu data de 23.10.2014 și până la data plății integrale (potrivit calculelor noastre, suma totală obținută, incluzând dobânda calculată până la data de 01.02.2018, este de aprox. 97,2 milioane USD), precum și cheltuieli de judecată.

Diferendul a apărut în legătură cu modalitatea de îndeplinire a obligațiilor rezultate din trei acorduri petroliere de concesiune pentru exploatare-dezvoltare-explorare încheiate între ANRM și Chevron în martie 2011. Mai exact, elementul central al disputei a fost concentrat în jurul obligațiilor cuprinse în Programul Minim de Explorare și necesitatea punerii la dispoziția ANRM a contravalorii lucrărilor prevăzute în acest program, neexecutate la data renunțării la acordul petrolier.

Echipa de avocați a fost coordonată de dr. Cosmin Vasile - avocat asociat coordonator, și a fost compusă din Alina Tugearu – avocat asociat, Monica Strîmbei - avocat colaborator coordonator și Cosmin Cojocaru - avocat colaborator coordonator.

La întrebarea cheie a celor de la Cotidianul, mulți curioși fiind atât din partea avocaților, cât și a clienților, despre cum și-a construit argumentația care a determinat tribunalul internațional să dea dreptate României, cât efort a fost din partea avocaților pentru găsirea argumentelor care să convingă și să nu lase loc de interpretări, avocatul Cosmin Vasile a declarat:

"Este, probabil, imposibil să încerci să descrii în câteva cuvinte cum se construiește apărarea într-un caz atât de complex. Ce pot să spun este că o asemenea speță implică un volum de muncă din partea echipei de avocați de ordinul a câteva mii de ore de muncă".

De asemenea, o altă întrebare a vizat faptul dacă această decizie este, din câte știe, una dintre cele mai "spectaculoase" emise de Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera Internațională de Comerț de la Paris.

"Ar trebui definit în prealabil termenul "spectaculos". Indiferent care ar fi criteriile ce pot fi luate în considerare, trebuie spus că arbitrajul comercial internațional este cadrul unor dispute cu mult mai "spectaculoase" decât prezenta: valori de miliarde sau sute de milioane de euro, probleme de drept internațional care își găsesc în premieră răspunsuri, etc. Dincolo de astfel de aprecieri subiective, este o hotărâre cu efecte importante pentru partea română, și asta este ceea ce contează", a răspuns avocatul ZRP.

La întrebarea dacă societatea mai are în diferite instanțe și alte astfel de procese în care reprezintă România, sau dacă a mai avut și care sunt acestea, avocatul Cosmin Vasile a susținut:

"Zamfirescu Racoți and Partners (ZRP) este cunoscută atât în România, cât și în plan internațional, pentru practica solidă în materie de arbitraj comercial internațional. În condițiile în care arbitrajul internațional este caracterizat de confidențialitate, nu putem divulga informații privind proiectele în derulare. Pot însă să amintesc două proiecte recente, încheiate cu soluții favorabile spectaculoase în favoarea părții române reprezentate de noi: cea mai mare sentință arbitrală obținută vreodată de o parte română și obținerea de despăgubiri pentru încălcarea obligațiilor acționarului majoritar privind distribuirea de dividende".

Citește interviul integral AICI!


Cuvinte cheie: case de avocatura, business law, chevron, agentia nationala de resurse minerale, despagubiri chevron, cheltuieli de judecata, acorduri petroliere, echipa de avocati, Zamfirescu Racoti & Partners, avocat Cosmin Vasile
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020