Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Lista afecţiunilor grave se va stabili de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii
facebook

Concediul medical prelungit pentru părinții cu copii grav bolnavi

Părintele care are un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical sau indemnizație pentru îngrijirea lui până la vârsta de 16 ani.

Potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptată de Guvern în şedinţa din 14 decembrie 2017, părintele sau asiguratul care are legal în îngrijire un copil grav bolnav poate beneficia de concediu medical şi de indemnizaţie pentru îngrijirea lui până la vârsta de 16 ani, în condiţiile în care, până acum, limita de vârstă a copilului era de 7 ani.

Lista acestor afecţiuni grave se va stabili de comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi va prevăzută în Normele de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

De asemenea, actul normativ adoptat  simplifică procedura de acordare a certificatelor de concediu medical pentru situaţiile în care asiguraţii beneficiază de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, dacă însoţesc copilul la tratament pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, ori pe teritoriul unui alt stat decât cele menţionate anterior, potrivit Legal-Land.

În aceste cazuri, s-a stabilit că certicatul de concediu medical va putea eliberat atât unuia dintre părinţi, cât şi unei persoane împuternicite de acesta. Ordonanţa de urgenţă prevede şi crearea cadrului legal pentru realizarea şi implementarea unei soluţii informatice pentru eliberarea certificatelor de concediu medical în format electronic.

Astfel, medicii prescriptori vor putea completa şi transmite angajatorilor / beneciarilor certificatele de concediu medical în format electronic, prin mijloace electronice de transmitere la distanţă. Certicatele vor semnate de medici cu semnături electronice calicate.

De asemenea, actul normativ reglementează şi posibilitatea acordării indemnizaţiei de maternitate calculate în raport cu toate veniturile pe baza cărora s-a calculat şi plătit contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de asigurări sociale de sănătate.


Cuvinte cheie: concediu medical, copil grav bolnav, ministerul sanatatii, ordonanta de urgenta, act normativ, angajator, asigurare sociala
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020