Advo+
Avocatura.com - Consultanță juridica online
Consultanță juridică
Justiţie
Competenţa de a constata faptele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică revine poliţiştilor din cadrul MAI
facebook

Hărțuirea de orice fel va fi "răsplătită" cu sume între 3.000 de lei și 100.000 de lei

În completarea Legii 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați există o propunere legislativă ce este înregistrată pentru dezbatere. Propunerea are de gând să interzică și să sancționeze contravențional cu amendă de la 3.000 de lei la 100.000 de lei practicile de hărțuire, hărțuire sexuală sau hărțuire psihologică, săvârșite atât în privat, cât și în public.

Concret, potrivit propunerii, la art. 6 din Legea nr. 202/2002 se va introduce un nou alineat cu următorul conţinut: "Este interzis orice comportament de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică denite conform prezentei legi, atât în public cât şi în privat. Săvârşirea în public de acte de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică, denite conform prezentei legi, constituie circumstanţă agravantă."

Potrivit Legii 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi,

- prin hărţuire se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit, legat de sexul persoanei, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii persoanei în cauză şi crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

- prin hărţuire sexuală se înţelege situaţia în care se manifestă un comportament nedorit cu conotaţie sexuală, exprimat zic, verbal sau nonverbal, având ca obiect sau ca efect lezarea demnităţii unei persoane şi, în special, crearea unui mediu de intimidare, ostil, degradant, umilitor sau jignitor;

 - prin hărţuire psihologică se înţelege orice comportament necorespunzător care are loc într-o perioadă, este repetitiv sau sistematic şi implică un comportament fizic, limbaj oral sau scris, gesturi sau alte acte intenţionate şi care ar putea afecta personalitatea, demnitatea sau integritatea fizică ori psihologică a unei persoane.

De asemenea, propunerea legislativă prevede că sancţionarea contravenţională nu va înlătura eventualul caracter penal al faptelor, acesta din urmă prevalând în orice caz. Competenţa de a constata faptele de hărţuire, hărţuire sexuală sau hărţuire psihologică revine poliţiştilor din cadrul MAI.


Cuvinte cheie: hartuirea sexuala, hartuirea psihologica, infractiune, amenda, sanctiune, demnitate, integritate fizica, legea 202/2002, propunere legislativa
COMENTEAZA

ALTE TITLURI
Urmărește-ți dosarele

cu notificări
la fiecare termen

Contacte

Bd. Primaverii nr. 57, Sector 1, București

0743.087.930

office@avocatura.com

Urmărește-ne în social media

Acceptând să utilizați acest site, declarați în mod expres și implicit că sunteți de acord cu Termenii și Condițiile impuse de SC ADVO VALUE SRL.
Preluarea și reproducerea informațiilor și imaginilor publicate pe site-ul www.avocatura.com se poate face doar cu respectarea Termenilor și Condițiilor.

Termeni și Condiții Politica de confidențialitate Politica Cookies © Copyright SC Avocatura.com SRL 2003-2021