Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Economie
Avansul tehnologic aduce împreuna lumea fizică, cu cea virtuală şi biologică, organizează realitatea şi determină regândirea bazei economice de dezvoltare a statelor. La nivel global, evoluţia economică din ultimul an nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor
facebook

Provocări economice mondiale în anul 2018: securitate cibernetică, comerţ global, crypto monezi sau crize umanitare

Forumul Economic Mondial de la Davos, Elveția, ce tocmai s-a încheiat, a reprezentat o bună oportunitate de analiză a principalelor provocări cu care se confruntă lumea - de la securitatea cibernetică, comerţul global şi crypto monezi la cooperare, egalitatea de şanse, crize umanitare şi schimbarea climatică. Se pare, însă, că în România, ecourile acestor subiecte discutate de liderii politici şi de business ai lumii nu fac audienţă.

Analiza, realizată de către Constantin Măgdălina, expert în Tendinţe şi Tehnologii Emergente, pentru ziarul Adevărul, arată că agenda publică e sub semnul urgenţei şi nu poate cuprinde astfel de "abstracţiuni". 

"Despre anvergura leadership-ului autohton, care să gândească la acesta scală, nu mai vorbim; se gândeşte sporadic şi abia local. Însă, ansamblul mondial se susţine pe cei care proiectează viitorul, integrează tendinţele în politicile pe care le gândesc şi sunt orientaţi spre economia progresului", susţine Măgdălina. 

Ca să fie sustenabil, progresul economic trebuie să se bazeze pe o politică fiscală solidă, pe un comerţ global dezvoltat, pe creşterea nivelului de trai, într-un mediu nepoluat, corelat cu dezvoltarea tehnologiei şi în condiţii de productivitate şi competitivitate ridicate, mai spune el. 

Astfel, politica fiscală poate fi un mijloc de reglarea inegalităţilor sociale atâta timp cât diminuează lacunele din legislaţie, atenuează şocurile economice spre beneficiul celor săraci, valorifică digitalizarea, este centrată pe valori şi este sustenabilă. 

Comerţul global creştea cu 8% până la criza financiară din 2008. A urmat o rată medie de creştere anuală post-crizăde 3%. Distribuirea beneficiilor acestei creşteri în venituri s-a făcut inegal. Potrivit FMI, în ultimii 30 de ani, 53% dintre ţări au cunoscut o creştere a inegalităţii distribuirii veniturilor, ceea ce a şubrezit adeziunea politică la comerţul global. 

Creşterea nivelului de trai se corelează cu productivitatea globală a muncii. Potrivit Economic Policy Institute,între 1973 şi 2013 productivitatea a crescut cu 74%,în timp ce salariul a crescut cu doar 12,5%. În perioada crizei financiare din 2008, scăderea productivităţii a dus chiar la o reducere a valorii reale a salariilor. 

În plus, transformările tehnologice, a pieţelor şi globalizarea au afectat distribuirea veniturilor. Schimbarea climatică, poluarea şi reducerea resurselor afectează economiile statelor şi ale companiilor.

Potrivit FMI, PIB-ul pe locuitor în ţările cu venituri scăzute va fi cu 9% mai mic în 2100 dacă nu ar exista schimbarea climatică. Impactul schimbărilor de mediu afectează producţia agricolă şi productivitatea, sănătatea şi mortalitatea

Politicile economice şi practicile de business trebuie să ţină cont de constrângerile legate de mediu ca să asigure o creştere sustenabilă pe viitor. 

Dezvoltarea tehnologiei, din ce în ce mai rapidă, testează coeziunea socială şi cere răspunsuri vizionare în materie de politici publice pentru a promova inovaţia şi productivitatea. Potrivit unei analize realizate de Gartner, numărul dispozitivelor conectate va creşte de la 8,4 miliarde în 2017 la 20,4 miliarde în 2020. 

Avansul tehnologic aduce împreuna lumea fizică, cu cea virtuală şi biologică, organizează realitatea şi determină regândirea bazei economice de dezvoltare a statelor. La nivel global, evoluţia economică din ultimul an nu s-a ridicat la nivelul aşteptărilor. Avansul tehnologiei, transformările politice, tranziţia către un nou cadru comercial şi de cooperare internaţională au creat nemulţumiri, au generat incertitudine şi tensiuni economice. 

Realitatea economică s-a complicat şi prin urmare s-a complicat şi misiunea liderilor. Vechile canoane de conduită economică sunt înlocuite, se restructurează pieţe, apar medii de schimb neconvenţionale ce pun în mişcare capitaluri exprimate în monezi electronice. 

Orizontul următorilor ani aduce provocări multe şi răspunsuri puţine. Economia progresului va fi un "Frankenstein economic sau un Prometeu modern"?, conchide Măgdălina.


Cuvinte cheie: revolutie tehnologica, economii de stat, crize mondiale, tari cu venituri scazute, criza financiara 2008, progres economic, politici fiscale, cyber security, comert global
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020