Ce amendamente au fost respinse și admise din legea privind statutul judecătorilor și procurorilor?
Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor a fost adoptată miercuri pe articole într-o şedinţă maraton care a durat peste 12 ore.
Cei de la HotNews au alcătuit două tabele cu amendamentele admise și cu cele respinse.
Printre amendamantele admise putem aminti:
Revocarea din funcţie a preşedintelui și a vicepreşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se face de către Preşedintele României, la propunerea Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, care se poate sesiza din oficiu, la cererea unei treimi din numărul membrilor sau la cererea adunării generale a instanţei, pentru motivele prevăzute la art. 51 alin. (2) care se aplică în mod corespunzător sau
Preşedintele şi vicepreşedinţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către Preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii - Secția pentru judecători, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani și care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani. Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere.
Printre amendamentele respinse la Propunerea legislativa pentru modificarea şi completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor putem aminti:
Alineatul (1) al articolului 14 se modifică și va avea următorul cuprins:
"Admiterea la Institutul Naţional al Magistraturii se face cu respectarea principiilor transparenţei, egalităţii şi separaţiei funcţiilor, exclusiv pe bază de concurs".
La articolul 14, după litera e), se introduce o nouă literă, lit. f), cu următorul cuprins:
"f) are o vechime de cel puțin 5 ani în funcțiile prevăzute la art.86".