Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Noutăţi legislative
Normele adoptate conțin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor
facebook

Comisia Europeană a adoptat norme pentru plăți electronice mai sigure

Comisia Europeană a adoptat luni, 27 noiembrie, normle care vor face ca plățile electronice și online să fie mai sigure.

Comisia Europeană (CE) a adoptat noi norme care să facă plățile electronice din magazine și online să fie mai sigure. Acestea conțin prevederi menite să reducă nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor. Simpla introducere a unei parole sau a datelor de pe cardul de credit nu vor mai fi suficiente, în majoritatea situațiilor, pentru a efectua o plată.

Normele pun în aplicare a doua directivă a UE privind serviciile de plată (DSP2) revizuită recent, care vizează modernizarea serviciilor de plată din Europa astfel încât să țină pasul cu această piață care evoluează rapid și să permită dezvoltarea pieței europene a comerțului electronic, mai anunță agenția de presă.

Aceste norme le permit consumatorilor să utilizeze servicii inovatoare oferite de furnizori terți, cunoscuți și sub numele de societăți din domeniul tehnologiei financiare (FinTech), garantând în același timp o securitate riguroasă a datelor pentru consumatorii și întreprinderile din UE.

De asemenea, acestea includ soluții de plată și instrumente de gestionare a finanțelor personale prin agregarea informațiilor din diferite conturi.

DSP2 impune prestatorilor de servicii de plată să elaboreze un sistem de autentificare strictă a clienților, potrivit StartupCafe.

Prin urmare, normele adoptate conțin prevederi stricte, integrate, menite să reducă în mod semnificativ nivelurile fraudei și să protejeze confidențialitatea datelor financiare ale utilizatorilor, aspecte care sunt relevante mai ales în cazul plăților online. Acestea necesită combinarea a cel puțin două elemente independente, care ar putea fi un element fizic - un card sau un telefon mobil, la care se adaugă, înainte de efectuarea unei plăți, o parolă sau o caracteristică biometrică, cum ar fi amprentele.

De asemenea, DSP2 stabilește un cadru pentru noi servicii legate de conturile de plăți ale consumatorilor, cum ar fi așa-numitele servicii de inițiere a plăților și servicii de informare cu privire la conturi. Aceste servicii inovatoare sunt deja oferite în multe țări ale UE, însă datorită DSP2 vor fi disponibile pentru consumatorii de pe întreg teritoriul UE, cu condiția îndeplinirii unor cerințe stricte de securitate. Normele precizează cerințele privind standardele comune și sigure de comunicare între bănci și societățile din domeniul tehnologiei financiare.

După adoptarea standardelor tehnice de reglementare de către Comisie, Parlamentul European și Consiliul au trei luni la dispoziție pentru a le examina.

După perioada de examinare, noile norme vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE. Băncile și alți prestatori de servicii de plată vor avea la dispoziție 18 luni pentru a institui măsurile de securitate și instrumentele de comunicare.


Cuvinte cheie: comisia europeana, reguli, plati electronice, norme legislative, uniunea europeana, masuri de securitate, confidentialitate, cont bancar, tehnologia financiara
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2020