Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost sesizată în privinţa Bulgariei, Luxemburgului, României şi Spaniei pentru faptul că nu au notificat transpunerea completă a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe
facebook

Comisia Europeană: Două luni răgaz României pentru a transpune în legislaţia naţională Directiva privind drepturile de autor

România riscă să fie trimisă în faţa Curţii de Justiţie a UE pentru că nu a transpus normele privind drepturile de autor. În caz contrar, România riscă penalităţi de zeci de mii de euro pe zi. CJUE va decide dacă aplică penalităţile cerute în cazul Bulgariei - 19.121,60 euro/zi, Luxemburg - 12.920 euro/zi, România - 42.377,60 euro/zi şi Spania - 123.928,64 euro/zi.

Comisia Europeană a declanşat joi mai multe proceduri de infringement, prin care cere CJUE să aplice penalităţi de întârziere de zeci de mii de euro pe zi pentru netranspunerea în legislaţia naţională a normelor UE privind drepturile de autor şi a operelor muzicale pentru utilizarea online, potrivit Adevărul.

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost sesizată în privinţa Bulgariei, Luxemburgului, României şi Spaniei pentru faptul că nu au notificat transpunerea completă a normelor UE privind gestiunea colectivă a drepturilor de autor şi a drepturilor conexe şi licenţierea multiteritorială a drepturilor asupra operelor muzicale pentru utilizarea online în legislaţia naţională prevăzută la 10 aprilie 2016 (Directiva privind gestionarea colectivă a drepturilor, Directiva 2014/26 / UE).    

Comisia solicită Curţii să impună sancţiuni financiare celor 4 state membre (Bulgaria - 19 121,60 euro/zi, Luxemburg - 12 920 euro/zi, România - 42 377,60 euro/zi şi Spania - EUR 123 928,64 euro/zi).    

Procedurile privind încălcarea dreptului comunitar au fost iniţiate împotriva acestor ţări în mai 2016.

"Până în prezent, aceste state membre nu au notificat încă Comisiei Comisia cu privire la luarea măsurilor necesare pentru transpunerea directivei în legislaţia naţională", a informat Comisia Europeană. 

Directiva privind gestionarea drepturilor colective vizează îmbunătăţirea modului de gestionare a tuturor organizaţiilor de gestiune colectivă prin stabilirea unor standarde comune de guvernanţă, transparenţă şi management financiar.  

De asemenea, stabileşte standarde comune pentru licenţierea multiteritorială a drepturilor asupra operelor muzicale pentru utilizări online pe piaţa internă. Directiva privind gestionarea drepturilor colective este o parte esenţială a legislaţiei europene privind drepturile de autor. Toate organizaţiile de gestiune colectivă trebuie să îşi îmbunătăţească standardele privind guvernanţa şi transparenţa.  În conformitate cu legea UE, autorii pot autoriza sau interzice comunicarea către public a muncii lor. 

Cu toate acestea, potrivit legii române, autorii nu au de ales decât să lase gestionarea dreptului lor de comunicare către publicul operei muzicale către o organizaţie de gestiune colectivă.  

"Acest lucru duce la o privare a dreptului exclusiv al autorului la comunicarea către public, care, în opinia Comisiei, nu este justificată de legislaţia UE. România are acum două luni să răspundă la această scrisoare", a arătat Comisia Europeană. 

Singura autoritate din România care gestionează drepturile de autor şi încasează taxele pentru difuzarea acestora, distribuind la rândul lor sumele ce se cuvin autorilor, este ORDA – Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.


Cuvinte cheie: comisia europeana, cjue, drepturi de autor, opere muzicale, penalitati financiare, proceduri de infringement, romania, autori, gestionare drepturi de autor
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020