Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Votul final va fi stabilit într-o şedinţă ulterioară de Birou Permanent
facebook

Ce amendamente au fost respinse și admise din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor?

Două dintre amendamentele admise au fost diminuarea indemnizației de încadrare lunare brute cu până la 25% pe o perioadă de un an și mutarea disciplinară pentru o perioadă efectivă de la 1 la 3 ani la o altă instanță sau un alt parchet chiar de grad imediat inferior. De asemenea, Președintele României nu mai poate refuza numirea în funcțiile propuse de CSM (judecătorii pot fi numiţi în funcţia de procuror la parchetele de pe lângă judecătorii, iar procurorii în funcţia de judecător la judecătorii).

Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore.

Cei de la HotNews au alcătuit două tabele cu amendamentele admise și cu cele respinse.

Printre amendamantele admise putem aminti:

Revocarea din funcţie a preşedintelui și a vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanţei, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător sau

Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere.

Printre amendamentele respinse la Propunerea legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor putem aminti:

Alineatul (1) al articolului 14 se modifică și va avea următorul cuprins:

"Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparenţei, egalităţii şi separaţiei funcţiilor, exclusiv pe bază de concurs".

La articolul 14, după litera e), se introduce o nouă literă, lit. f),  cu următorul cuprins:

"f) are o vechime de cel puțin 5 ani în funcțiile prevăzute la art.86".


Cuvinte cheie: propunere legislativa, justitie, statutul judecatorilor, legea 303/2004, procurori, judecatori, abuz, sanctiune, presedintele romaniei, amendamente, articole, iccj, instante de judecata
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021