Avocatura Com
Economie
Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene
facebook

CE propune înființarea unui Fond Monetar European

Miercuri, 6 decembrie, Comisia Europeană a propus statelor membre înființarea unui Fond Monetar European pentru a veni în ajutorul țărilor din zona euro care trec prin dificultăți financiare.

"Fondul Monetar European ar urma să se bazeze pe arhitectura actuală a Mecanismului european de stabilitate (MES), menținând, în esență, structurile financiare și instituționale actuale ale MES, inclusiv în ceea ce privește rolul jucat de parlamentele naționale", se arată în propunerile de reformare a zonei euro prezentate miercuri de Executivul comunitar, care invită Parlamentul European și Consiliul să adopte această propunere până la mijlocul anului 2019.

Ideea unui Fond Monetar European, avansată deja în repetate rânduri în trecut, se bucură de sprijinul marilor capitale europene. Însă propunerea Comisiei ar putea să se lovească de viziunea Germaniei cu privire la arhitectura unei astfel de instituții.

Bruxellesul propune înființarea unui Fond Monetar European bazat pe actualul MES, o instituție interguvernamentală de gestionare a crizelor înființată de zona euro în timpul crizei financiare. Noul Fond ar păstra arhitectura și prerogativele MES, însă ar urma să devină o instituție comunitară. De asemenea, FME ar urma să dobândească și rolul de "creditor de ultima instanță" pentru a facilita rezoluția ordonată a băncilor aflate în curs de a intra în dificultate, potrivit Agerpres.

"Transformând MES-ul într-un organ comunitar îl facem mai responsabil în fața Parlamentului European, fără a slăbi Parlamentele naționale, și facilităm de asemenea legăturile cu Comisia", a explicat comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, cel care a prezentat propunerile de reformare a zonei euro.

Germania este favorabilă înființării unui Fond Monetar European dar ar dori ca acesta să rămână un organism interguvernamental care să aibă și posibilitatea de a exercita o supraveghere mai strictă asupra politicilor bugetare din zona euro.

De asemenea, Comisia a publicat miercuri o comunicare ( - un aviz fără valoare juridică destinat orientării dezbaterilor-n.r.) cu privire la noi instrumente bugetare cu care ar putea fi dotată zona euro. În acest sens, Comisia are în vedere înființarea unei linii bugetare cu mai multe funcții: stabilizarea zonei euro în caz de șoc economic, mecanism de convergență specific pentru statele membre care se pregătesc să adere la zona euro și sprijin acordat statelor membre pentru reforme structurale printr-un instrument de realizare a reformelor.

Bruxellesul a relansat, de asemenea, o propunere mai veche vizând crearea unei funcții de ministru european al Economiei și Finanțelor, care ar cumula funcțiile de vicepreședinte al Comisiei cu cel de președinte al Eurogrupului.

Toate aceste idei ar urma să fie discutate de toți liderii Uniunii Europene, exceptând Marea Britanie, la un summit special care va avea loc în data de 15 decembrie.


Cuvinte cheie: comisia europeana, uniunea europeana, fond monetar european, parlamentul european, politica bugetara, criza financiara
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen
Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC AVOCATURA COM SRL. Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor. © Copyright SC Avocatura COM SRL și SC ADVO VALUE SRL | 2003-2020
Avocatura Com